Подвижна лаборатория улеснява управлението на отпадъци

Част от финансирането за "Балбок инженеринг" е по линия на програма "Иновации за зелена индустрия"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мобилна химическа лаборатория, създадена по проект на фирма "Балбок инженеринг", ще улесни управлението на отпадъци с неизвестен състав и произход. Проектът е на стойност почти 674 хил. евро, от които 350 хил. са безвъзмездни по програма "Иновации за зелена индустрия" - част от Норвежкия финансов механизъм 2009 - 2014.

По-бързо - по-ясно

"Лабораторията дава възможност на място да се вземат проби, да се извърши анализ и да се определят видът, съставът и произходът на отпадъците, доколкото е възможно. Това е първоначалната оценка, след което пробите се изпращат към акредитирана лаборатория за окончателно становище. Услугата пести време за идентифициране и управление на натрупани през годините, лошо управлявани, изоставени или незаконно изхвърлени отпадъци, които могат да бъдат и опасни - например стари пестициди и други препарати за растителна защита. Тя е подходяща за инвеститори, които придобиват замърсени терени, например за собственици на имоти със складирани отпадъци с неизвестен състав и произход и др.", обясни за "Капитал Daily" Ралица Ангелова, ръководител на проекта и на мобилната химическа лаборатория.

Крайната цел е вземане на най-подходящото решение за бъдещето на тези отпадъци - например повторна употреба, рециклиране или друг вид оползотворяване на материалите, както и гарантиране на безопасността.

"Колкото по-бързо стане ясно какви са отпадъците и техните свойства, толкова по-бързо ще са ясни и параметрите по инвестицията и нейната възвращаемост, тъй като почистването на терена и управлението на отпадъците е свързано с разходи", обобщи Ралица Ангелова.

По-далечната цел

Мобилната химическа лаборатория е първият резултат от изпълнението на проекта. В средата на януари в Стара Загора ще заработи Централна химическа лаборатория за качествени и количествени анализи на проби от отпадъци - собственост на "Балбок инженеринг", чието оборудване също се финансира по проекта.

"В региона има много химически лаборатории. Уникалното за нашата е, че тя не просто ще прави анализи, но и ще разработва технологии за третиране на отпадъци. По-далечната цел е да се превърне в научен център за управление на отпадъци", обясни Ралица Ангелова.

Компанията се готви да издаде и наръчник за идентифициране на отпадъци.

С реализацията на проекта ще бъдат открити три нови работни места. Той се изпълнява съвместно с норвежкия партньор Mepex Consult AS, който е с над 20-годишен опит в областта на опазването на околната среда, съобщават от компанията.

"Балбок инженеринг" е с 25-годишен опит в предоставянето на комплексни услуги по управление на отпадъци и опазване на околната среда и разполага със собствени сгради, площадки и транспортни средства. Компанията беше обявена от Фондацията за приложни изследвания и комуникации за иновативно предприятие на 2014 г. в област "Зелена иновация".

Все още няма коментари
Нов коментар