🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Vodafone дава 7.2 млрд. евро за испанския кабелен оператор Ono

Мобилният гигант разширява предлаганите услуги в Европа в търсене на по-добри резултати

Vodafone се надява да увеличи присъствието си в Европа с придобиването на кабелни оператори
Vodafone се надява да увеличи присъствието си в Европа с придобиването на кабелни оператори
Vodafone се надява да увеличи присъствието си в Европа с придобиването на кабелни оператори    ©  LEONHARD FOEGER
Vodafone се надява да увеличи присъствието си в Европа с придобиването на кабелни оператори    ©  LEONHARD FOEGER
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мобилният гигант Vodafone е пред придобиване на испанския кабелен оператор Ono, след като предложи 7.2 млрд. евро за компанията, съобщи Reuters. Сделката може да бъде третата поредна в сектора за базирания във Великобритания гигант.  

Акционерите на Onо вече дадоха зелена светлина за първично публично предлагане, но са на път да преосмислят решението си след предложението на Vodafone. Те отложиха със седмица официалното представяне пред инвеститорите на проспекта си. Източници от преговорите твърдят, че сделката може да бъде обявена още на 17 март.  Според запознати преговорите се съсредоточават върху цената и дълга на Ono, който е около 3.3 млрд. евро. Все пак Ono запазва правото си да излезе на борсата, ако разговорите се провалят в последния момент. Акционерите очакват компанията да достигне пазарна оценка между 7 и 8 млрд. евро.

Перспективни активи

Оno е вторият най-голям доставчик на широколентов интернет, кабелна телевизия и фиксирана телефония в Испания. През последните години компанията отчиташе стабилен, но бавен растеж на абонати и марж на печалбата. Приходите за 2013 г. се увелиха с 1.6% до 1.6 млрд. евро, но печалбата преди облагане и амортизация за 2013 г. достигна 686 млн. евро, с 8.8% по-малко от предишната. Нетната печалба за периода е 25 млн. евро в сравнение с 52 млн. евро през 2012 г. Причина за оптимизъм е увеличението на мобилните абонати, които са се увеличили с 668 000 през миналата година до 1.09 млн. Според запознати акционерите на групата са искали от година да пуснат Ono на борсата. Основните сред тях са американските фондове Providence Equity Partners, Thomas H. Lee Partners, CCMP Capital Advisors и Quadrangle Capital Partners, които общо държат 54.4% в Ono.

Пари има

Vodafone купува кабелни и интернет оператори из цяла Европа в опит да разшири присъствието си извън мобилните услуги. През миналата година групата купи германската Kabel Deutschland Holding AG за 7.5 млрд. евро. През февруари изпълнителният директор Виторио Колао обяви, че разполага с 30-40 млрд. долара за бъдещи придобивания. Средствата са от продажбата на участието си в щатското  подразделение Verizon Wireless за 130 млрд. долара през миналата година. С Ono най-големият телеком в Европа иска да се възползва от икономическото съживяване в Испания. Мобилното подразделение на  компанията в страната отчита намаляващи приходи на абонат заради конкуренцията на виртуалните оператори и на местните играчи като Telefоnica и Jazztel SA, които предлагат и по-разнообразни услуги. Присъединяването на Ono ще обедини мобилния бизнес на Vodafone с фиксирани услуги и платена телевизия и ще помогне на оператора да намали разходите си.

Все още няма коментари
Нов коментар