Насрещен вятър

Заради риска за птиците са възможни европейски санкции за проектите за вятърни централи в България

Оплетени аргументи в спора за вятърните перки и птици
Оплетени аргументи в спора за вятърните перки и птици
Оплетени аргументи в спора за вятърните перки и птици    ©  АСЕН ТОНЕВ
Оплетени аргументи в спора за вятърните перки и птици    ©  АСЕН ТОНЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Зелените киловати

Точни данни за инсталираните вятърни мощности в България няма. Според информация от Българската асоциация за вятърна енергия в страната вече има над 70 вятърни централи с мощност около 35 МW. По данни на другата асоциация - на производителите на екологична енергия, каквато е и вятърната, те са 74 и с обща мощност 32 MW. Централите се намират главно по Североизточното Черноморие - Каварна и Балчик, в района на Сливен, Айтос, Ямбол, Търговище, а също и Сомовит. Собствениците продават тока на разпределителните дружества по два вида цени, като и двата са по-високи от тази на традиционните производители на ток. За централите втора употреба, каквито са повечето, цената е 120 лв. за мегаватчас. За новите мощности и строени след 1 януари 2007 г. продажната цена е 175 лв. на мегаватчас. По информация на инвеститори такива мощности се изплащат за седем-осем години.

Птичите пътища

По Виа Понтика - Понтийският път на птиците, който следва бреговата ивица на Черно море, прелитат 78% от всички бели щъркели в Европа, цялата европейска популация на розовия пеликан, хиляди грабливи, водолюбиви и пойни птици по информация от Българското дружество за защита на птиците. Вторият коридор, който също минава през България, е Задбалканският (Виа Аристотелис). Маршрутът му е през Искърския пролом, Софийското поле и долината на река Струма. Някои птици в продължение на хилядолетия следват едни и същи пътища, казват еколозите.

Нищожен дял

20 гигаватчаса са произведените количества електроенергия от вятър през 2006 г. по данни на Асоциацията на производителите на екологична енергия. За сравнение, брутното потребление на ток в България е 37 хил. гигаватчаса (37 млрд. киловатчаса).

Птиците, които умират от сблъсък с витлата на вятърните генератори, са едва 0.1%, сравнени с броя на тези, които стават жертва на моторни превозни средства по пътищата.

Така е в САЩ, която е сред държавите с най-много подобни централи в света. Там вятърните паркове обаче са предимно в пустинни места, където няма птици. В гъсто населената Великобритания, която е от относително големите европейски производители на ток от вятър, процентът също не е голям - 1%. "Тази статистика ясно показва, че вятърните генератори не са заплаха за птиците и техните популации", казва Владимир Николов, главен мениджър на "Екосорс енерджи". Българското дружество е инвеститор в проекта за изграждане на вятърен парк на връх Мургаш в Стара планина. Сходни са аргументите и на другите компании с интерес към строителството на ветроенергийни централи в България. Все още прохождащ, този бизнес среща силен отпор от екологичните организации. Причината - най-подходящо място за изграждане на вятърни генератори е Черноморието, откъдето минава и прелетният път на птиците Виа Понтика. Заради екосъпротивата някои от по-мащабните проекти за вятърни паркове в страната се бавят, а за други съществува риск да бъдат спрени.

Вятъра

Според Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) България нарушава изискванията на Бернската конвенция на Съвета на Европа за опазване на дивата флора и фауна. Затова не е изключено Европейският съюз да препоръча някои от проектите за вятърни централи, главно по Черноморието, да бъдат спрени. В края на юни експерти от Секретариата на Бернската конвенция проверяваха проектите за ветроенергийни паркове в България. През септември секретариатът на конвенцията ще изпрати на правителството доклад със заключения и препоръки. Според Ирина Матеева от БДЗП не се очаква докладът да е положителен. "Самата конвенция не налага санкции, но по препоръки на секретариата Европейската комисия може да се самосезира и да наложи санкции на България, ако има нарушения на изискванията за опазване на някои видове птици", обясни Матеева. Брюксел следи отблизо проблема и не е изключено да отправи конкретни питания към България за проектите за вятърни паркове в Калиакра и Балчик, които влизат в "Натура 2000", коментираха и експерти от екологичното министерство.

"Построяването на ветроенергийни паркове именно в районите, през които минава прелетният път на птиците Виа Понтика, е изключителен риск за някои ценни видове птици и може да доведе до намаляването и изчезването им", твърдят от дружеството за защита на птиците. По тяхна информация за последните две години само Районната инспекция по околната среда и водите във Варна е разрешила строежа на 140 генератора в района между Каварна, Българево и Свети Никола, който също ще влезе в "Натура 2000". В отговор на твърденията на инвеститорите, че няма риск за птиците, от екосдруженията цитират данни от проучване за Европа, което показало, че всеки ветрогенератор на континента убива годишно между 4 и 43 птици.

На скорост

"За птиците съществува опасност, когато вятърните генератори са в непосредствена близост до постоянни местообитания на птици. При съвременните генератори краищата на витлата се движат със скорост около 200 км в час. При такава скорост тежките и бавно летящи големи птици, особено в плътно ято по време на мигрирането, имат малък шанс да оцелеят", признава все пак мениджърът на "Екосорс инженеринг" Владимир Николов.

Той допълва обаче, че проектът за вятърен парк на връх Мургаш, който предвижда строежа на над 40 генератора с обща мощност 100 МW, няма да навреди на околната среда. "В района няма местообитания на птици", казва Николов. Проектът, който е един от най-мащабните в страната, е на стадий уточняване на графиците за строежа.

"Твърденията на екологичните организации са оправдани за местата, през които минават миграционните пътища", смятат иот Асоциацията на производителите на екологична енергия без да посочват конкретните райони.

От Българската асоциация за вятърна енергия, обаче коментираха, че някои от ветрогенераторите по Черноморието работят вече пет години на височина около 800-900 м над морското равнище, над които преминават ята от птици, без да има жертви. "Германските ни колеги са направили следния експеримент - пред очите на еколози са пуснали ята птици във ветропарк, а резултатът бил нито една пострадала птица. С това спорът приключил", посочиха още от организацията, в която членуват собственици на ветрогенератори по Черноморието.

Освен проекта на "Екосорс енерджи" и други компании имат намерения да изграждат вятърни паркове в страната. Сред тях са българското дружество "Инос 1", което с финансиране от японската Mitsubishi вече подготвя строежа на 33 вятърни генератора с обща мощност 60 MW на нос Калиакра. Друга българска фирма - "Еолика България", също работи по проект за 60 МW вятърни мощности в района на Суворово. Има и други проекти, които все още не са обявени. Въпреки опасенията на еколозите прогнозите са, че интересът към инвестиции в производството на ток от вятър ще нараства. Очаква се до края на 2010 г. инсталираните ветроенергийни мощности в страната да достигнат 150 - 200 MW.

Все още няма коментари
Нов коментар