Доктор Ружа и германската строгост на надзора

Финансовият регулатор BaFin спря дейността на OneCoin заради предлагане на парични трансфери без лиценз и блокира 29 млн. евро по сметките й

След серия рокади и прехвърляния Ружа Игнатова и майка и Веска вече не са собственици и не участват в управлението на българските компании, свързани с OneCoin
След серия рокади и прехвърляния Ружа Игнатова и майка и Веска вече не са собственици и не участват в управлението на българските компании, свързани с OneCoin
След серия рокади и прехвърляния Ружа Игнатова и майка и Веска вече не са собственици и не участват в управлението на българските компании, свързани с OneCoin    ©  Nadezhda Chipeva
След серия рокади и прехвърляния Ружа Игнатова и майка и Веска вече не са собственици и не участват в управлението на българските компании, свързани с OneCoin    ©  Nadezhda Chipeva
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко

- Германският финансов регулатор BaFin спря дейността на OneCoin и платежния й посредник IMS в Германия.

- Повярвалите в криптовалутата в Германия само за година са превели 360 млн. евро.

- Семейството на Ружа Игнатова скъса всички връзки с български дружества чрез поредно прехвърляне на дялове на младеж без история.

През 1931 г. легендарният гангстер Ал Капоне е осъден и влиза в затвора за 11 години. Причината обаче не е неговата империя от хазарт, проституция и незаконен алкохол, изградена с рекет и убийства, а... неплатени данъци.

Сега създадената от българката с германски паспорт Ружа Игнатова OneCoin изживява своя Капоне момент. Въпреки всички обвинения, че зад фасадата на едноименната криптовалута се крие финансова пирамида, компанията ще трябва да спре да работи в Германия, защото... прави нелицензирани парични трансфери през граница. Поне това е решението на финансовия регулатор BaFin, който разпореди незабавно спиране на дейността и блокира 29 млн. евро по сметки на местната компания IMS International Marketing Services Gmbh, през която са минавали плащанията на клиентите.

Това далеч не е първият сблъсък на OneCoin с надзорни или разследващи институции по света, но досега повечето бяха под формата на предупреждения за потребителите или започнати проверки. Действието на BaFin обаче има вероятност да донесе доста репутационни щети не само защото идва от Германия, където регулациите с най-строги - в рекламните си материали още от самото начало компанията се позовава на юридическо становище, че бизнесът й е легален там. По-съществена е първата забрана, която директно посочва името на дубайската компания OneCoin Limited, през която оперира криптовалутата, и така трудно може да се обясни с неразбиране или некоректни действия на отделни членове. А знак, че краят на криптовалутата може да наближава, са и новата порция рокади в българските дружества на Игнатова.

Тройният удар на BaFin

Германският регулатор никъде в решенията си не говори за пирамида или за проблем с бонусния план на OneCoin, което е най-спорната част от модела й, макар да се обяснява накратко multi level marketing структурата. В свое съобщение от 10 април той съобщава, че още на 17 и 20 февруари е замразил известните му все още активни банкови сметки на IMS, по които има наличности за около 29 млн. евро. А с решение от 5 април е наредил на компанията незабавно да преустанови и разформирова своя неоторизиран бизнес с парични преводи с инвеститори в OneCoin от името на OneCoin Ltd., Дубай. В противен случай предупреждението на регулатора е, че компанията я грозят глоби за сумарно до 1.65 млн. евро. А също така BaFin е наредил на IMS да преведе все още останалите средства по банкови депозити обратно на инвеститорите, правили последно плащания към компанията, като не става ясно какво ще се случи с по-ранните инвеститори. Причината за действията на надзора са, че инвеститорите, купили пакети от OneCoin, са превеждали суми по различни сметки на IMS в страната, а тя на свой ред от името на OneCoin Ltd. ги е превеждала на трети лица извън Германия.

След публикуването на решението от OneCoin обясняват пред членовете си, че то не засяга OneCoin, а само IMS, което е техен доставчик на услуги и им е помагало в плащането и маркетинга. Не е ясно дали това е провокирало BaFin, но няколко дни по-късно регулаторът излиза с ново съобщение на 18 април, с което директно заповядва на OneCoin Ltd., Дубай, да спре всички свои действия в Германия доколкото e участвала в нареждане, приключване и сетълмент на неоторизирани парични трансфери, извършвани от IMS. Седмица по-късно на 27 април регулаторът излиза и с трето решение, с което заповядва на OneCoin Ltd., Дубай, и OneLife Network Ltd., Белиз, да премахнат интернет базираната си система за търгуване на OneCoin и да преустановят всякакви дейности по промотиране и продажби в Германия неабавно. Тои път основанието не са платежни операции, а друга нелицензирана услуга - търговия със собствени средства. Забраната обхваща и българското "Уан неъуърк сървисес". Всички тези мерки могат да бъдат обжалвани, но влизат в сила незабавно, което явно ще нанесе директни щети на OneCoin.

От компанията не отговориха на въпросите на "Капитал".

С крипторазмах

Другата ценна информация от съобщението на BaFin e, че придобиваме поне някаква идея за финансовите мащаби на OneCoin, които поради оплетената структура от компании в различни юрисдикции и нежеланието на компанията да ги разкрива са непроследими. Регулаторът твърди, че по сметките на IMS между декември 2015 и декември 2016 г. са постъпили приблизително 360 млн. евро по споразумението с OneCoin. Макар да не е ясно дали това са само пари от германски клиенти, сумата е впечатляваща. Още повече че със сигурност IMS не е единственото подобно дружество и компанията ползва и други подобни в други части на света. Компании с такова име и използвани за същата цел има в Сингапур и Танзания, а на клиенти са давани указания за трансфери и към такива с различни имена. Причината да се ползват посредници е, че много банки отказват да работят с дружеството след множеството предупреждения от регулатори и затова на клиентите често се съобщават нови банкови сметки с различни титуляри. В някои случаи сметките са затваряни само дни след откриването им.

Иначе списъкът с институции с повече от просто предупреждения вече е внушителен. През седмицата индийски медии съобщиха за арестувани 18 души, промотиращи OneCoin, като местната полиция директно нарича криптовалутата пирамида. Те са превеждали постъпленията към сметки на четири различни компании и местните власти твърдят, че са блокирали 2.9 млн. долара. Още през лятото на 2016 г. имаше сблъсък с бритaнската FCA, която предупреди потребителите да внимават и съобщи, че лондонската полиция разследва компанията. За аналогични мерки през тази седмица - предупреждение от централната банка и разследване от органа за борба с икономическата престъпност, съобщават и тайландските медии. През февруари тази година пък италианската комисия за защита на потребителите излезе със забрана за OneCoin заради пирамдални продажби. В решението се споменават няколко италиански лица и българското обслужващо дружество на OneCoin "Уан нетуърк сервисес", което има над 50 служители. В отчета си за 2015 г. то показва 43 млн. лв. активи, от които 22 млн. лв. кеш. Приходите й са 6 млн. лв., печалбата 462 хил. лв., но паричните потоци са доста по-внушителни и постъпилите средства са почти 165 млн. лв.

Един младеж ще ги владее

Досега собствеността на "Уан нетуърк сервисес" през две компании ("Пегарон инвест" - "Артефикс Европа") стигаше директно до майката на Ружа - Веска Игнатов. Насред германската сага обаче това ударно се променя. От документи в Търговския регистър става ясно, че на 17 април Игнатов е взела решение да продаде "Артефикс", а с нея и всичко надолу по веригата, на 25-годишния Кристиян Манолов от гр. Сливница. Младежът, изглежда, прави удара на живота си, защото без досега да е имал фирмено участие, придобива обслужващото дружество на компанията с амбиции да е световен лидер в криптовалутите за едва 5000 лв. Манолов сменя и Веска Игнатов като управител на "Уан нетуърк сервисес".

Той обаче явно не бърза с тоталните промени и запазва настоящия управител на "Артефикс" и "Пегарон" Божидар Захариев. Вероятно това е по младежка симпатия - самият Захариев, също на 25, беше назначен за управител на редица свързани с OneCoin дружества още в края на 2016 г. За разлика от новия собственик в периода 2013-2016 г. той е имал участие и е бил управител в девет компании. Те са шарена колекция от фирми с разнородни дейности и регистрирани в различни градове и села от страната. Общото между тях е, че Захариев ги придобива по номинал от различни лица, обикновено такива, които имат и други бизнеси или след това създават компании.

През януари 2017 г. пък няколко дружества с имоти за над 10 млн. евро (включително централата на компанията и знаковите за София къщи като Руския клуб) бяха прехвърлени от близки до OneCoin компании на фирма на финансиста Емил Хърсев, който каза пред "Капитал", че представлява неназован клиент. Така вече преките връзки на семейство Игнатови с някогашната империя от фирми поне на българска почва е напълно скъсана. Иначе донякъде любопитно в английския журналистически жаргон свръхправомощията на държавна институция да конфискува незаконно придобито имущество се наричат Al Capone powers, въпреки че от гангстера не е взето особено много имущество, тъй като почти нищо не е било регистрирано на негово име.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 2
    • + 17

    Тази система и разни пирамидки ще продължат да работят, защото винаги има някой, който си мисли, че е по-хитър от останалите, и че може да мине метър..защото знае нещата отвътре.."Ееей, ти знаеш ли аз с кого се познавам бе.."

    Нещо като опитващите се да се качат последни в претъпкания автубус ...

    Нередност?
  • 2
    ivanchola avatar :-P
    ivanchoLA
    • - 1
    • + 5

    Тая да беле го направила в БГ, регулаторите са толкова некомпетентни че можеше години да си крета малката пералня

    Нередност?
  • 3
    icc31522103 avatar :-|
    icc31522103
    • - 8
    • + 8

    Когато става въпрос за западен бизнес на ръба на закона, като разните споделени глупости от типа на Убер, Аирбнб и пр. - пищите до небесата и носите от 9 кладенеца вода за да оправдаете дейността им, по чисто идеологическа и лобистка линия. Ако е за некоя Ружа, обратното - ровите, въртите, сучете, за да я изкарате пирамида или нещо друго. Нема го хипстърския патос и фанфари нещо, не ви светкат грантаджийските очички ...
    А нима целата тая история с криповалутите не е една пирамида на ръба на закона? Обаче щом е Ружа - лошо ... Не е "от наште".

    Нередност?
  • 4
    sara_4ifutkata avatar :-|
    sara_4ifutkata
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":

    Нещо не разбрах аналогията с качващия се последен в транспорта. Аз лично така правя, а всъщност не познавам никого. Какъв е проблемът? :)

    Нередност?
  • 5
    ivanchola avatar :-|
    ivanchoLA
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#3] от " icc31522103 ": Тя не е на ръба ами много извън закона

    Нередност?
  • 6
    kokoto2 avatar :-|
    kokoto2
    • - 2
    • + 2

    Тъй като я гледате... има ли Ружа необходимите компютърни умения да създаде криптовалута. Аз мисля че не. Тя е просто лицето-бушон.

    Нередност?
  • 7
    kalo_vurshetz avatar :-|
    Kaloyan Asenov
    • - 1
    • + 1

    Както се казва : Можеш да лъжеш всички за кратко, можеш да лъжеш едни завинаги, но не можеш да лъжеш всички завинаги! Българите май не сме много умни, щом не разбрахме урока на тема : Финансова пирамида.

    Нередност?
  • 8
    turnokopa avatar :-|
    Turnokopa
    • - 1

    Докато има балами ще има и пирамиди... никой не им е виновен, че са прости! Има училища за бизнес като искат да печелят. Тази офса така наречената докторка и чеп за зеле не става от нея. Иначе за кукла на конци влиза в ролята.

    Нередност?
  • 9
    uta1501683420528518 avatar :-|
    Petar Ivanov

    До коментар [#3] от "icc31522103":

    Много добре казано.

    Нередност?
  • 10
    uta1501683420528518 avatar :-|
    Petar Ivanov

    На много хора не им изнасят тези криптовалути,същото беше и с Биткойна.Родшилд печатат всеки ден долари срещу скромните 6.5%ком.Нима тези хартийки да имат покритие,себестойността на една сто доларова банкнота е равна на 0.11 цента.Родшилд са готови да подкупят всекиго по пътя си ,само тези валути да не се наложат.Погледнете на къде вървим,ще си плащаме да си държим спестяванията във банките,колко девидент получаваш за това,че те оперират с твоите пари и каква е гаранцията ,че и те няма да обявят фалит.

    Нередност?
Нов коментар