🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пазарите очакват ЕЦБ да започне печатане на пари

Прилагането на количествено облекчаване в еврозоната може да свали драстично лихвите по ДЦК

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Доходността по държавните облигации на страните от еврозоната започнаха да спадат в края на миналата седмица. Причина за това станаха очакванията, че слабите темпове на икономическото възстановяване ще накарат Европейската централна банка (ЕЦБ) да предприеме по-значително облекчаване на паричната си политика.

Възстановяването на региона от последната рецесия остава нестабилно, особено извън най-голямата икономика Германия. Поредното доказателство за това бяха последните данни от индекса на мениджърските поръчки (PMI), които показаха по-слабо от очакваното засилване на активността в производството и услугите. Подобни слаби данни за производствения сектор на Китай хвърлиха допълнителни съмнения върху глобалното възстановяване и възможностите за развитие на европейските износители.

Отворена врата

"Икономическите показатели от еврозоната и Китай не са особено добри, което оставя вратата отворена за действия от страна на ЕЦБ. Тази перспектива подкрепя пазара на облигации. Фактът, че в региона все още има стабилно търсене на държавни ценни книжа, най вече германски, показва усещане за несигурност за състоянието на световната икономика", коментира пред Reuters Алан Маккуейд, главен икономист в Merrion Stockbrokers.

В петък доходността по германските 10-годишни облигации спадна до 1.67%. Лихвите по белгийските, холандските и австрийските ДЦК също се понижиха. В случая на Австрия за това спомогна потвърждаването на най-високия кредитен рейтинг ААА със стабилна перспектива от страна на агенция Fitch. Доходността по италианските и испанските облигации спадна с по 3 базисни точки до съответно 3.63 и 3.58%.

С това беше подновена тенденцията на спад, след като в четвъртък ценните книжа на двете държави поскъпнаха от достигнатите по-рано осемгодишни дъна. В сряда доходността по италианските ДЦК спадна до 3.54%, след като новият премиер Матео Ренци успокои инвеститорите с обещания за амбициозни реформи за съживяване на третата най-голяма икономика в еврозоната.

Ефект върху пазара

Някои големи играчи на облигационния пазар като банка BNP Paribas заявяват, че може да се очаква още по-агресивен спад на лихвите по италианските и испанските книжа. Това ще се случи, ако ЕЦБ вземе решение за прилагане на някаква форма на количествено облекчаване, за да се справи с опасността от дефлация. "Облигационните и валутните пазари все още не са взели предвид такъв ход на ЕЦБ при оценките на активи. Очакваме това да се случи на пазара на държавни облигации преди реалното прилагане на количествено облекчаване през второто полугодие", заявяват анализаторите от BNP Paribas. "Последствията за държавните ценни книжа ще са значителни, особено в периферните пазари. Очакваме до края на първото полугодие доходността по испанските и италианските едногодишни облигации да спаднат до 2.9%", добавят от банката.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nye avatar :-P
    nye
    • + 2

    Винаги много се смея като чуя за тези "количествени облекчения" ... не може ли просто да си кажем направо, че ще печатаме пари ..? :)

    Нередност?
Нов коментар