Екологията - начин на употреба

Държавата срещу шистовия газ и ВЕИ

Строителство градът
Строителство градът
Строителство градът    ©  Мария Съботинова
Строителство градът    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Природата и екологията са на първо място за България, заявил премиерът Борисов на американския държавен секретар Хилари Клинтън, която беше на няколкочасово посещение в София в неделя. Така той е обяснил отмененото разрешение, което правителството даде на компанията "Шеврон" да търси шистов газ у нас, както и наложената пълна забрана за проучвания и добив. Клинтън от своя страна обещала американски специалисти да демонстират у нас най-новите технологии в енергетиката и екологията, защото сме "партньори в напредъка на енергийната независимост и сигурност на България и в опазването на красивата българска природа".

Но ако тя е била просто впечатлена от отдадеността на правителството към прородозащитната кауза, немалко хора тук са останали изумени. Сред тях със сигурност са инвеститорите във ВЕИ сектора, които отскоро се "радват" на поредния шамар от държавата - с наредбата, която регламентира издаването на гаранции за произход на зелената енергия. Радикално промененият с нея начин на разплащане с производителите обещава забавянето му на практика в добавка с административен хаос. Така наредбата се превръща в поредното препятствие за ВЕИ сектора след приетия миналата година Закон за енергията от възобновяеми източници.

Другите, които вероятно силно са се озадачили от изявлението на премиера за първостепенното значение на природата в България, са самите природозащитници. От няколко месеца те водят безуспешна кампания да убедят управляващите във вредите, които може да нанесе изменението в Закона за горите, известно като поправката "Витоша ски". И ако се съди по скоростното й преминаване през парламентарните комисии за одобрение, каузата им е по-скоро обречена.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dreamboxer avatar :-|
    hypercube
    • - 3
    • + 13

    Интересно е как точно Шеврон ще ни демонстрират свръх новата си безопасна технология след като тя е твърде нова за да е изпипана в детайли и рисковете минимизирани.

    ВЕИ - от всички ВЕИ-та най-много ме плашат ТЕЦ-ове с биомаса. Веднага ми идва на ум за стотици декари изсечени гори и голи обрулени хълмове. Дано не ги допуснат, защото може да стане страшно.

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 1
    • + 9

    Някой няма ли да издаде речник за тълкуване словото Божие ? :-)

    Основен принцип - където говори за НАС има предвид АЗ :-) Когато се бори за Природата, има предвид тази по ловните стопанства на приятелите си :-) Когато говори за енергийна независимост - има предвид независимост на енергийните компании на приятелите си от спазването на законите :-)

    Нередност?
  • 3
    merkel avatar :-|
    merkel
    • - 11
    • + 9

    Хилари: "българският народ трябва да има енергия на достъпна цена"

    ПРИЗОВАВАМ ЗА МАСОВО ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ ПРИ ВСЕКИ НОВ ОПИТ В ПОЛЗА НА МОНОПОЛИСТИТЕ И ВЛАСТТА ДА СЕ УВЕЛИЧИ ЦЕНА НА ТОКА! ОБСАДА НА ПАРЛАМЕНТА И БОЙ ПО ТИКВИТЕ НА ПОЛИТИЦИТЕ!ЩЕ ГИ БИЕМ С КАМЪНИ НЕ СЕ ТЪРПИ ВЕЧЕ!

    Ето това е ключовото изречение на Хилари Клинтън и незнайно защо всички се правят на луди че не са го чули. Имам в предвид политици и журналисти! Ето защо трябва да изметем и бием с камъни целият парламент управлващи и власт!

    Трита руски МОНОПОЛИСТА са Лукойл Газпром и Росатом и фактите са следните:

    1 Цените на бензин и дизел на монополиста лукойл удариха рекорд в историята на Б-я!

    2 Цените на газа са най-скъпите в ЕС на нас българите и двойно по-високи от цените в САЩ!

    3 Цената на електрическият ток е равна с тази във Франция!

    Всички тези цени биха били абсурдни дори за страна със средни доходи в ЕС а за най-бедната е просто безумно! Като добавим и монополите в захарта и другите хранителни стоки и става нетърпимо!

    За никакъв шистов газ не става въпрос той е за отвличане на вниманието! Това са истините които се опитват да бъдат скрити от управляващите! Ако юли месец някой се опита да вдигне а не да намали цената на тока дори с една стотинка трябва да има масово гражданско неподчинение и обсада на парламента! Няма да търпим повече! Това трябва да е нашето послание. И не защото сме разглезени а защото сме на прага на физическото оцеляване! Не може заради едни монополисти ние да умираме. Никоя власт не може да се гаври с народа си това дори диктаторите го разбраха! А цената на газа трябва да бъде свалена незабавно! Абсурд е най-бедната страна в ЕС да има най-високат цена за газ! Защо мълчат медиите? Всичките ли са купени?!?

    Нередност?
  • 4
    abadobata avatar :-|
    Distributed
    • - 4
    • + 3

    [quote#1:"dreamboxer"] Веднага ми идва на ум за стотици декари изсечени гори и голи обрулени хълмове[/quote]

    Всичко е въпрос на регулации и нормативна база. Отпадъчната биомаза за ТЕЦове е огромен ресурс, който в България не се използва.

    Освен това рядко дефорестацията е причинена от нуждата за биомаса за ТЕЦ или хартия, а и имаме устойчиво индустриално лесничейство, чрез което можем да добиваме колосални количества дървесина без да изчезва гората, както правят Германия и Швеция.

    Нередност?
  • 5
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • - 1
    • + 3

    Пробутваме им цигански номера. Това нещо не минава пред западните ни партньори. Веднъж минава, съпроводено със снизнходителна усмивка и забележка да сме по-отговорни, втория път - не. Никой няма да ни търпи да си играем на "тука има, тука нема", когато се отнася до сериозни компании и милионни инвестиции. В тази връзка май идването на Хилари К. беше за да издърпа ушите на непослушните, те пък взеха да умуват, да се ослушват и да философстват.
    Колкото до зелената енергия - или ще се развиват ВЕИ, или всички ще се сблъскат с висока бюрократична стена. Това шикалкавене за добрите зелени инвеститори по същество е безсъдържателно, тъй като скоро няма да видим стопански значима мощност за ВЕИ на биомаса.

    Нередност?
  • 6
    boburanov avatar :-|
    todor boburanov
    • - 2
    • + 3

    На фонана последният парламентарен контрол, където Борисов заяви, че са "овладели манията ВЕИ", изказването му наистина прозвуча странно... нооо все пак западни медии ни следят. Как да кажем, че не искаме ВЕИ пък било то и защото енергията излиза на по-висока цена? Евроатлантическите ценности не се връзват някак си...

    Нередност?
  • 7
    dun avatar :-|
    dun
    • - 1
    • + 2

    за капацитета на премиера и неговите изказвания няма какво да се коментира - всеки интелигентен човек е наясно

    все пак трябва да отбележим че това е ПЪРВИЯТ български премиер който неколкократно вече публично подчертава важността на околната среда като качество на живот - вероятно е поради глобалното повишаване на чувствителността по темата, но факта си е факт ...

    искам обаче да подчертая нещо което очевидно автора на схваща - да, дори и ВЕИ-тата могат да бъдат вредни за природата...

    под натиска на мутренския "инвеститорски" интерес в България се осъществиха огромни по мащаб проекти от 200-300 вятърни генератора или десетки "мини" ВЕЦ-ове в коритото на една река

    като по-този начин бе компрометирана идеята на ВЕИ за устойчиво развитие. освен въздух и води, съществува и компонента вид местообитание - когато упражниш повече от определен натиск върху това местообитание чрез каквато и да е човешка дейност (безспорно някой дейности са много по вредни от други) параметрите му се влошават и там природата вече не функционира в целостта си

    чрез концентрацията на мощности пък бе компрометиран друг принцип за устойчивост - децентрализацията на енергетиката - чиято цел е да задоволяваме потребностите си на местни и регионално ниво и да спестяваме загуби от пренос на енергия на далечни разстояния (които могат да бъдат 40 % например)

    най-неприятното е че отговорните институции не забелязаха този проблем - къде от откровенна некадърност, къде от корупция ...

    Нередност?
  • 8
    dol avatar :-|
    БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
    • - 1
    • + 2

    Другите, които вероятно силно са се озадачили от изявлението на премиера за първостепенното значение на природата в България, са самите природозащитници.


    МА КО ТОЛКО ИМА ДА СЕ чУДЯТ...СДЕЛКАТА БЕ: ТЕРИТОРИЯ ЗА УСТАНОВКИ СРЕщУ ИРАН в замяна на отказ ДА НИ начУКАТ КАНчЕТО сега дето се отказахме от шЕВРОН и проучването и добива на шистов газ.....ми естествено, че при такова положение ПРЕМИЕРЪТ ще говори НАДЪЛГО И НАшИРОКО именно за екологията и природата на България и тайничко ще се надява ракети от Иран да не достигнат до нас.То не беха благодарности КЪв ДОСТОЕН И АКТИВЕН чЛЕН НА НАТО сме, не бе чудо!

    Нередност?
  • 9
    gope avatar :-|
    Gopeто
    • + 4

    До коментар [#4] от "Distributed":За съжаление в България винаги е проблем да се направи правилна регулация. Такава, че бизнеса да работи единствено по правилата, които му задава регулацията, а самата регулация да опазва интересите на гражданите. А опазването на горите е от първостепенните интереси на гражданите. Хубаво е ако горите са увеличени и ако сечта се съчетава със залесяване (или е санитарна), каквито мисля, че са правилата.
    Опасенията са ми, че ТЕЦ-овете ще станат толкова много, че да застрашат горите.
    Ако имаш знанието, обясни какво е "индустриална гора" или дай линк (ако може на Български).

    Нередност?
  • 10
    moro1 avatar :-|
    moro
    • + 2

    До коментар [#7] от "dun":

    Не знам от къде си взел тези 40% загуби по електропроводите, но тази цифра е доста невярна. Всъщност в развитите страни с добре изградена мрежа тези загуби са средно под 10%. До колкото ми е известно в Германия са и под 5%. За България съм чувал цифри от максимум 30%, най-вероятно по места със стари и претоварени електропроводи. И тези проценти, които аз ти казвам не съм ги чул от медиите или от нечии блогове примерно.

    Нередност?
Нов коментар