🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американски гигант прави първата инженерна академия в България

Обучението в българското дружество на Visteon ще е безплатно. На година могат да се приемат около 80 души, като има план и за разширяване

В развойния център в София 600 инженери работят по софтуер, хардуер и механика за автомобилна електроника - табла, дисплеии др.
В развойния център в София 600 инженери работят по софтуер, хардуер и механика за автомобилна електроника - табла, дисплеии др.
В развойния център в София 600 инженери работят по софтуер, хардуер и механика за автомобилна електроника - табла, дисплеии др.    ©  Георги Кожухаров
В развойния център в София 600 инженери работят по софтуер, хардуер и механика за автомобилна електроника - табла, дисплеии др.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Местното дружество на американския гигант Visteon прави първата инженерна академия в България. От софийския офис на "Вистеон електроникс България" обявиха, че отварят свой обучителен център за развитие на бъдещи специалисти. Фирмата за автомобилна електроника вече има 600 инженери тук, половината от които софтуерни. Развойният център работи за гиганти като Volkswagen, BMW, GM, Ford, Renault, Opel и др.

Това е поредната световна компания, която открива безплатен център за обучение, за да запълни дефицита в образователната система. Различното е, че досега това правиха основно софтуерни компании, а това е първият с по-широк инженерен профил.

По-различни обучения

За разлика от другите академии на български IT компании, които наблягат основно на развитие на софтуерни специалисти, "Вистеон" (която до миналата година беше "Джонсън контролс електроникс") ще предоставя и обучения в алгоритми, структуриране на данни, управление на хардуер, графичен дизайн, разработка и изпълнение на стратегии за тестване и др. Все пак фокусът ще е върху програмните езици С/С++.

Обученията ще бъдат на модули и ще започнат от септември, като ще продължават по три месеца. Набирането на кандидатури за първия випуск стартира през юни 2015 г. и се извършва през сайта на фирмата www.visteon.bg. Обучението ще е безплатно, няма изисквания, като могат да кандидатстват дори ученици.

"Засега предвиждаме капацитетът й да не надхвърля 20 човека за един обучителен цикъл, като желанието ни е инициативата да стане традиционна и да има няколко "випуска" всяка година", заявиха от "Вистеон електроникс България" пред "Капитал Daily". Което означава, че на година могат да се обучават около 80 души, като се очаква програмата тепърва да се разширява.

Най-добре представилите се ще имат възможност да продължат професионалното си развитие в центъра на компанията в София като постоянни служители или стажанти. "В развойния център в София работят над 600 служители и към настоящия момент имаме над 100 отворени работни места, включващи такива за постоянна заетост и тези по стажантските ни програми", заявиха от компанията.

"Продуктите на инженеринговия ни център в София влизат в милиони коли по света. Чрез инженерната академия искаме да предадем опита и знанията си на повече млади хора. Те ще имат възможност да допринасят за развойната дейност на продукти, които разработваме в България за световната автомобилна индустрия", заяви управителят на "Вистеон електроникс България" Иван Михайлов в официалното съобщение от компанията.  

През последните години в опит да отговорят на недостига на квалифицирани специалисти много компании отварят собствени обучителни центрове, с които да привлекат студенти и завършили средното си образование. Най-активни са IT компаниите - най-успешният пример е академията на "Телерик". Подобни проекти са и школата "IT таланти" на "Империя онлайн", "Хак България" и др. През 2014 г. беше създаден и "СофтУни", който подготвя софтуерни специалисти. Компаниите от сектора за машини и оборудване също предлагат многобройни обучения, както и тясно работят с техническите университети в цялата страна.    

Българският инженерен център

"Вистеон електроникс България" присъства в България от 14 години. До средата на миналата година компанията беше част от Johnson Controls (виж таблицата), чийто бизнес с автомобилна електроника беше придобит от гиганта Visteon в сделка за 265 млн. долара.

Офисът в София е тъй нареченият продуктов инженерингов център - тоест работи върху целия цикъл от производството на автомобилна електроника - софтуер, хардуер и механика за автомобилна електроника - табла, дисплеи, мултимедийни устройства, комуникационни модули и др. Половината от работещите около 600 души в България са софтуерни инженери. В момента той е вторият най-голям такъв център на Visteon по света. До 2003 г. българското подразделение беше част от немския доставчик на електроника за автомобили Borg Instruments, който през 2003 г. беше погълнат от Johnson Controls. От София се работи за най-големите автогиганти в света като Volkswagen, BMW, GM, Ford, Renault, Opel и др.

Компанията майка Visteon има 12 000 служители в 21 държави, като приходите й за 2014 г. достигнаха 7.51 млрд. долара. Тя е сред най-големите доставчици на компоненти за автомобили в света.

 
22 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    objective avatar :-P
    objective
    • - 1
    • + 55

    Оценка ++++++ !

    Нередност?
  • 4
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 4
    • + 54

    " ... към настоящия момент имаме над 100 отворени работни места ..."

    Прословутата безработица :-) Мързи ме да проверявам, но все си мисля че поне 50 от отворените позиции са със заплати поне двойно на средната за страната. А по-вероятно да са и 3-4 пъти по-високи, да речем 3 000 лева. Ако някой знае - да сподели. Лошото е че другото ми предположение е че местата не са за мърлячи от селския ПУЦ по агротехника, които не могат да напишат закона на Ом ни в интегрална, ни в диференциална форма. А точно от последните имаме в изобилие ...

    Нередност?
  • 5
    schiller avatar :-|
    СДС
    • - 3
    • + 26

    Най-накрая се сетиха, че трябва да ни научат да си ловим рибата.

    Нередност?
  • 6
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 6
    • + 33

    До коментар [#3] от "voltaire":


    [quote#3:"voltaire"]Като завършат ще получат ОКС "инженер - академик".[/quote]

    Ще получат добре платена и интересна работа.
    Откак махната ВАК, всеки който му се занимава стана професор. В т.ч. онази омайна девойка (35г.), дето беше или е ректор на онова нещо в Свищов, дето и то е АКАДЕМИЯ, разбираш ли?!? По принцип лондън скул ъв икономикс най се плаши от свищовката академия, мани! Сигурно и там бъка от академици. Това ми е мнението за титлите по територията. Точно каквито са ни заплатите, такива са ни и академиците. На около 25% от истината, че и надолу извън 5-те града. :-) В БГ истински са само измамите и простотията, всичко друго е менте.

    Нередност?
  • 7
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 6
    • + 55

    До коментар [#5] от "СДС":


    [quote#5:"СДС"]Най-накрая се сетиха, че трябва да ни научат да си ловим рибата.[/quote]

    Не, просто усетиха че техническите ни ВУЗ-ове (и другите разбира се) предлагат знания, които при добро желание и интелект, малко над средния, се усвояват за 4 месеца. Всички тези "академии" са срам за ВУЗ-овете. Ако бях ректор, щях да си изям вратовръзката от тази инициатива. Само че там има едни съветски старчета, за които най-големия зор е да добутат до пенЦия и да гньетат в стола на ВУЗ-а на аванта. За БАН не ми се говори - там сина на Гриша Филипов си говори с извънземни чрез кръговете в житата в Англия. Академия разбираш ли, българска, на наУките. Ама Дянков лош ...

    Нередност?
  • 8
    angmar avatar :-|
    angmar
    • - 1
    • + 10

    "За разлика от другите академии на български IT компании, които наблягат основно на развитие на софтуерни специалисти, "Вистеон" (която до миналата година беше "Джонсън контролс електроникс") ще предоставя и обучения в алгоритми, структуриране на данни, управление на хардуер, графичен дизайн, разработка и изпълнение на стратегии за тестване и др."

    Само не разбрах защо "за разлика", че то алгоритми + СД = програмиране, според една крилата фраза.

    Нередност?
  • 9
    demian avatar :-|
    Дамян
    • + 25

    До коментар [#7] от "misho73":

    Нещо подобно направиха преди 2 г. в Либхер и мисля, че бяха първите, които се отказаха да чакат държавата да им подготвя кадри. Но там обучават гимназисти до ниво техник. Това пък не е шамар за техникумите, защото просто липсват.

    Нередност?
  • 10
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • + 18

    До коментар [#7] от "misho73":

    Позволете ми да не се съглася с Вас. Предполагам, че тази форма на обучение ще бъде тясно профилирана за нуждите на компанията от съответните специалисти. Обучение с минимум теоретична подготовка, концентрирано върху няколко продукта и от типа "това се прави така".
    Такова обучение ще бъде вероятно добро начало за всеки, който има амбицията да се развива и да учи сам.
    Въпреки казаното по-горе считам, че това е една отлична новина и добра възможност за реализация.

    Нередност?
Нов коментар