🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Биооцет от мед спечели награда на изложение в Шанхай

Плевенският производител "Веда" ще инвестира 1.5 млн. лв. през тази година за органични продукти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Биооцет на плевенското предприятие "Веда" спечели награда за иновативен продукт на най-голямото специализирано изложение за храни и напитки в Азия - SIAL China 2016 в Шанхай. Оцетът е номиниран сред предложения на над 360 участника, а до финала са достигнали само 10 продукта, коментира за "Капитал Daily" Огнян Кировски, управител на "Веда". Според информация на компанията биооцетът е получен чрез ферментация на вино от пчелен мед, а приложената технология запазва всички микроелементи и витамини, съдържащи се в меда.

Четири вида биопродукти

Фирма "Веда" е създадена през 1994 г. и е специализирана в производството и бутилирането на оцет по съвременна технология за дълбочинна преработка на суровините. Процесите са изцяло автоматизирани, а заетите в дружеството са 37, обясни Огнян Кировски.

От 10 месеца компанията е сертифицирана за биопроизводство и вече предлага четири вида органичен оцет: ябълков, винен, от мед, ябълков с мед. Дружеството не произвежда суровините, а ги доставя от сертифицирани биопроизводители, уточни Кировски.

Тази година компанията възнамерява да инвестира 1.5 млн. лв. в обновяване на машини и технологии специално и само за биопроизводство. Това ще й позволи да разшири предложенията за биопродукти. Дружеството кандидатства с проект по Програмата за развитие на селските райони и се надява да получи европейско финансиране за част от инвестицията.

Засега интересът на търговските вериги към биооцета е по-скоро предпазлив, отчита Огнян Кировски. И уточнява, че фирмата възнамерява да разработи пазара и да търси нови възможности за продажби, включително и чрез биомагазините в страната.

В производствената листа на "Веда" са и други нестандартни предложения за оцет: винен с прибавка на екстракт от чесън, произведен по оригинална технология, от арония, винен с натурален екстракт от копър, магданоз и черен пипер, за суши. Фирмата продава около 10% от продукцията си зад граница, основно в Румъния. Изнася и за Пакистан, Азербайджан, Кипър, Латвия.

Според данните в Търговския регистър през 2014 г. дружеството отчита 3.462 млн. лв. приходи (2.510 млн. лв. за 2013 г.) и 456 хил. лв. печалба (305 хил. за 2013 г.).

Около 15 милиона литра на година

Големите производители на оцет в страната са около десетина. След направените през 2014 г. промени в Закона за виното и спиртните напитки от щандовете изчезнаха наименованията "оцет" за продукти, произведени от оцетна киселина, получена чрез химичен синтез. Множеството производители, които произвеждат по този начин, ги обозначиха като "кисел продукт" според изискванията на закона.

Годишно в страната се потребяват около 15 млн. литра оцет и негови имитации, като "киселите продукти" държат около 60% от този пазар, посочва Огнян Кировски. По думите му консервните заводи са сред най-големите потребители на "кисели продукти". Вносът на оцет в страната е символичен.

Българските участници на изложението

На SIAL China 2016 в Шанхай България се представи с национален щанд от 150 кв. метра, съобщиха от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Агенцията поема 80% от разходите за наем на изложбена площ и цялостно изграждане на конструкцията на щанда.

Българските участници са: "Апитрейд" ЕООД (натурален пчелен мед), "Арониада-агро" ЕООД (натурален сок от арония), "Българска винена компания" ЕООД (вина и спиртни напитки), "Вила Ямбол" ЕАД (вина и спиртни напитки), "Веда" ООД (оцет), "Винзавод" АД (вина и спиртни напитки), "Джем и джем" ООД (плодово-захарни консерви желета, джемове, конфитюри, сладка), "Карнобатплод" АД (консервирани зеленчуци и компоти), "Кондов екопродукция" ЕООД (млечни продукти), "Пирин Спринг" АД (натурална минерална вода), "Рам Комерс" ООД (натурален пчелен мед), "Си Комерсиал 7" ЕООД (шоколадови и захарни изделия), "Цима-99" ООД (конфитюри, сладка, мармелади, десертни сосове, боров екстракт), "Фрукто Сливен" АД (консервирани плодове и зеленчуци), "Филикон 97" АД (консервирани плодове и зеленчуци, сокове).
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dmm21351424 avatar :-|
    don Badem
    • + 1

    Браво на ВЕДА така се работи!

    Нередност?
  • 2
    bogry avatar :-|
    BoGry

    Цитат: "След направените през 2014 г. промени в Закона за виното и спиртните напитки от щандовете изчезнаха наименованията "оцет" за продукти, произведени от оцетна киселина, получена чрез химичен синтез. Множеството производители, които произвеждат по този начин, ги обозначиха като "кисел продукт" според изискванията на закона."

    Я сега, деца, да си припомним кой направи тези промени! Светла Бъчварова (БСП)! Сега я съдят за присвоени милион и половина! И кой още? Зам.-председателят на Народното събрание на Орешарски Шопов ("СДС над всичко" - "Атака"), комуто се развалили корнишончетата от зимнината тъкмо заради този "фалшив" оцет! Къде са тези хорица сега??!
    Ми тя и любовта е химичен процес! Ферментацията - също!
    А за още по-предубедените трябва да спомена, че ВЕДА, с цялото ми уважение, бяха едни от потърпевшите при тази промяна!
    Те знаят!

    Нередност?
Нов коментар