Американски адвокат е арестуван за пране на 400 млн. долара от OneCoin

От създадената от Ружа Игнатова компания отричат да са имали отношения с обвинения Марк Скот

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Историята тръгва от малък местен вестник в американския щат Масачузетс. Преди две седмици Cape Cod Times съобщава на база съдебни документи, че няколко дни по-рано са арестувани мъж и жена от градчето Барнстейбъл. Домът на Марк Скот и съпругата му е претърсен от ФБР, данъчните и местната полиция заради повдигнати обвинения в заговор за пране на пари.

Никъде в историята не се споменава България и въпреки че дни по-късно в друга статия на изданието става ясно, че става въпрос за солидна сума - около 400 млн. долара, темата няма никакви индикации да е от интерес за големите американски медии. Още по-малко за международните. Има обаче една подробност - според обвинителния акт американските власти подозират Скот, че заедно с други известни и неизвестни лица той е извършвал финансови транзакции с постъпления от пирамидална схема, включваща OneCoin, която претендира, че е криптовалута.

Така месеци след като българската прокуратура (по искане на германски разследващи) съвместно с ГДБОП и ДАНС и заедно с представители на Eurojust и Europol претърси софийските офиси, свързани със създадената от Ружа Игнатова OneCoin и официално я нарече пирамида, това правят и американските власти. От компанията заявиха пред "Капитал", че тя "не е имала и към момента няма отношения с г-н Марк Скот."

Криминалният случай на г-н Скот

Според публикацията на Cape Cod Times Марк Скот, който има правоспособност за адвокат във Флорида, е бил задържан на път за дома си на 133 Сънстет лейн. Същевременно на адреса при пристигането на федералните агенти със заповед за обиск е била съпругата му Лидия Колесникова.

Докато бил в дома на семейството, полицай от Барнстейбъл видял на пода в хола дете, както и необезопасено оръжие на края маса в близост до детето. Според статията в полицейския доклад поради множеството поправки в него не можело да се прочете ясно видът на оръжието, но в други части от текста се говорело за "пълнител" и че "не е заредено", както и че Колесникова нямала разрешително. 42-годишната жена е обвинена в застрашаване на живота на детето и е пледирала невинност. Освободена е под условие, че ще предаде всякакви огнестрелни оръжия и няма да държи такива вкъщи в присъствие на деца, като изслушването й е насрочено за 9 октомври.

Марк Скот е задържан и отведен в Ню Йорк, където е обвинен във федерално престъпление, и също пледира невинен. Според съдебните документи на 10 септември съдията e решил да го освободи под гаранция от 1 млн. долара обезпечение, гарантирано от две финансово отговорни лица и 200 хил. долара блокиран кеш. Няколко дни по-късно сумите са вдигнати на 2.5 млн. и 750 хил. долара.

Освен това съдията е решил да остави Скот под домашен арест, като му е разрешил да пребивава само в Южния и Източния регион на Ню Йорк, Масачузетс и Южния регион на Флорида. Той трябва да предаде паспорта си и да даде проба за тест за наркотици, след който, ако се окаже положителен, да се подложи на лечение. Освен това му е наложено електронно следене (най-често гривна на крака) и забрана да притежава оръжие. Той ще остане задържан, докато всички тези условия не са изпълнени.

Според данни на Cape Cod Times домът на семейството заедно с частния плаж към него е придобит през октомври 2016 г. от управляваната от Скот 133 Sunset Lane Acquisition Limited за 2.85 млн. долара. През септември 2017 г. друга компания, регистрирана на същия адрес във Флорида и също управлявана от Скот - MSSI 31 Dale Avenue Property Group LLC, е купила имение с шест спални за 3.765 млн. долара. То е в в Хаянис порт, Кейп Код, Масачузетс, като засега не се знае дали са придобити имоти и в други щати.

В статия от 2017 г. в рекламното списание Prosperity на местната имотна агенция Kinlin Grover Скот и Колесникова са снимани в своята нова къща с гледка към пристанището на Барнстейбъл. Според материала той е роден в Германия и е практикувал право 22 години преди да започне кариера като главен изпълнителен директор в MSS International Consultants Ltd. - фонд, регистриран на Британските Вирджински острови. Това е и титлата посочена в LinkedIn профила му.

Пране или не

Обвинителният акт спрямо Марк Скот е само четири страници и в него не се съдържат детайли как точно е извършил твърдяното престъпление, нито са споменати други лица. Оттам става ясно само, че той заедно с други, съзнавайки, че оперира с постъпления от незаконна дейност, е извършвал финансови транзакции с тях с цел да прикрие естеството, местоположението, произхода и собствеността на средствата. А това са именно споменатите около 400 млн. долара, които според обвинението идват от OneCoin. За целта той е пренасял парични инструменти във и извън САЩ. Според прокурорското искане той трябва да предаде на държавата всички средства, свързани с тези операции, а ако те не могат да бъдат възстановени, държавата има намерение да иска отнемане и на друго имущество на обвиняемия до тази сума.

Помолени за коментар на обвиненията, от OneCoin заявиха: "Относно споменатия опит за прикриване на източника на транзакциите бихме искали да припомним, че компанията прилага строга политика на KYC, както и строги политики срещу пране на пари и срещу финансиране на тероризма, което прави подобни порочни практики неприложими."

Пирамида или не

От това как ще се развие делото в САЩ и какви доказателства и свидетелства ще бъдат представени може да се хвърли много светлина върху това как оперира OneCoin. Криптовалутата от самото си стартиране през 2014 г. генерира критични мнения от анализатори и медии, както и предупреждения от регулатори, а в последните години и разследвания и арести в различни точки на света. Последните действия и на българските, и на американските власти, слагащи й етикета "пирамида", допълнително нагнетяват напрежение. Самата Ружа Игнатова няма публични изяви от над година, а компаниите й с имоти са формално собственост на финансиста Емил Хърсев. Българските дружества, обслужващи OneCoin, които бяха собственост на майка й, са прехвърлени на младежи с всички характеристики на "сламени" хора.

От компанията за пореден път отхвърлят обвиненията: "OneCoin е технологична компания, която не извършва каквато и да било търговска дейност, свързана с т.нар. понзи схеми, които споменавате във вашето запитване." В отговорите си на въпросите на "Капитал" те цитират дефиниция от решение на European Court of Justice за "пирамидална промоционална схема" и подчертават: "Постъпленията на Onecoin не са генерирани от мултилевъл маркетинг дейност. В този ред на мисли постоянното сравняване на OneCoin със схеми "Понзи" от законова гледна точка не е коректно и не отговаря на действителността."

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 3

    Според компанията "Постъпленията на Onecoin не са генерирани от мултилевъл маркетинг дейност." Обаче цялата търговия с Onecoin се извършва на вътрешен сървър след закупуване на пакет, като цените на пакетите варират от 110 евро до 27 500 евро.
    Още за Ружа Игнатова и дейността й:
    https://www.dnes.bg/notifikacii/2018/01/20/biznesdamata-ruja-ignatova-osnovatelkata-na-uankoin-bandata.365630


    Нередност?
  • 2
    geleto avatar :-|
    Гелето

    Имотите, който е купил са към 11-20% от цялата сума - стандартната комисионна за пране

    Нередност?
  • 3
    geleto avatar :-|
    Гелето

    Onecoin нищо не казват за AML, само за KYC. Селски тарикати

    Нередност?
Нов коментар