НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Доктор Ружа и пазаруването на имоти от нищо

Обвиняваната, че е финансова измама, OneCoin и нейната създателка продължават с покупките на имоти, като за година инвестицията вече е над 35 млн. лв.

Новата централа на OneCoin и другите имотни придобивки на Ружа Игнатова в последната година вече сумарно надхвърлят 35 млн. лв.
Новата централа на OneCoin и другите имотни придобивки на Ружа Игнатова в последната година вече сумарно надхвърлят 35 млн. лв.
Новата централа на OneCoin и другите имотни придобивки на Ружа Игнатова в последната година вече сумарно надхвърлят 35 млн. лв.    ©  Цветелина Белутова
Новата централа на OneCoin и другите имотни придобивки на Ружа Игнатова в последната година вече сумарно надхвърлят 35 млн. лв.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко:

- Българската криптовалута OneCoin, обвинявана, че е финансова измама, се мести в нова централа в реконструирана сграда на столичния площад "Славейков".

- Имотът е поредната скъпа покупка на основателката на компанията Ружа Игнатова, като инвестициите й в имоти вече надвишават 35 млн. лв. за последната година.

- Междувременно предупрежденията от медии и регулатори за дейността на компанията зачестяват, като има и първи сигнали за проблеми в основния й пазар Китай.
Ружа Игнатова,

основател и изпълнителен директор на OneCoin:

Над 150 човека ще работят в нашия офис, където ще има и център за криптовалути за нашите членове и гости

На 28 април на централния столичен площад "Славейков" една компания с български корен и с амбиции да стане световен лидер в криптовалутите открива новата си централа. Събитието не е отразено в нито една медиа в страната. Но това се дължи не на журналистическата незаинтересованост към успеха на местните предприемачи, а на това, че събитието не е обявено - няма покани по мейл, няма PR настояване по телефона, само няколко дена по-късно се появяват снимки във Facebook профила на компанията и лаконично съобщение на сайта.

Причината за тази секретност на регистрираната в Гибралтар OneCoin (но работеща от София, включително и чрез български дружества) не е ясна, но вероятно се крие в това, че компанията има странни взаимоотношения с медиите. От една страна, тя обича лъскавите корици с възхвали на нейната основателка Ружа Игнатова. Те се представят по събитията за привличане на нови членове, склонни да купят пакети, достигащи до 27.5 хил. евро, даващи възможността да се учат и "копаят" onecoin и желаещи бързо да забогатеят, като привличат нови членове. Но от друга, компанията и лицето й не искат челен сблъсък с журналисти заради множеството обвинения, че зад нейната криптовлута се крие не убиецът на bitcoin, а финансова пирамида. Самият onecoin почти няма употреба извън компанията, трудно се обръща в друга валута и тъй като съществува единствено на сървърите на компанията, има риск някой ден просто да изчезне.

Дали това е така е трудно да се каже категорично, но със сигурност бизнес начинанието на Игнатова генерира добър паричен поток към нея, защото покупките на имоти далеч не се изчерпват само с новата централа. А сумарно за последната година достигат над 35 млн. лв.

Нов дом за растящата валута

Новата сграда на OneCoin е разположен на пл. "Славейков" №6А, като допреди откриването дълго време беше опакована и реконструирана. Последният собственик е "Джи Пи холд", която до 2014 г. е основен акционер в"Джи Пи груп". Дружеството последно влезе в публичното пространство със спрените обществени поръчки след инфраструктурния катарзис на премиера Бойко Борисов. Собственици са Владимир Владимиров-Житенски и Георги Василев, които са и основните съдружници в строителната компания, а реалният контрол се свързва с лицето на "Лукойл" в България Валентин Златев, макар покрай последните сделки да изплуват и други връзки. Но за това малко по-късно.

На 8 февруари 2016 г. "Джи Пи холд" апортира сградата в новоучредено дружество на име "Елмаз пропърти", където за управител е назначен Велизар Радев. За целта тя е оценена от вещи лица на 3.7 млн. лв., или 1000 евро на кв.м. Само десет дена по-късно, на 18 февруари, 100% от "Елмаз пропърти" са прехвърлени на RISG Limited от Обединените арабски емирства. Цената е заличена в публикувания в Търговския регистър договор, но според експерти от имотния бранш оценката при апортирането е на нива около пазарните и реална сделка би се сключила на подобна цена.

RISG Limited е компанията, която миналата година чрез своето дружество "Уан пропърти" придоби къщата на някогашния столичен кмет Димитър Моллов на пл. "Народно събрание" за 5 млн. евро. Тогава като единствен акционер в офшорната компания беше посочена Ружа Игнатова, а като директор - "Пегарон инвест", което до 2012 г. е управлявано от Игнатова, а после от майка й Веска - и двете с германски паспорти. Сега от представените документи става ясно, че акционери вече са двама панамски граждани, но по всичко личи, че реалният контрол не се е променил.

Веднага след сделката за управител на "Елмаз" е назначен Момчил Ников, който е и управител на още половин дузина дружества от групата на OneCoin, включително "Уан пропърти" и "Уан пеймънтс", където е сменил Веска Игнатов. Самата тя остава управител обаче на "Уан нетуърк сървисес", обслужващото дружество на OneCoin Limited от Грибралтар.

Друга връзка през всички дружества е, че за контакт е посочен мейл [email protected]. Ravenr Limited е компания от ОАЕ, в която миналата година Ружа Игнатова беше посочена като едноличен собственик и директор, но сега е сменена от други лица. На сайта на компанията, чийто домейн е регистриран от съпруга на Игнатова - германския адвокат Бьорн Щтрел, е посочено, че Ravenr е независима фамилна компания, фокусирана в натрупването на активи и дългосрочни инвестиции в бизнеси от цял свят. "Компанията има пълен контрол над активите си и манталитет на победител", се чете още там, като приоритетни индустрии са посочени финансовият сектор, фармацевтичната и добивната промишленост.

Въпреки че от OneCoin твърдят, че Ravenr Limited е независима от тях компания, именно тя купи сградата на ресторант "Крим" в центъра на София за 4.2 млн. евро. През есента на 2015 г. Игнатова обясни пред "Капитал", че в тази къща, където сега тече мащабен ремонт, ще живее тя, а в другия имот на пл. "Народно събрание" ще е новата централа на OneCoin, но планът явно се е променил.

"Компанията се развива изключително успешно и се установява като лидер в сферата на високотехнологичните софтуерни решения за образование, както и в бизнеса с виртуална валута. Подобен растеж изисква вземането на бързи и най – вече ефективни решения. Ако продължаваме да се разрастваме с подобни темпове, е твърде възможно много скоро да се нуждаем и от допълнително място", гласеше обяснението на OneCoin за избора на централен офис.

На въпрос на "Капитал" дали сградата на пл. "Славейков" е инвестиция на OneCoin, или дружеството влиза там под наем отговорът бе лаконичен: "Както е упоменато в официалното съобщение от компанията ни, това е новият ни централен офис."

Имотният шопинг продължава

Така само в рамките на година компании около OneCoin и Ружа Игнатова са придобили емблематични сгради в столицата за над 20 млн. лв. Но с това експанзията не свършва. Буквално преди дни, в края на април, RISG Limited инвестира и в дружество, чийто основен актив е имот край Несебър, в сделка, която има доста сходства с тази за "Елмаз пропърти".

Компанията се казва "Про диал", основана е през 2014 г., като първоначално неин собственик и управител е същият Велизар Радев, който за дни е управител на "Елмаз пропърти". Той е управител и в други две компании на собствениците на "Джи Пи груп" - "Ви Джи Джи енерджи" и "Агрохолд пропърти", а освен това и неговата компания "Виа конструкт груп" до 2011 г. се казва "Джи Пи Строй" и тогава е притежание на миноритарния акционер и директор в "Джи Пи груп" Стефан Тотев.

В началото на 2015 г. "Про диал" придобива за 4.98 млн. лв. 114 дка имот до Несебър от Министерството на отбраната. Името на купувача не е оповестено, въпреки че дотогава няма такава практика. За сделката пише в. "Сега", като от ведомството обясняват, че името на фирмата е скрито, защото при подаването на документите за търга от компанията не са попълнили декларация, че са съгласни да й бъде оповестено името. По сметки на вестника пазарната цена на имота би трябвало да е около 9 млн. евро на база оферти за парцели в същата местност.

На 17 март 2016 г. Велизар Радев прехвърля участието си във фирмата на символична цена: 4 дяла, или 66.6%, придобива манекенката Боряна Шехтова срещу 8 лв., а другите два дяла - близначката й Анна Шехтова-Василева. Според светските издания първата е приятелка и майка на сина на избягалия в Дубай Христофорос Аманатидис-Таки, чиито обвинения за организиране на престъпна група за разпространение на наркотици бяха свалени от прокуратурата миналата година. А втората е съпруга на съдружника в "Джи Пи груп" Георги Василев.

В рамките на около месец двете дами поемат управлението на дружеството, увеличават капитала му от 12 на 200 лв. и след това на 26 април продават половината от него на RISG Limited, но този път при доста по-различни цени. По сметката на Боряна влизат 11 349 696 лв., а по тази на Анна - 1 296 944 лв. Или в равносметка свързаната с Ружа Игнатова компания плаща общо 12.75 млн. лв. за 50% от компанията и става партньор със сестри Шехтови, които буквално за дни получават внушителни и съвсем официални доходи. След сделката двете са отписани като управители и на тяхно място се появява майката на Ружа Игнатова Веска и се връща Велизар Радев.

Дори и с този парцел апетитът за имоти може би не свършва. Буквално преди дни - в началото на май, съпругът на Игнатова адвокат Бьорн Щтрел също основава българско дружество - "Джърман риъл истейт инвестмънт холдинг", което, съдейки по името, има планове в сектора. То също е с управител Момчил Ников и мейл за контакт [email protected]. На изпратените от "Капитал" въпроси на този мейл за имотните сделки на компании около OneCoin и Ружа Игнатова не се получи отговор.

Веска Игнатов пък в същото време създава "Бизнес едж сълюшънс", за което не е ясно каква дейност ще развива. Сайтът му www.businessedgesolutions.eu още не е активен, а данните за регистрацията му са скрити.

Една монета, много въпроси

Откъде идват средствата за тези покупки засега е въпрос без отговор, защото финансовите показатели на ОneCoin не се оповестяват. Критиците на компанията, които виждат в модела й Понци схема, биха обяснили активността с наближаване на неминуемия край, когато пирамидата ще започне да се срутва. Принципът да се изплащат обещани бонуси на стари членове с пари, дошли от новопривлечените не издържа, когато притокът отслабне.

OneCoin има гласовити критици далеч не само сред специализираните форуми в интернет. Последно швейцарският вестник Neue Zeuricher Zeitung публикува предупредителна статия по темата, както и влиятелното германско списание Der Spiegel (платен достъп). Там се твърди и че Игнатова и баща й Пламен до 2012 г. са имали металургичен завод в Бавария, който е фалирал дни след като са го продали. Според изданието наскоро тя е била осъдена условно за това, че е забавила обявяването на несъстоятелност, като прокуратурата обжалва. Синдикът на дружеството обвинява семейството, че преди несъстоятелността са разглобили мощностите с цел да бъдат изнесени от завода. Игнатова е цитирана да твърди, че това е невярна интерпретация, а причината за фалита била световната криза.

Преди това червени лампички има и от различни медии от скандинавските страни, където OneCoin е разпространена. Компанията се сблъсква с проверки на различни власти в не една и две страни и името й вече присъства в предупреждения на редица регулатори, включително и на Комисията за финансов надзор в България. Някои просто предупреждават, че е рискова и нерегулирана инвестиция, а други като латвийския надзор - че прилича на финансова пирамида.

Дори и това да не е вярно, OneCoin определено не успява да разсее съмненията, което е особено ключово, ако основният ти бизнес е валута, чиято основна стойност би трябвало да идва от доверието в нея. За недоверието си има различни основания. Пред това да изтеглиш и да превърнеш своите onecoin в друга валута има всевъзможни пречки и тя практически не може да се търгува извън системата на самата компания на някоя от борсите за дигитални валути. И докато OneCoin обявява, че вече ще приема bitcoin, за да могат клиентите й да си купят от нейните пакети, даващи възможност на желаещите да копаят дигитално злато, обратната процедура си остава невъзможна. Въпреки обещанията на компанията, че ще има възможности за реални плащания и че тя ще се приема от реални търговци, това постоянно се отлага. "Търговската програма е ключова част от нашата стратегия. Планираме пилотни проекти в края на годината (2016) или в началото на следващата (2017)", коментираха от OneCoin пред "Капитал". Само преди година обаче компанията заявяваше срокове до края на 2015 г. При липсата на търговия и на реална употреба е трудно да има доверие и в обявяваната цена на криптовалутата.

Често се появяват и противоречиви информации за проблеми на компанията с различни партньори и финансови институции. Сменят се обслужващи банки, а според една от последните публикации компанията е загубила партньорството си с китайския картов оператор UnionPay, което би било проблем, защото по собствените твърдения на Игнтова Китай е най-големият им пазар с близо половин милион членове (от около 1.8 млн. общо). От OneCoin отричат това да е вярно и твърдят, че и към момента работят с китайския еквивалент на Visa и MasterCard.

Според китайски медии в страната има арести и конфискувани средства на членове на OneCoin, като около валутата има напрежение. От CBN Global, което се рекламира като водеща англоезична новинарска медиа в Китай, част от държавната Shanghai Media Group (най-големият медиен концерн след държавната телевизия), твърдят, че към момента няма започнало разследване от китайските власти, но определено има недоволство от клиенти, че не могат да си теглят средствата и дори формално оплакване до Шанхайската администрация по киберпространството от 18 февруари. От медиата обясниха пред "Капитал" и че са публикували официално опровержение, след като на сайта си OneCoin са твърдели, че CBN ги промотира.

"Компанията не е получавала официални жалби за каквито и да било обвинения или разследвания по темата. OneCoin НЕ е включена в списъка на забранени криптовалути в Китай", заявиха от компанията.

И докато OneCoin обявява поредното си лъскаво събитие в Макао или в Лондон, в интернет се появяват архивни клипове как Доктор Ружа промотира предишна не особено успешна кратко просъществувала валута на име BigCoin, която на вид е като първобитна версия на Onecoin. Този момент липсва в официалните й биографии, както и участието й в Crypto Real Investment Trust - нещо като взаимен фонд за инвестиции във въпросната валута. На нейно име все още е регистриран домейнът www.cryptoreal.com, макар и сайтът да е нефункционален.

По всички тези теми компанията не обича да отговаря на директни журналистически въпроси, особено при празничното за нея откриване на нова централа. Къде по-приятно е няколко дена по-късно във Facebook страницата да се сподели качено в YouTube ексклузивно интервю на Доктор Ружа с избрани топ членове на компанията, на които винаги може да разчиташ да зададат въпроси като "защо OneCoin е толкова уникална и прозрачна", вместо да те занимават с битовизми откъде са парите, като как си платил за тази или онази къща...
25 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    longin avatar :-P
    longin
    • - 2
    • + 26

    малък плюс е че част от парите се "инвестират" в Бг, макар и в имоти ...(както обикновено ;) )

    един вид - Китайски инвестиции , макар и не преки хаха

    пс.
    няма българите да сме известни само с нишата "източване на банкомати" де!
    Др. Ружа и компания измъкват парите на инвсетиторите доброволно

    Нередност?
  • 2
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • + 39

    Докато има шарани, ще има и рибари. Спомняте ли си пирамидата на падрето от Пловдив Сейуей. Спряха си сървъра и сега пирамидостроителите пият вода. Вече започвам да си мисля, че съвсем съзнателно с отлична организация на определени кръгове хората се държат необразовани с цел постоянното им ограбване с разни схеми.

    Нередност?
  • 3
    zumz avatar :-|
    zumz
    • + 32

    Евала на Ружа, подтвърждава старата максима, че всяка секунда се ражда нов балък, а балъците, колкото и да са се парили - не поумняват :)

    Нередност?
  • 4
    whocares avatar :-|
    who cares
    • - 5
    • + 12

    ... хм... криптовалутите са си пълен т.... същото нищо като "интернет на нещата" и "стартъп екосистема". Та така... всяко нещо струва друго нещо ;-)

    Нередност?
Нов коментар