Доктор Ружа и мистър Хърсев

Създателката на OneCoin прехвърли централата на компанията и другите си имоти на дружество на финансиста

Ружа Игнатова, основател на OneCoin, продаде в пакет три софийски топ имота на дружество на Емил Хърсев
Ружа Игнатова, основател на OneCoin, продаде в пакет три софийски топ имота на дружество на Емил Хърсев
Ружа Игнатова, основател на OneCoin, продаде в пакет три софийски топ имота на дружество на Емил Хърсев    ©  Nadezhda Chipeva
Ружа Игнатова, основател на OneCoin, продаде в пакет три софийски топ имота на дружество на Емил Хърсев    ©  Nadezhda Chipeva
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко:

- Създателката на криптовалутата прехвърли централата на компанията и другите си имоти на дружество на финансиста.

- Емил Хърсев твърди, че сделката е за клиент. Неназован.

- Обект а сделките са емблематични сгради в София за над 20 млн. лв.: ресторант "Крим", къщата на Моллов срещу парламента и централата на OneCoin на площад "Славейков".

Какво можете да направите, ако си печатате собствени пари? Очевидният отговор е прост - да си купите каквото си поискате. Горе-долу по тази линия в последните години се движеше създателката на криптовалутата OneCoin Ружа Игнатова. Тя попадаше в общественото пространство с пищни партита, бизнес награди, корици на списания и покупки на скъпи имоти.

Разбира се, за всичко това тя не плаща в своята валута onecoin, която няма практически никакво приложение извън вътрешния кръг на собствените й поддръжници. Тя плаща с пари, които те са дали, за да си купят образователни пакети и възможност да копаят от криптовалутата и да печелят от обещаното й неминуемо поскъпване - нещо, което генерира неспирни предупреждения от регулатори и медии по света, че може да става дума за финансова пирамида. Притесненията идват основно от бонусната схема за привличане на нови клиенти, която наподобява Понци схема - разчита се с новопостъпилите средства да се плащат бонусите нагоре по веригата от по-старите членове.

Сега обаче явно доктор Ружа, както рекламно е промотирана дамата зад криптовалутата, навлиза в следващ етап. Дружествата, чрез които за над 20 млн. лв. бяха придобити емблематични сгради в София като ресторант "Крим", къщата на Моллов срещу парламента и централата на OneCoin на площад "Славейков", са продадени в началото на февруари. Купувач поне на документи е компания на финансиста Емил Хърсев. Той твърди, че сделката е за клиент, така че новият собственик поне засега е неизвестен. Цената и мотивите за прехвърлянето, са неизвестни, тъй като от пресцентъра на OneCoin не отговориха на въпросите на "Капитал".

Голямото излизане

На 1 февруари в кантората на нотариус Валери Манчев явно е било оживено, защото трите сделки се сключват накуп. Като пълномощник на дубайското Ravenr Limited присъства адвокат Виктор Рашев. Той продава българското дружество "Антик пропърти", чийто единствен актив е някогашният ресторант "Крим", на "Беа дива", представлявано от управителя Емил Хърсев. Според документи в Търговския регистър през 2015 г., когато Ravenr придобива имота за 4.2 млн. евро, Ружа Игнатова е собственик на офшорката, но в последващите документи като акционери са посочени двама кипърски граждани, като въпреки това до продажбата на Хърсев управител на "Антик пропърти" остава майката на Ружа Веска Игнатов. В договора за продажба няма цена и начин на плащане - тя е уговорена в анекс към него, който по принцип е неразделна част от документа, но не е качен в Търговския регистър. Това е класически начин, използван да се скрие цената при прехвърляне на ООД.

Веднага след това, съдейки по номерата на нотариалните вписвания, и друга дубайска компания - RISG Limited, прави две аналогични операции. Тя, представлявана от пълномощник Майя Антонова, продава на същата компания на Хърсев своите стопроцентови участия в "Уан пропърти" (купил през 2015 г. къщата на Моллов за 5 млн. евро) и "Елмаз пропърти" (собственик на централата на OneCoin, купена през 2016 г. от "Джи Пи холд"). RISG също през 2015 г. е собственост на Игнатова, а след това е прехвърлен на двама панамски граждани, чиито имена се виждат в управата на десетки компании.

Хърсев и ко(й)

С първите три сделки в рамките на минути собственик на имоти за милиони по документи се оказва Емил Хърсев. В началото на прехода той е подуправител на БНБ до 1993 г., а след това квестор на Кристалбанк, като впоследствие е бил в управлението на още няколко кредитни институции като Булбанк, Минералбанк и Кредитна банка на "Мултигруп", БРИБ на Емил Кюлев. След банковите фалити от 1996 г. е обвиняем по делото за източване на Минералбанк, но както и всички останали директори на институцията е оправдан през 2011 г.

Купувачът "Беа дива" е създаден през 2006 г., но досега няма дейност и явно е просто готова (shelf) компания, която бързо да бъде предоставена на клиент - в регистрите до името на финансиста се появяват още десетина компании от серията "XXX дива" - някои използвани, други не. До сделката собственици на "Беа дива" са "Хърсев ко." с 80% и "Даления" на бизнес партньорката на Хърсев Даниела Лазарова с 20%. Ден след покупката на имотите последната продава по номинална стойност дяловете си и сега "Хърсев ко." държи 98%, а лично Емил Хърсев - 2%, който става и управител на трите закупени компании.

Финансистът обясни пред "Капитал", че действа като агент, стриктно по древните правила на класическото частно банкерство: "Имам предвид каноничното тълкуване на термина private като лично, конфиденциално отношение, например по модела и стандарта на швейцарските Privatbankiers."

"Аз имам една-единствена лична инвестиция и тя е в дружествата от групата "Хърсев ко.". Освен "Хърсев ко. КДА" в това понятие влизат още и чуждестранните ни дружества близнаци в Англия и САЩ. Всички участия и други инвестиции, които придобиваме, са просто бизнес, а това означава отношения с клиенти", обясни Емил Хърсев. Затова и той отказа коментар по конкретните сделки, като само изтъкна: "Всички сключени от мен сделки отговарят на всички приложими закони, подзаконови актове и регулации."

Ружа под всяко друго име

Така въпросът кой купува емблематичните за София сгради остава отворен. Не е изключено и да няма реална смяна на контрола и просто Ружа Игнатова да е пожелала да скрие собствеността си по "древните правила на класическото частно банкерство". Да се появи мистериозен купувач, желаещ да придобие точно този портфейл от сгради, не изглежда особено вероятно. Освен това и за вписванията на сделките и смяната на управителите на трите компании Хърсев е упълномощил отново същия адвокат - Виктор Рашев, представлявал и Ravenr Limited при продажбата. Кантората на Рашев обслужва вписванията и на Шехтова (виж карето), а сред посочените на сайта й партньори са дружества на братя Диневи и на Светлана Каменова, съпруга на Красимир Каменов-Къро, някога сочен за дясна ръка на Таки. Съдружници от кантората присъстват дори в бордове на нейни компании като въпросната "Ауто мобайл", собственик на няколко паркинга в София, сред които този пред Централна гара.

Каква е причината за продажбите не е ясно и на въпросите, зададени към пресцентъра OneCoin и на мейла на Ravenr (даден и за контакт на повечето дружества на Игнатова), не се получиха отговори. Засега няма някакви индикации и OneCoin да се изнася от централата си на пл. "Славейков", където се премести преди по-малко от година. Критиците на OneCoin сигурно могат да видят в сделките предвестник на краха на пирамидата и опит да спаси имуществото. През миналата есен стана ясно, че компанията е разследвана от лондонската полиция, а според норвежкия вестник Aftenposten след негова публикация за OneCoin тамошният хазартен регулатор (който отговаря за това) ще посети предстоящото събитие на компанията в Осло. Така че със сигурност пред дружеството стоят предизвикателства да докаже законността на бизнес модела си в доста точки по света.

Разбира се, има и други потенциални обяснения за продажбите на имоти. Може да е опит на Игнатова да излезе от светлината на прожекторите, а естествено може и да е намерен и реален инвеститор.

Дубай, манекенки и странни прехвърляния

Любопитно е, че няколко дни преди тройната сделка - на 26 януари, отново в кантората на нотариус Валери Манчев, RISG Limited излиза и от другата си имотна инвестиция в България - терен в Несебър. Дубайската компания продава своите 50% от дружеството "Про диал" на другия съдружник - манекенката Боряна Шехтова, приятелка и майка на сина на избягалия в Дубай Христофорос Аманатидис-Таки, чиито обвинения за организиране на престъпна група за разпространение на наркотици бяха свалени от прокуратурата през 2014 г. "Про диал" е основана от свързания с "Джи Пи груп" Велизар Радев. В началото на 2015 г. тя придобива за 4.98 млн. лв. 114 дка имот до Несебър от Министерството на отбраната, чиято реална стойност на база оферти за парцели в същата местност е в пъти по-висока.

На 17 март 2016 г. Велизар Радев прехвърля участието си във фирмата на символична цена: 4 дяла, или 66.6%, придобива Боряна Шехтова срещу 8 лв., а другите два дяла - близначката й Анна Шехтова-Василева - съпруга на съдружника в "Джи Пи груп" Георги Василев. В рамките на около месец двете дами поемат управлението на дружеството, увеличават капитала му от 12 на 200 лв. и след това на 26 април продават половината от него на RISG Limited, но този път при доста по-различни цени. По сметката на Боряна влизат 11 349 696 лв., а по тази на Анна - 1 296 944 лв. Или в равносметка през 2016 г. свързаната с Ружа Игнатова компания плаща на сестри Шехтови общо 12.75 млн. лв. за 50% от компанията, която сега продава обратно срещу неизвестна сума.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alexnenov avatar :-|
    Alexander Nenov
    • - 17
    • + 8

    Статия с толкова много думи и факти, пък нищо да не казва.

    Нередност?
  • 2
    grayeagle avatar :-|
    grayeagle
    • + 32

    До коментар [#1] от "alexnenov":

    Еми направи си изводи от статията. Зад всичко стои наркобос , наречен Таки, чрез две подставени манекенки. Нима не става ясно, че някъде по веригата на пирамидата ще има запори на имущество от ужилени и се прави "продажба" на чист и нищо не знаещ собственик. Така ще съдят старите дружества, които ще са кухи.

    Нередност?
  • 3
    bai_toz avatar :-P
    Без коз
    • - 1
    • + 22

    Интересно четиво! По други географски ширини,това е достаъчно да ги опандизят. А,Хърсев,който има претенциите да е сериозен икономист,даже пише статии ... ... да се омаже около пирамида...хм,много съмнително...
    Няма проблем,прокурора носи очила :) :)

    Нередност?
  • 4
    tvz14383104 avatar :-|
    Славе Сергиев
    • - 3
    • + 17

    Не мога да разбера до кога ще хулят д-р Хърсев?! Не бил икономист, защото бил завършил Карл Маркс. Бил кадър на ДС, набутан в БНБ да гледа на другата страна докато източват банките и да остави пирамидите да окрадат хората. Бил престъпник защото ридал най-горко и неутешимо на погребението мутрата, ВИС-аджия Илиев. Бил "съветвал' мултигруп. Бил източил Минералбанк. Бил седял като параван на наркобизнеса. ...хъммм, а бе в кой един момент вие от прокоратурата ще се самосезирате?! На никого не сте полезни, ей, на никого.

    Нередност?
  • 5
    mickmick avatar :-?
    mickmick
    • + 14

    Това е българския бизнес.. явно. Офшорки и мръсни или крадени пари. А Хърсев показва истинското си лице. Едно пише други прави.

    Нередност?
  • 6
    wanderer avatar :-P
    wanderer
    • + 8

    [quote#5:"mickmick"] Едно пише други прави.[/quote]
    Ами едни и също е - гнилостно като американска царевица, каквато уж внасяше.
    Пише за конкуренция - създава седем фирми "ХХХ дива" ... за да е свободна коннкуренцията.
    Пише за "гадните" еропейски банки, пък фалират "добрите" наши банки (освен КТБ на ръба беше И ПИБ, по-преди Общинска банка покрай Ковачки).

    Нередност?
  • 7
    blockblock avatar :-|
    block
    • + 2

    ох таа ружа е такава измамница - бьорн берке вдигна шум за връзките и с разни криминалци тука сигурно таки и боклуците му. въобще доктор ружа си е е...ла пипера

    Нередност?
  • 8
    cfma avatar :-|
    cfma

    Хърсев от студент си алчен и мазен плъх . Той беше в БСП партията и затова направи академична кариера . Не е умен , посредствен е , но е много послушен и удобен . Смешно ми ,като го представят като виден финансист . Той е толкова зле ,че не може да общува нормално .

    Нередност?
Нов коментар