🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фондът Integral става мажоритарен акционер в "Онтотекст"

Срещу инвестицията над 30 млн. евро той получава дял над 76% заедно с два други фонда и инвестира 10 млн. евро в бизнеса

Според Атанас Киряков сделката ще доведе до по-активни инвестиции в решения за крайни клиенти
Според Атанас Киряков сделката ще доведе до по-активни инвестиции в решения за крайни клиенти
Според Атанас Киряков сделката ще доведе до по-активни инвестиции в решения за крайни клиенти    ©  Онтотекст
Според Атанас Киряков сделката ще доведе до по-активни инвестиции в решения за крайни клиенти    ©  Онтотекст
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Освен Integral инвеститори са и фондовете PortfoLion Capital Partners, инвестиционното подразделение на унгарската банка ОТР, и Carpathian Partners
  • Продавач е групата "Сирма", а целта е разширяване на бизнеса на компанията с нови продукти към нови индустрии

Годината постепенно се превръща в една от най-активните на българската IT сцена. След поредица от продажби на компании с дългогодишен бизнес, както и сериозни инвестиции в стартиращи фирми, е факт още една сделка в българския софтуерен сектор. Фондът Integral влиза като мажоритарен акционер в "Онтотекст" и го отделя от групата "Сирма". Придобитото дружество е един от най-известните български IT разработчици със собствен продукт в областта на семантичните технологии.

Досегашен собственик на "Онтотекст" беше технологичната група "Сирма груп холдинг", която остава миноритарен акционер чрез дружеството си "Сирма солюшънс". Целта на купувачите е ясна: да развият "Онтотекст" на разрастващия се пазар на решения за анализ и управление на големи обеми данни.

Сделката

"Онтотекст" е основана от Атанас Киряков през 2000 г. като част от групата "Сирма". Тя се развива под шапката на софтуерната компания, като развива свои решения в областта на семантичните технологии. Днес в това подразделение работят над 80 души в София и Русе. Първоначално дейността минава през дружеството "Онтотекст", но впоследствие бизнесът минава към "Сирма Ей Ай", в което акционер е и "Онтотекст".

Транзакцията е именно за дружеството "Сирма Ей Ай", което ще се отдели от "Сирма груп холдинг". Integral обяви, че инвестира над 30 млн. евро в компанията заедно с други два фонда - PortfoLion Capital Partners, което е инвестиционното подразделение на унгарската банка ОТР, и базираният в Лондон Carpathian Partners. Купувач е регистрираното в Люксембург New Frontier Technology Invest. Срещу сумата консорциумът от фондовете получава дял 76.20%. Останалите 23.80% от капитала му са в "Сирма солюшънс", част от публичната "Сирма груп холдинг".

В съобщение на "Сирма груп холдинг" до Българската фондова борса се казва, че сделката е оценила "Сирма Ей Ай" на 28.5 млн. евро. Всичките досегашни акционери в дружеството - "Сирма груп холдинг", "Сирма солюшънс" и "Онтотекст" (отделно дружество, което е само акционер, но не развива дейност), са продали собствени акции, като общата платена сума за тях е 19.5 млн. евро. От тази сума "Сирма груп холдинг" получава 6.6 млн. евро. Тъй като "Сирма солюшънс" остава акционер с дял 23.80%, може да се предположи, че останалата част от сумата е за третия акционер - "Онтотекст", в което мажоритарен собственик също е "Сирма груп холдинг", а останалите акции са в основателите на компанията.

"От доста време оглеждаме "Онтотекст". Индустрията расте бързо и няколко играча попаднаха в радара на международните инвеститори. Например Neo4J набра 325 млн. долара. За подобни индустрии таймингът е много важен и през миналата година започнахме преговори със "Сирма груп холдинг", които се кристализираха в сделка под формата на corporate divestiture и мажоритарен дял 76% за новите инвеститори", заяви пред "Капитал" Евтим Чесновски, който води сделката в Integral. Според него инвестицията над 30 млн. евро предвижда освен изкупуването на акциите от "Сирма" и наливане на свеж капитал за международна експанзия и развитие на продукта, т.е. около 10 млн. евро ще бъдат инвестирани в бизнеса.

"Целта ни като консорциум от опитни международни инвеститори заедно с PortfoLion Capital Partners и Carpathian Partners е да подкрепим разширения мениджърски екип във вече напредналия процес на продуктизиране на бизнеса и доразвиване на вертикални решения за определени индустрии. Целта ни е да увеличим бизнеса на "Онтотекст" няколко пъти в следващите години", допълни Евтим Чесновски.

Сделката е една от най-големите в тех сектора след инвестициите в Payhawk и Chaos през тази година. Също така е най-голямото корпоративно отделяне, водено от фонд за дялови инвестиции в България. Тя е и едно от най-големите мажоритарни придобивания в областта на семантичните технологии в световен мащаб, тъй като другите инвестиции в този сектор са основно наливане на ръстов капитал.

Преди време акционер в "Онтотекст" беше и фондът New Europe Venture Equity (NEVEQ), който държеше дял 26%. Той излезе от компанията през 2018 г., като "Сирма груп холдинг" изплати 4.2 млн. евро за акциите му и така стана едноличен собственик на капитала.

Бизнесът да расте

Очакванията са секторът за семантични технологии тепърва да расте през следващите години. Основни конкуренти на "Онтотекст" като Neo4J вече са оценени на над 2 млрд. долара. Бизнесът на "Онтотекст" (през "Сирма Ей Ай") е в областта на тъй наречените графични бази данни - компанията помага на клиентите си да анализират и подреждат най-различни бази данни и неструктурирана информация чрез използването на машинно самообучение в комбинация със семантични технологии. Според консултантската компания Gartner до 2025 г. графичните бази данни ще се използват в 80% от информационните и аналитичните иновации.

За 2020 г. приходите на "Сирма Ей Ай" достигнаха 11.2 млн. лв. В продължение на години решенията на компанията бяха използвани най-вече от медийни групи, като клиенти на "Онтотекст" бяха гиганти като BBC, Financial Times, Deutsche Welle и AFP. Технологиите на компанията помагаха при управление и анализ на съдържание, както и при идентифицирането на фалшиви новини.

Целта на новите инвеститори и на мениджмънта е да разширят бизнеса на компанията с нови продукти именно към нови индустрии и вертикали. "Най-сетне ще можем по-активно и по-бързо да увеличаваме пазарния си дял. Всички наши значими конкуренти са в САЩ и отдавна са осигурили подобни инвестиции, а често и много по-големи. Инвестицията ще ни позволи да създадем сериозен търговски екип в Северна Америка, където и в момента е най-големият ни пазар, въпреки че нямаме служители там", обяви пред "Капитал" Атанас Киряков.

Според него най-съществената промяна ще бъде по-активните инвестиции в решения за крайни клиенти. "Към момента почти цялото ни портфолио е от компоненти и средства, които трябва допълнително да бъдат интегрирани и настроени, за да се получи завършено бизнес решение. Това забавя продажбите и внедряването, защото изграждането на такова решение за всеки отделен клиент изисква планиране, спецификация и квалифициран екип", добави Киряков. Чрез инвестицията ще бъдат разработени завършени решения, като се започне в секторите здравеопазване, биотехнологии и финансови услуги.

"Първото такова решение, което вече сме разработили, помага на фармацевтични компании да откриват по-бързо нови кандидати за лекарства", заяви Киряков. Според основателя на компанията за целта ще бъдат подсилени R&D офисите в България. "До момента само отличната технология, която сме развивали 20 години, ни позволяваше да поддържаме предимството си спрямо конкурентни с много по-големи инженерни екипи. Без съществено увеличаване на R&D екипа щяхме да започнем да губим скорост", смята Киряков. Плановете за разрастване на специалистите се виждат и от обявите за работа, като в момента "Онтотекст" има 26 отворени позиции за разработчици и дата експерти.

Нова инвестиция на Integral

Това е втора инвестиция на Integral през тази година в България. През март фондът плати 5 млн. евро за мажоритарен дял в компанията за продажба на храни и напитки през вендинг машини "Брейктайм". Integral е основан от българина Стефан Цветков и управляван от него заедно с Барна Папай, Марко Хинич и Евтим Чесновски, а е финансиран от европейски институции като ЕБВР и ЕИФ, както и от IFC. Инвестиционната компания създаде първия си фонд за 150 млн. евро в края на 2019 г. с подкрепата на ЕБВР (която тогава се ангажира с до 30 млн. евро) и Европейския инвестиционен фонд (с вече насочени 9.5 млн. евро), както и различни предприемачи. Друга инвестиция в България на фонда е в най-големия телевизионен оператор в България "Булсатком", в който влезе през 2020 г. Фондът има офиси в Лондон, Будапеща и Белград и досега е инвестирал и в компании в Унгария и Сърбия.