🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Мелексис" започва разширение с инвестиция за 17 млн. евро

До две години компанията ще увеличи площите си тройно като първа част от проект за 75 млн. евро

Компанията ще разшири производствената, складовата и развойната си база
Компанията ще разшири производствената, складовата и развойната си база
Компанията ще разшири производствената, складовата и развойната си база    ©  Мелексис България
Компанията ще разшири производствената, складовата и развойната си база    ©  Мелексис България
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производителят на чипове и сензори за автомобилната индустрия "Мелексис България", който е част от белгийската група Melexis, започна разширение на базата си в София с инвестиция за 17 млн. евро. Проектът включва увеличаване на производственото пространство, складовите площи и развойния център и е част от 5-годишен план на стойност 75 млн. евро. Строителството се очаква да приключи в рамките на 2 години.

Новата сграда

Комплексът на "Мелексис" в квартал Горубляне, който в момента е с площ 7500 кв.м, ще бъде разширен с нови 15 хил. кв.м. Сградата ще бъде енергийно ефективна, като ще има автоматизирана система за управление, умно следене на температурата и силата на осветлението, повторна употреба на енергията и топлината от сградната апаратура, казаха от компанията. "За следващите 5 години напред имаме амбициозни планове, които започваме да реализираме поетапно с първата копка на новата сграда. Растежът на екипа ни следва и глобалната тенденция на Melexis, като набирането на кадри през тази година е с фокус към отделите, занимаващи се с развой, производство, планиране и IT", каза управителят на "Мелексис" Силвен Коло.

Към момента в българския офис на Melexis работят 475 души, а плановете включват броят им да нарасне до 575 до края на тази година. Още около 160 души ще бъдат наети до 2022 г., когато ще приключи сегашното разширение. Компанията започна работа в България през 2000 г. с около 50 души екип.

Финансов ръст

През 2017 г. "Мелексис" е увеличила продажбите си с над 70%, като обемът им е достигнал 56.4 млн. лв. Нетната печалба е нараснала с 23% до 2.7 млн. лв. Основен фактор е по-голямото количество на тестваните електронни компоненти, се посочва в отчета. Компанията предоставя услуги по тестване и проби на компоненти за белгийския си собственик. В резултат на инвестиционната програма за увеличаване на производствения капацитет през миналата година стойността на имотите, машините и съоръженията в баланса на дружеството са нараснали с 12 млн. лв.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    Ето от такива инвестиции имаме нужда - висока добавена стойност, високи заплати, високо квалифицирани служители. Ако всичките работни места по шивашките цехове се заменят с такива производства, наистина ще сме Швейцария на Балканите..

    Нередност?
  • 2
    1i avatar :-|
    Баличея

    Тези оперират от 2000 година и не научиха, че в София 100 ай ти специалисти да се намерят, привлекат и задържат не е лесно. И въпреки това строят в София. Някой трябва да покаже картата на България на бизнеса за да видят, че има възможности и извън София.
    Успех им пожелавам все пак

    Нередност?
Нов коментар