🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

EPay.bg поема разплащанията с Търговския регистър

Компанията е избрана без конкурс, но ще взима по-ниски такси от досегашните

Един от собствениците на "Ипей" Георги Маринов каза, че договорът с агенцията представлява малка част от бизнеса им, но тъй като става въпрос за обслужване на Търговския регистър, той ще е важен за тях
Един от собствениците на "Ипей" Георги Маринов каза, че договорът с агенцията представлява малка част от бизнеса им, но тъй като става въпрос за обслужване на Търговския регистър, той ще е важен за тях
Един от собствениците на "Ипей" Георги Маринов каза, че договорът с агенцията представлява малка част от бизнеса им, но тъй като става въпрос за обслужване на Търговския регистър, той ще е важен за тях    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Един от собствениците на "Ипей" Георги Маринов каза, че договорът с агенцията представлява малка част от бизнеса им, но тъй като става въпрос за обслужване на Търговския регистър, той ще е важен за тях    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Без конкуренция, но с по-ниски цени. Това са първите изводи от новината, че в четвъртък Агенцията по вписванията (АВ) е подписала нов договор с компанията "Ипей" (ePay.bg) за електронни разплащания. В началото на ноември досегашната обслужваща компания "ИБГ.БГ" (ebg.bg) съобщи на потребителите, че преустановява тази си дейност и няма да приема онлайн разплащанията към агенцията. Така имаше реална опасност всички плащания към Търговския регистър да станат само на гише без никаква възможност за внасяне на такси по електронен път. Освен неудобство това би струвало на компаниите и повече пари, защото подаването на заявления онлайн през сайта на регистъра е много по-евтино, отколкото в офис на АВ. Новият договор с "Ипей" ще доведе и до падане на цените за трансакция. От ведомството посочиха, че минималната такса вече ще е 0.30 лв. вместо досегашните 1.5 лв.

Покана вместо конкурс

Няма информация как точно е бил сключен предишният договор, защо не е обявяван конкурс и дали ако "ИБГ.БГ" не беше решила да прекрати дейност, ръководството на ведомството щеше да допусне и друго дружество за разплащания, с което цените биха могли да паднат. От агенцията посочиха, че предишният договор е сключван на 21 април 2008 г. по времето на тогавашния директор Емил Станков. Само няколко месеца по-късно той беше освободен по негова молба, а преди това, през 2007 г., тогавашният зам.-министър Ана Караиванова заподозря него и заместничката му Даниела Митева в корупция. През 2010 г. ръководството беше сменено след доклад на Сметната палата, който показа нарушения при възлагането на обществените поръчки за периода 1 януари 2008 г. - 31 декември 2009 г.

Според обяснения на агенцията в момента не е възможно да се избира повече от един канал заради честите промени в системата на регистъра. Това би трябвало да стане възможно през следващата година, когато се завърши обновяване на системата, посочиха от АВ. Още по времето на договора с "ИБГ.БГ" са водени преговори с "Ипей", но заради смените в ръководството и в режимите за допускане до базата данни не се е стигало до договор, стана ясно от отговорите на АВ.

Пазар без конкуренти

В момента единствената компания, която отговаря на условията за предоставяне на такива услуги, е "Ипей", обясниха от АВ. Това означава, че тя е единствената с толкова широка система, лиценз и възможност да поема трансакциите. Това е и причината да не е бил обявяван конкурс, а договорът е подписан след покана до "Ипей", стана ясно от обясненията на държавното ведомство.

Изпълнителният директор на "Ипей" Георги Маринов каза, че договорът с АВ представлява малка част от бизнеса им (виж карето), но тъй като става въпрос за обслужване на Търговския регистър, той ще е важен за тях. В момента през "Ипей" минават плащанията за кадастъра, който също е под шапката на АВ. Компанията работи с всички банкови карти, като таксата за трансакция зависи от това дали издател е българска или чуждестранна финансова институция.

"Вече имаме изградена система и връзка с онлайн банкирането на няколко банки, изграждаме и още", коментира Маринов. По думите му няма пречка таксите за ТР или другите услуги на агенцията да минават през повече от един канал, а компаниите да избират по свое желание кой да ползват.

"Ипей" има лиценз за платежна институция от БНБ и от всички девет компании е единствената с толкова широк обхват на разрешителното – внасяне и теглене на пари в брой, платежни операции, издаване на платежни инструменти и приемане на плащания с тях, както и изпълнение на парични преводи в брой. Другият вид компании за разплащания са операторите, които осигуряват техническа инфраструктура, но за дейност като на "Ипей" имат нужда от лиценз. Освен "Борика - Банксервиз", единственият лицензиран оператор е "СЕП България", дружество от групата на "Адванс екуити холдинг".

По неофициална информация на "Капитал Daily" няколко дружества са подали документи за отказ от лиценз като институция заради свития си пазар. От БНБ отказаха коментар и посочиха, че ако някой изгуби лиценза си, тогава ще съобщят името му. Според източници от сектора поне още едно дружество е подало документи и за лиценз, подобен на този на "Ипей", но от дълго време чака одобрение.

"Ипей" и "Изипей"



"Ипей" (ePay.bg) и "Изипей" (EasyPay) са реално под една шапка и двете компании заедно комбинират възможността за плащане или парични преводи по електронен път, както и в специализирани обекти в страната. За цялата 2012 г. през двете платформи са извършени 33.4 млн. трансакции на обща стойност 1.61 млрд. лева. "Ипей" отчита общо приходи от 2.92 млн. лева за изминалата година, показва справка в Търговския регистър. Печалбата за периода е 469 хил. лева. Най-големите клиенти, които обслужват двете компании, са дружествата за комунални услуги – ток, вода, парно. През платформите могат да се платят сметките за мобилните, интернет и кабелни оператори и много други. По думите на  изпълнителния директор на "Ипей"  Георги Маринов компанията работи с над 2 хил. търговци от цялата страна. "Изипей" пък разполага с над 2 хил. оторизирани обекти в България. По-голямата част от тях са партньорски, докато собствените са около 250. Компанията развива и партньорски мрежи с подобни дружества в Гърция, Кипър, Испания и Турция. В югоизточната ни съседка "Изипей" работят с турските пощи например. "Датамакс систем холдинг" държи 95% от акциите на "Ипей" и 99% дял в "Изипей". Миноритарните пакети и в двете дружества са поделени между Георги Маринов и Божидар Григоров. Маринов е и едноличен собственик на "Датамакс", а с Григоров имат равноправно участие в "Датамакс систем холдинг" (по 50% от капитала).    
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mrvip avatar :-|
    mrvip
    • - 2
    • + 39

    Във всеки нормален сайт като опреш до плащане ти излизат поне 10 начина да платиш, кой от кой по-лесен, но явно visa и paypal нямат "толкова широка система, лиценз и възможност да поема трансакциите. "

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 29

    Това е много добра новина и ще разбире поредния мит за тежките законодателни и софтуерни промени, които трябвало да се правят, за да стане нещо обичайно за всички онлайн магазини факт. Разбира се, остава въпросът защо току-що си платих интернета през ипей и ми излезна 2 стотинки за 24,80 сметка, а тук тарифата е 0,30 ст за суми от същия порядък, т.е. 15 пъти по-скъпо. Същата изненада преживях и при плащането на местен данък от 8 лева в община Ст. Загора, което ми костваше през Ипей 1 лев. Тъй като десетки пъти по-високите суми са все за бюджетни плащания, у мен възниква съмнението, че държавата не си инсталира виртуални ПОС-терминали и така се налага на операторите като Ипей да правят втори, междубанков превод, за да постъпят парите от тяхната в бюджетната сметка.

    Нередност?
  • 3
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • - 1
    • + 18

    Засега аз лично съм много доволен от epay. Само се надявам, да не се забравят и да решат да "капитализират" почти монополното си положение.

    Нередност?
  • 4
    zumz avatar :-|
    zumz
    • - 8
    • + 3

    "За цялата 2012 г. през двете платформи са извършени 33.4 млн. трансакции на обща стойност 1.61 млрд. лева"

    Или малко повече от 1 милиард долара общо трансакции за година.

    За сравнение, PayPal през същия период отчита трансакции на стойност 145 милиарда долара.

    Нередност?
  • 5
    ariman_info avatar :-|
    Ariman
    • - 2
    • + 3

    Логично е местната фирма, оперираща на мастния език да има предимство през пейпал, последните просто си ги представям как се занимават със създаването на удобства на бг администрацията...

    Нередност?
Нов коментар