🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Uber очаква троен ръст на поръчките за пътувания

Технологичният стартъп може да стане публична компания в следващите от 18 до 24 месеца

Услугата за споделени пътувания се предлага в над 50 страни
Услугата за споделени пътувания се предлага в над 50 страни
Услугата за споделени пътувания се предлага в над 50 страни    ©  KAI PFAFFENBACH
Услугата за споделени пътувания се предлага в над 50 страни    ©  KAI PFAFFENBACH
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

10.84

млрд. долара ще бъде стойността на резервациите за споделени пътувания  през тази година.

Uber Technologies очаква поръчките за споделени пътувания на компанията в страните, които оперира, да се увеличат над три пъти през тази година. Стойността им се предвижда да достигне 10.84 млрд. долара през 2015 г., а догодина – 26.12 млрд. долара. Това съобщава Reuters, като се позовава на презентация на технологичния стартъп, направена пред потенциални инвеститори. Услугата за споделени пътувания се предлага в над 50 страни и на нея се падат около 20% от всички резервации за превози в Uber, постъпващи чрез приложението. Тази информация е била част от конфиденциална презентация, изготвена за китайски банкери. На въпрос на Reuters относно презентацията говорителят на Uber е отказал коментар с аргумента, че става дума за слухове и спекулации.

Uber свързва шофьори и пътници посредством мобилно приложение, но услугата се сблъсква с трудности и забрани в редица страни, включително и България, където шофьорите ѝ нямат лицензи за таксиметрова дейност.

Експлозивен растеж

Изчисленията на Reuters на база представените пред инвеститорите данни показват, че приходите на компанията през тази година ще бъдат около 2 млрд. долара. Оценката на инвеститорите за компанията в момента е 50 млрд. долара, което я прави най-скъпия старпът в историята. Още миналата година изпълнителният директор Травис Каланик обясни, че приходите от резервации през приложението на Uber се удвояват на всеки 6 месеца. През миналата година стойността на всички извършени заявки са достигнали близо 3 млрд. долара, като година преди това са били 687 млн. долара, пише Reuters. В презентацията не се споменава дали компанията е на печалба.

Ще има ли преход към публична компания

Според информацията в презентацията през последната година в технологичния стартъп са инвестирали China Life Insurance и China Taiping Insurance. China Life потвърди инвестицията, докато China Taiping отказва коментар. Презентацията е била подготвена за потенциални инвеститори във фонд, който притежава акции на Uber Global и Uber China – създадена за континенталната част на Китай, където Uber се конкурира с Didi Kuaidi. В представената информация е имало операционни данни и за двете компании, но без навлизане в детайли относно китайския бизнес. Според презентацията компанията предвижда първично публично предлагане на Uber Global в следващите от 18 до 24 месеца. Каланик и хора, близки до компанията, отказват да коментират въпроси за сроковете, в които ще се осъществи първичното публично предлагане на акции.

Регулаторни предизвикателства

По тази причина след вълна от глоби и наказания в Европа и в България компанията беше санкционирана с 200 хил. лв. Комисията за защита на конкуренцията санкционира холандските дружества Uber и Rasier Operations с по 50 хил. лв. за нелоялна конкуренция на пазара на таксиметрови превози. Останалите 100 хил. лв. са за непредоставяне на изискана информация като финансови отчети.