🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Субсидиите движат и пазара на агротехника

Продажбите са нараснали през миналата година

   ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Земеделие и Бизнес. Всички текстове по темата може да откриете тук.
79% от тракторите и 76% от зърнокомбайните са на възраст над 10 години.

Няколко години на възход. Спад през 2014 г., възобновяване на възходящите продажби през миналата година и задържане на нивото през първата половина на тази. Това накратко е динамиката на пазара на земеделска техника в страната.

Нагоре

През 2015 г. броят на регистрираните нови колесни трактори и зърнокомбайни чувствително нарасна спрямо предходната. Така тенденцията за обновяване на машино-тракторния парк в страната беше възобновена. Възходящ е трендът и за останалите видове земеделска техника, коментира Николай Маринов, главен директор на главна дирекция "Земеделие и регионална политика" в Министерството на земеделието и храните (МЗХ). По думите му през 2015 г. най-продаваните марки при колесните трактори са John Deere и New Holland, при зърнокомбайните – Claas и John Deere, а при колесните трактори - John Deere. Регионите, в които има най-голям брой регистрираната нова земеделска техника през 2015, са София-град (главно заради лизинговите фирми), Добрич, Плевен, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Русе, съобщи още Маринов.

"Увеличените продажби на агротехника през 2015 г. са резултат от обявения прием по мярка 121 на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) от предишния програмен период. Остатъчният бюджет по мярката раздвижи пазара", коментира Тодор Николов, председател на Българската асоциация на търговците на агротехника и на съвета на директорите на "Ванто трейд ауто".

Надолу

През първото полугодие на 2016 г. броят на регистрираните нови колесни трактори и зърнокомбайни е съпоставим със същия период на миналата година, посочва Николай Маринов.

Според Тодор Николов обаче за 6-месечието пазарът на земеделска техника в страната бележи спад от 3-4% спрямо същия период на миналата година. "Обяснението е просто – винаги сме твърдели, че за нас е по-добре да няма субсидии за земеделска техника, отколкото да липсва яснота кога ще дойдат парите. Когато знаят, че не чакат субсидии, хората стискат зъби и се оправят както могат. Но когато липсва яснота за срокове за отваряне на инвестиционни мерки от ПРСР, по които може да се кандидатства за субсидии за техника, или пък когато обявените срокове не се спазват, това влияе негативно и обърква пазара на агротехника", обясни Николов. Той е категоричен, че субсидиите като цяло деформират пазарната среда. "Засега изводът е: Няма субсидии – няма раздвижване на пазара на земеделска техника", обобщава Тодор Николов.

Темпове

Земеделските субсидии със сигурност увеличават продажбите на агротехника и имат пръст в обновяването на пазара, показва практиката досега. Обявената през тази година мярка 4.1 за инвестиции в земеделските стопани предизвика огромен интерес - получените проекти с искане за финансиране надхвърлят няколко пъти предвидения бюджет. Очаква се втори прием по същата мярка до края на годината. Ефектите за пазара на земеделска техника ще станат ясни след изпълнението на проектите.

"По-голямата част от машинния агропарк в страната е морално остаряла - 79% от тракторите и 76% от зърнокомбайните са на възраст над 10 години. Експлоатацията на такива машини е свързана с много високи разходи. Темпът на обновяване на техниката е около 2% годишно, което е крайно незадоволително", коментира Николай Маринов.

"Темповете за подновяване на техниката са пряко свързани с това колко работиш. Максималният срок за работа е грубо около 9000 часа - това означава една машина да работи денонощно 365 дни. След 10 000-ния час тя е за основен ремонт. Имам клиент, който работи с машината си 7000 часа годишно. В Германия това се постига за 5-6 години", разказва Тодор Николов. И обяснява: "В държави като Италия, Австрия, Франция, Германия например стопанства с 600-700 декара се смятат за много големи. За нас това е малък производител, освен ако не отглежда зеленчуци. Площите – притежание на едно стопанство, са големи, а хората трябва да свършат повече работа с по-малко техника. Ето защо някои са принудени да орат денонощно на три смени и тракторът спира само за да бъде зареден с гориво. Всичко това означава, че средните темповете на подмяна на техниката трябва да са по-кратки – не повече от 5 години", обобщава Николов.

Според него положителното е, че през последните 6-7 години думата "земеделие" вече не е мръсна дума за банките и те отпускат изгодни кредити, а имат и лизингови дружества, които предоставят много добри условия. Големите вносители на техника също имат схеми за финансиране на покупката. "Когато няма субсидии, пазарът може да се развива нормално", обобщава Николов. Той смята, че прогнозите за развитие на продажбите на агротехника са невъзможни, ако липсва яснота кога ще бъдат отворени мерките от ПРСР, по които се финансира земеделска техника, и ако не се спазват сроковете за обработка на проектните предложения.

Лидерите

Две компании се открояват в в класацията топ 20 на търговците на земеделска техника, в която почти всички дружества имат сериозен опит. С оборот от над 145 млн. лв. за 2015 г. лидер в подреждането е "Мегатрон". Компанията е основана през 1998 г. и е официален представител на американската John Deere в България. От 2014 г. е официален представител и на концерна Doosan Infracore и Bobcat не само за България, но и за Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения и Македония. Българската фирма разполага с търговско-сервизни бази и магазини в София, Плевен, Русе, Добрич, Пловдив, Стара Загора, Ямбол. Следващата й инвестиция е свързана с изграждането на голям търговско-сервизен комплекс в Монтана.

Втора в класацията е "Тайтън машинъри България" с над 116 млн. лв. приходи за 2015 г. Собственик на компанията е американският дистрибутор на селскостопанско и строително оборудване Titan Machinery Inc., чиито акции се търгуват на NASDAQ. Titan Machinery Inc. е най-големият дилър на производителя CNH Global (дъщерна компания на FIAT) в световен мащаб. Корпорацията навлезе на българския пазар през 2012 г., когато купи 70% от местния вносител на агротехника "Римекс", а преди месец придоби едноличен контрол над българското дружество. "Тайтън машинъри България" е официален вносител на трактори и комбайни Case IH и широка гама прикачен инвентар с марките Vaderstad, Kverneland, Salford, Tecnoma, Merlo и др.

С обороти от 41 до 80 млн. лв.

Шест компании в топ 20 са с обороти от 41 до 80 млн. лв. за 2015 г. "Златекс" (3) – Стара Загора, е създадена през 1991 г. от инж. Нецо Минев и е доставчик на селскостопански машини, специализирана земеделска техника, инвентар, резервни части и технологии. Дружеството е официален вносител на трактори Fendt – Германия, на телескопичните товарачи Manitou, на трактори Valtra – Финландия. През юни фирмата откри свой нов търговско-сервизен център във Враца.

"Рапид КБ" е също дългогодишен участник на пазара - фирмата е основана през 1990 г. в София и е собственост на Георги Богоев и Пламен Богоев. Компанията е официален вносител на земеделска техника Claas, Amazone, Farwick, Strautmann, Kiesling, Walterscheid и др. Централата й е в София, където се намира и основният склад за резервни части. Разполага със собствени филиали и регионални складове в Русе, Добрич и Стара Загора, както и с много дистрибутори на територията на цялата страна.

С внос на трактори, комбайни, земеделски инвентар и резервни части от Европа се занимава и "Агротрон 2007" – Търговище (5). В продуктовата листа на компанията е техника с марки като John Deere, Case, Claas, Massey Ferguson, Lemken, Rabe, Krone и др.

"Варекс" – София (6), е учредена през април 1993 г. Съдружници са Елисавета Маркова, Иван Масларов и Георги Панков. Дружеството е специализирано в доставката на селскостопанска техника с марките Challenger – САЩ, Massey Ferguson – Италия, Laverda - Италия, Great Plains – Великобритания, Fella – Германия, Lemken – Германия, и др.

Фирма "Оптикон" (7) също е с традиции в бранша - основана е през 1991 г. Администрацията, централният търговски и сервизен център и главният магазин и склад за резервни части са базирани в Стара Загора, а в Добрич, Разград, Павликени, Плевен, Монтана, Пловдив, Харманли и Карнобат има търговска и сервизна мрежа. В Бургас, Пазарджик и Ямбол пък работят обекти за продажба на резервни части и консумативи. Компанията е изключителен представител за България на: трактори Landini и McCormick – Италия, трактори JCB Fastrac - Великобритания, сеялки и култиватори Monosem – Франция, и др. Вносител е и на зърнокомбайни Laverda.

"Интерагри България" (8) е най-младата компания в сектора, основана е през 2013 г. Тя е официален вносител и представител на марката New Holland за България, на френската марка за почвообработваща техника Gregoire Besson, на сеялките Kinze, на италианските пръскачки Agrojet и др.. Разполага с търговски представители за всички райони на страната и има 8 търговско-сервизни бази – в София, Враца, Плевен, Русе, Добрич, Бургас, Харманли, Пловдив (Граф Игнатиево) и Стара Загора.

От 20 до 40 млн. лв.

С обороти между 21 и 40 млн. лв. в топ 20 на търговците на агротехника са шест фирми. "Анимекс" - Стара Загора (9), започва да търгува с резервни части за селскостопанска техника от 1993 г. Дружеството има търговски и сервизни бази в Добрич, Каблешково, Велико Търново.

В класацията влиза още една старозагорска фирма - "Агроин" ООД (10). Тя също работи с европейски производители на земеделска техника и инвентар, сред които са Lemken, Unigreen, Pasquali, Mecmar, RM, Pneusej, Calderoni и др.

"Ири трейд" - София (11), е създадена през 2003 г. и е официален представител за България на Deutz-Fahr – производител на самоходна техника за селското стопанство. Компанията представлява и производители на почвообработваща техника, на сеялки, роторни брани, пръскачки, техника за напояване, специализирана техника за зеленчукопроизводство, за животновъдство и др. "Ири трейд" е представител за България и на италианската фирма bargam - производител на техника за лозарската и овощарската индустрия. Продажбено-сервизните комплекси на фирмата се намират в Добрич, Русе, Ямбол, Враца, София, Плевен, Стара Загора и Силистра.

"Универсал-НВГ" - Долна Оряховица (12), е с дългогодишни традиции в сектора - създадена е през 1990 г., а в търговията със селскостопански машини влиза през 1994 г. Компанията е дистрибутор на "Рапид КБ" и е представител за България на немските GPS системи и навигации за селското стопанство Müller Elektronik, на ремаркета Conow, на дюзи за пръскачки Lechler, на уреди за почвен и растителен анализ Spectrum Technologies.

"Булагро машини" (13) е част от структурата на "Булагро груп холдинг" и предлага селскостопанска техника на Poettinger, Hardi, Einboeck, Bogballe, Mascar, Schaeffer Lader, Badalini и др. Централният й офис се намира в Стара Загора, а в Добрич, Полски Тръмбеш и Монтана разполага с бизнес центрове.

"Андреас Штил" ЕООД (14) - член на групата Stihl, е официален вносител на продуктите Stihl за България - бензинови, електрически и акумулаторни триони, моторни коси, тримери, ъглошлайфи, свредели. От 1992 г. австрийската фирма за производство на градинска техника Viking е собственост на фирма Аndreas Stihl - Германия. С това гамата на предлаганите "Андреас Штил" продукти се обогати и с моторни и електрически косачки, трактори за косене, райдери, аератори, градински дробилки и мотофрези и др.

Между 10 и 20 млн. лв.

Шест компании в топ 20 са с приходи между 11 и 20 млн. лева за миналата година. "Агромашина груп" – София (15), е официален вносител на трактори Lamborghini за България и представител на Same Deutz-Fahr (SDF), продава селскостопански машини и прикачен инвентар от Alpego, Projet, Hauer, AgroMaster, MoroAratri, Herculano и др. Има бази в София, Монтана, Силистра, Плевен, Ямбол, Пазарджик, Русе, Шумен и Добрич. Компанията предлага "Програма 5-звездна гаранция", разработена съвместно с производителя SDF, която дава възможност на земеделските производители сами да избират гаранционното обслужване на техниката в зависимост от средногодишните работни часове на машините.

Търговци на земеделска техника са и "Формула СХ" – Русе (16), и "Стойчеви 57-62" - Добрич. "Марпекс агро" – Русе (18), е дистрибутор на селскостопански машини, консумативи и резервни части на Deutz-Fahr, Bauer, Siloking, Milkline, Oxbo, Metal-Fach, SF-Filter и др. Компанията предлага и сервизна дейност, а основните й бази се намират в Русе, Сенокос, Шумен.

"Фермер 2000" (19) е вносител и дистрибутор на трактори, комбайни и прикачен инвентар от фирми от Западна Европа - Sampo, Manitou, Yto, Galucho, Farmet, Kinze, Kurt и др. Създадена е през 1993 г. от Одед Лев с централа в Стара Загора, има пет агроцентъра – в Стара Загора, Добрич, Русе, Монтана и Плевен, и офис в София.

"Агритоп" - София (20), предлага технологични решения за животновъдния и земеделския сектор и е официален представител за България на: Delaval (оборудване за доене и за животновъдни ферми), Weidemann, Joskin (ремаркета и цистерни за разпръскване на тор), Riela (силозни стопанства за зърносъхранение, мобилни и стационарни сушилни).

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал