"Онтотекст" получи още 1.4 млн. еврофинансиране за проекти с изкуствен интелект

Единият от тях е WeVerify и е насочен към проверка на информация в медиите

Атанас Киряков, изпълнителен директор на "Онтотекст"
Атанас Киряков, изпълнителен директор на "Онтотекст"
Атанас Киряков, изпълнителен директор на "Онтотекст"    ©  Юлия Лазарова
Атанас Киряков, изпълнителен директор на "Онтотекст"    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската компания за семантичен софтуер "Онтотекст" ще получи още 1.38 млн. евро финансиране за развитие на технологии с изкуствен интелект. През третото тримесечие на тази година са одобрени три проекта с участието на дружеството, които ще бъдат финансирани по програма "Хоризонт 2020" на Европейската комисия. Това са WeVerify, EXA MODE и InnoRate, като WeVerify ще започне да се изпълнява през декември тази година, а останалите два – през януари 2019 г.

По-рано през годината компанията спечели и европейско финансиране от близо 400 хил. евро по проект за интелигентно свързване на данни за компании от различни източници. Така обемът на осигуреното финансиране по европейски програми към "Онтотекст" за развойна дейност през тази година достига 1.8 млн. евро.

Компанията е осигурила общо финансиране за развойна дейност през тази и следващите години в размер на 3.1 млн. евро. Плановете предвиждат парите да отидат за разработване на вертикални модели и конкретни приложения за платформата за изкуствен интелект (AI) SENPAI на компанията майка "Сирма груп холдинг". Финансирането ще бъде разделено на две – 1.9 млн. евро за пазарно разузнаване и 1.2 млн. евро за здравеопазване.

Проектите

Одобреното по "Хоризонт 2020" финансиране в размер на 1.4 млн. евро ще е за изпълнението на три проекта: WeVerify, EXA MODE и InnoRate. Първият от тях, WeVerify, е насочен към проблемите, свързани с проверка на информация в медиите. "Онтотекст" ще ръководи работата по използването на блокчейн технология за потвърждаване на автентичността на заключенията на журналисти, които извършват проверка на данните и разкриват фалшиви новини.

EXA MODE е проект за обработка на големи масиви от данни в областта на здравеопазването. Приложението на проекта ще включва разработване на прецизни аналитични методи и инструменти за взимане на решения в болниците, като ще се използва технологията на дълбоко машинно самообучение за изграждане на семантично представяне на обекти и обогатяване на текстове със семантични метаданни. Продължителността на проекта ще бъде четири години, като началото му ще бъде през януари 2019 г.

Третият проект, InnoRate, цели да създаде надеждна и обективна европейска платформа за по-лесно взимане на решения от инвеститори и кредитори за финансиране на иновативни малки и средни предприятия. Проектът ще работи чрез нови методологии за оценка на иновациите, които да надграждат ретроспективно ориентираните и скъпи методи за оценка, прилагани понастоящем, и да дават предимство при оценяването на технологичния и бизнес потенциал, както и на рисковете. Проектът ще започне заедно с EXA MODE и ще бъде с продължителност три години.

През октомври "Сирма груп холдинг" приключи сделката за продажба на 26% от акциите на "Онтотекст" на фонда NEVEQ. "Онтотекст" е основана през 2000 г. от Атанас Киряков като технологична лаборатория към тогавашната "Сирма". За 2017 г. "Онтотекст" е отчела приходи 9.4 млн. лв. и 2.35 млн. лв. печалба. Консолидираните приходи на "Сирма груп холдинг" възлизат на 52 млн. лв. за 2017 г., а печалбата е била 6.2 млн. лв.