🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Динозаврите на енергийния пазар

С налагането на възобновяемите източници глобалната доминация на електроразпределителните дружества е към края си

Повечето електроразпределителни дружества навлизат късно в зеления сектор
Повечето електроразпределителни дружества навлизат късно в зеления сектор
Повечето електроразпределителни дружества навлизат късно в зеления сектор    ©  Reuters
Повечето електроразпределителни дружества навлизат късно в зеления сектор    ©  Reuters
Зелената енергия промени фундаментално сектора, разбивайки досегашния модел на централизирано производство

Всеки нов соларен панел на европейските покриви подкопава малко по малко централизирания производствен модел на електроразпределителните дружества. Ако скоро не се трансформират, тези гиганти рискуват да се превърнат в динозаврите на енергийния пазар, пише в свой анализ агенция Reuters.

Индустрията е изправена пред драстична промяна, тъй като възобновяемата енергия превръща потребителите в производители, подкопавайки монопола на енергийните компании. Акциите им регистрират най-ниските си нива от десетилетия, а сериозните им дългове ги поставят в ситуация, в която нямат много поле за маневриране.

Трудно приемане на промяната

В Германия, където през 2012 г. 22% от електричеството е произведено от възобновяеми източници, четирите големи разпределителни дружества - E.ON, RWE, EnBW и Vattenfall Europe, почти отсъстват от този нов сектор. От изградените до края на 2011 г. 71 гигавата мощности те притежават едва 7%, сочат данни на германското министерство на околната среда. 40% са собственост на частни лица, 14% - на играчи от енергийния сектор, 11% - на фермери, 9% - на компании с енергоемки индустрии, 7% - на малки регионални и на чуждестранни дружества, и 11% - на финансови корпорации.

В соларния сектор четирите големи имат дори още по-малък дял. 97% от него се държат от инвеститори извън енергийната индустрия. Само в Бавария 200 000 души, или 8.5% от 2.3-те милиона потребители на ток, имат свои собствени слънчеви панели.

В Италия и Испания ситуацията е подобна. Там електричеството от слънчева енергия също е около 3% от общото количество. Във Франция и Великобритания процентите соларен ток са съответно 0.1 и 0.4 и централизираното производство все още доминира. И там обаче все повече корпорации и общини преминават към собствено производство на електричество чрез биомаса или вятър, подкопавайки пазарния дял на енергийните дружества.

"На електроразпределителните компании им трябваха години, за да признаят потенциала на слънцето и вятъра", обяснява Марио Рихтер, изследовател от университета в Люнебург. Думите му са извод от разговори с мениджърите на 20 германски енергийни фирми за ефектите от възобновяемите ресурси върху бизнеса им.

Изпълнителният директор на RWE Петер Териум признава, че преминаването от големи конвенционални електроцентрали към децентрализирано производство и зелена енергия е фундаментална промяна, която вреди на икономическата жизнеспособност на неговата компания и оказва натиск върху досегашния й бизнес модел.

Адаптация към новите условия

Възходът на възобновяемите източници не би могъл да настъпи в по-неподходящ момент за енергийните фирми. Либерализацията на европейските енергийни пазари предизвика устремно сближаване между тях, от която излязоха десетина огромни корпорации със също толкова големи дългове. В допълнение потреблението на ток, вече повлияно от стремежа към енергийна ефективност, се сви още повече с началото на европейската криза.

Жерар Местрале, изпълнителен директор на френското газово дружество GDF Suez, описва европейския енергиен свят отпреди 10 години като противопоставяне на регионални монополи. "Тези дни си отидоха завинаги", въздиша той днес, определяйки настоящата ситуация като "истинска революция".

GDF Suez адаптира стратегията си към новата реалност, навлизайки в три нови бизнес начинания, вече изпробвани от други европейски компании с различен успех. Първото е търсене на растеж в гладните за енергия възникващи пазари, където моделът на централизираното производство с топлоцентрали все още работи. Сега 40% от капацитета на френската корпорация се намират в развиващи се страни.

Освен това GDF Suez отвори филиал, който помага на големите клиенти да използват енергията по-ефикасно. Поделението, където работи над една трета от общия персонал на компанията, обслужва например климатичните системи на небостъргачи като прочутия "Бурдж Халифа" в Дубай.

Както повечето от конкурентите си в бранша, компанията строи и собствени възобновяеми мощности, но все още е далеч назад, тъй като те обхващат едва 3% от общия й производствен капацитет. За сравнение, испанската Iberdrola вече добива 30% от електричеството си от възобновяеми източници.

Сценарии за бъдещето

Бъдещето на електроразпределителните дружества може да бъде превръщането им в агрегатори на ток, както например Google е агрегатор на съдържание, коментира Reuters. Разликата е, че от тях ще се изисква да разполагат с енергия във всеки момент, т.е. да намерят начини да я запазват при ниско потребление. Някои страни като Франция, Испания и Великобритания вече подготвят законодателство, върху което да се базират тези механизми.

"В бъдещата електрическа систеАма електроразпределителните компании биха могли да служат като застрахователи, осигурявайки застраховка срещу това да нямаш достатъчно слънчева светлина, когато ти трябва ток", казва икономистът Ласло Варо от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Междувременно енергийните дружества още не са измислили как да реагират на увеличаващия се брой европейски граждани (вече близо 1 милион), които сами стават производители на слънчев ток. Компаниите биха могли да се възползват от тази тенденция, ако не възприемаха слънчевите панели като конкуренция на собствените си топлоцентрали, а като врата към нов пазар, смята Марио Рихтер. Те биха могли да продават панели и да предлагат различни видове услуги, от които да печелят, казва изследователят.

Въпреки че се говори много за такъв модел, работещите примери се срещат рядко. В САЩ Austin Energy и PSEG експериментират в малък мащаб, като предлагат на клиентите си поддръжка на слънчевите им панели. "Твърде оптимистично е да се мисли, че електроразпределителните дружества могат да компенсират намалялата консумация… само като помагат на клиентите си в управлението на собственото им производство", смята обаче Гийом Реджуел, анализатор в Liberum Capital.

Най-вероятният сценарий предполага, че това, което губят енергийните компании, ще бъде уловено от други играчи на пазара, чиито продукти ще подпомагат енергийната независимост на потребителите, заключава Reuters.

Други печелят

Сред печелившите от новата енергийна среда са производителите на слънчеви панели и вятърни перки, стотиците малки фирми, които инсталират тези системи, и хилядите потребители, превърнали покривите си в миниелектроцентрали. Друг сектор, който се облаготелства от развитието на тенденциите, е този на енергийната ефективност: производителите на изолиращи строителни материали като двойните прозорци и изолиращата пяна, на новите отоплителни и енергоспестяващи системи.

Дори привържениците на зелената енергия обаче са съгласни, че централизираното производство на ток няма да изчезне, тъй като възобновяемите източници ще имат нужда от подкрепата на традиционните електроцентрали. Според Реджуел колкото по-дълго се субсидира зелената енергия (така че тя да набере инерция и да стане по-евтина), толкова по-голям ще е шансът цената й да стане достатъчно конкурентна на цените на конвенционалното електричество.

"В дългосрочен план конкурентната несубсидирана възобновяема енергия ще бъде голяма победа за обществото. И голяма загуба за електроразпределителните дружества", заключава анализаторът. | КАПИТАЛ Daily

67 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 60
    • + 25

    Тази публикация кой ви я поръча, лицето Газдов?

    Нередност?
  • 2
    kaizersoze avatar :-|
    kaizersoze
    • - 12
    • + 50

    При нас няма подобна опасност - Златевци, Прокопиевци и Цветелинки и други герои няма се разделят с 290 милиона - да му мисли населението на бантустана...

    Нередност?
  • 3
    pitashtia avatar :-|
    Питащият
    • - 8
    • + 73

    До няколко години и у нас нещата ще почнат да се променят главоломно, особено ако държавата се усети, че може да постигне много в енергийната независимост, ако я насърчава. НАПРИМЕР ФЕРМЕРИТЕ, КОИТО САМИ ИЛИ В КООПЕРАЦИЯ СИ ПРОИЗВЕЖДАТ ГОРИВАТА И ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА ОТ от ВЕИ могат да получат по-големи субсидии. ТАКА производството на храни няма да зависи от цените на горивата и евентуален срив в доставките.Ако всяко домакинство, община или фирма са енергийно независими, то и цялата държава ще е независима. За селските общини това е напълно възможно като се комбинират ВЕИ ВЯТЪР, ВОДА СЛЪНЦЕ С БИОМАСАТА, която гние или се пали на полето, с отпадъците от домакинствата.

    Нередност?
  • 4
    terlika avatar :-|
    terlika
    • - 1
    • + 19

    До коментар [#1] от "Consumer":

    Не знам дали е поръчкова публикацията, но нещата вървят <a href="http://ec.europa.eu/energy/renewables/index_en.htm" target="_blank">натам</a>.

    Нередност?
  • 5
    mamarinov avatar :-|
    Marinov Martin
    • - 3
    • + 85

    Умните германци са направили така законите си, че да стимулират създаването на ВЕИ мощности близо до потребителите. Какво пречеше и тук да стимулират етажните собствености примерно да си опънат на плоските покриви по блоковете панели и с излишъка да събират пари примерно за саниране. Нашите закони ако и копирани от германците, успяха да създадат само мегаватови вендузи за мангизи на Р.Овч., Златев, Прокопиев, Корумбашев и т.н.

    Нередност?
  • 6
    spatz avatar :-|
    spatz
    • - 20
    • + 41

    До коментар [#1] от "Consumer":
    Лицето Газдов е поръчало на Ройтерс да подготви анализ (и то никак не лош) на тема как ВЕИ променя енергийната система. Ройтерс лъже - 200 000 баварци са си инсталирали малки тецове на покривите и тук таме по някое ядрено реакторче в задния двор. ВЕИ няма бъдеще, защото е вятър работа. Големите енергийни компании и зеленият октопод контролират тази мафиотска индустрия, която само краде парите на хората. Няма как обикновените хора да произвеждат сами своя ток - трябва всички енергийни мощности да се национализират и да се предоставят на НЕК за отговорно ползване, с цел оптимизиране на ползите за обществото.

    Ако четеш по ингилизки, прегледай все пак оригинала, който Дневник са цитирали: http://www.reuters.com/article/2013/03/08/us-utilities-threat-idUSBRE92709E20130308

    Нередност?
  • 8
    john_law avatar :-|
    john_law
    • - 3
    • + 53

    До коментар [#7] от "votaire":

    В САЩ все още се предлагат комплекти от които сам да си сглобиш колата. Е, тук заради дерибеите в КАТ няма как да стане. Та за панелите с същото - на големите играчи никак няма да им хареса всички да си сложим фотоволтаици на покрива.

    Нередност?
  • 9
    kirka80286 avatar :-|
    kirka80286
    • - 9
    • + 13

    До коментар [#8] от "john_law":
    Моля, моля. Нищо и никой не ти пречи (законово) и тук сам да си сглобиш каквото си искаш. Сглобяваш, регистрираш, минаваш си ГТП-то и си ти. Да не си мислиш, че в щатите няма КАТ, регистрация и ГТП? И там има. Никой няма да те пусне на пътя с нерегистриран таралясник.
    Но да не се отплесваме. Много са дразнещи такива изказвания, като подзаглавието. Пак се изказахме неподготвени. На гол тумбак чифте пищови. Какъв край, какви дружества, какво "налагане"? В държавата за пример е 22%! Аз "налагането" по го разбирам като 78%. Много зле, честно. Веднага копирам тази вербална овулация, за да я цитирам след години. За края на ЕРП-тата. Смях, смях в залата.

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 14
    • + 5

    [quote#5:"mamarinov"]Умните германци са направили така законите си, че да стимулират създаването на ВЕИ мощности близо до потребителите.[/quote]
    Това е много далече от истината! "Умните" германци така направиха ВЕИ че блокираха цялата елетропреносна мрежа ВН на Германия, Унгария, Швейцари, Чехия и Полша..... проверявай фактите а после пиши дитирамби!!!

    Нередност?
Нов коментар