Едрият бизнес се обяви против независимостта на Шотландия

Компаниите изтъкват несигурността около жизненоважни въпроси за икономиката

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Над 130 британски бизнес лидери се подписаха в отворено писмо против отделянето на Шотландия. На 18 септември гласоподавателите в страната трябва да решат дали родината им да напусне Обединеното кралство, като сложат край на съюза с Англия от 1707 г. Привържениците на независимостта и противниците им спорят ожесточено кой може да осигури по-добри перспективи за икономиката, но писмото е най-силната намеса на бизнес общността в дебата за предстоящия референдум досега, пише Reuters.

Неясни последствия

Засега социологическите проучвания сочат, че мнозинството ще предпочете оставане в рамките на Великобритания, но големият брой гласоподаватели, които все още не са взели решение, могат да обърнат баланса в полза на независимостта. В отвореното си писмо работодателите заявяват, че след внимателен преглед на аргументите и от двете страни са заключили, че от икономическа гледна точка привържениците на независимостта не са успели да защитят тезите си.

"Несигурността обхваща жизненоважни въпроси като валутата, регулациите, данъците, пенсионната система, членството в Европейския съюз и подкрепата за износа ни. А несигурността е лоша за бизнеса", се казва в писмото. Бизнесмените също така изтъкват, че решението от референдума ще има ефект върху всички следващи поколения.

Групата включва значими корпоративни фигури като Андрю Маккензи, изпълнителен директор на най-голямата минна компания в света BHP Billiton, Дъглас Флинт, председател на борда на HSBC Holdings, и Саймън Томпсън, ръководител на Cairn Energy. Отвореното писмо, организирано от изпълнителния директор на Weir Group Кейт Кохрайн, вероятно ще окаже голяма подкрепа на кампанията на британското правителство "По-добре заедно".

Членство в ЕС

Досега само няколко едри бизнесмени са правили коментари по темата, и то много внимателно. Един от тях бе председателят на Royal Bank of Scotland Филип Хамптън, който заяви, че референдумът е довел до "значителна несигурност" и банката прави оценки за евентуалните последствия от обявяване на независимост. От своя страна Айвън Мензес, изпълнителен директор на най-големия производител на шотландско уиски Diageo, изтъква, че за компанията и целия сектор е "изключително важно" страната да остане в ЕС и да се възползва от съществуващите споразумения за свободна търговия по целия свят.

Въпросът с автоматичното членство на независима Шотландия в ЕС няма ясен отговор, тъй като ще изисква продължителен процес на одобрение от всички страни членки. Икономиката на Шотландия е за 150 млрд. паунда, или 250 млрд. долара, и включва голяма част от петролната индустрия. Населението на страната е 5.2 млн. души. Цялото обединено кралство има население от 63 млн. души и икономика с обем от 2.5 трлн. долара.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 4
    • + 14

    Идеята е глупава, какво ще стане като се отделят? Иначе обърнете внимание, Шотландия с население 5,2 млн има 130 млрд паунда (Capital защо решиха, че са 150?), ние сме повече като население, обаче имаме към 40 млрд евро, т.е. ако превалутираме, те получават 4 пъти повече, въпреки по-малкото си население. Ама там не са имали социализъм!

    Нередност?
  • 2
    comandante avatar :-P

    Аз съм ЗА независима Шотландия от Британския Халифат !

    Нередност?
Нов коментар