Новият хотелиер Палийски: В Боровец след Слънчев ден

Соченият за близък до Пеевски бивш директор на "Ботев" - Пловдив е купил хотел "Ястребец" в зимния курорт от дружество на Георги Крумов

Хотелът в сегашния си вид работи от края на 2006 г. Няма информация дали новият собственик ще задейства плана на предишния за изграждане на втори хотел до "Ястребец"
Хотелът в сегашния си вид работи от края на 2006 г. Няма информация дали новият собственик ще задейства плана на предишния за изграждане на втори хотел до "Ястребец"
Хотелът в сегашния си вид работи от края на 2006 г. Няма информация дали новият собственик ще задейства плана на предишния за изграждане на втори хотел до "Ястребец"
Хотелът в сегашния си вид работи от края на 2006 г. Няма информация дали новият собственик ще задейства плана на предишния за изграждане на втори хотел до "Ястребец"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-луксозният хотел в Боровец - "Ястребец", има нов прелюбопитен собственик. Това е вече серийният хотелиер Ангел Палийски. Само преди месеци той влезе във владение на морския курорт Слънчев ден с подкрепата на държавната Българска банка за развитие. Дългогодишният шеф на футболния клуб "Ботев" - Пловдив, беше посочен от варненски политици като човека, през когото Делян Пеевски ще придобие от Георги Гергов морския курорт. Операцията по изкупуването на "златната" дупка във Варна с пари от бюджета съвпадна с излизането на политика от БСП от Слънчев ден и влизането на новия "сериен" хотелиер.

Планинският поход

Цената на сделката за "Ястребец" не е видима, тъй като се купува дружество, а не имот. Хотелът е в актива на компанията "Хастингс", която до 22 март е била собственост на "Милтех" - на Георги Крумов, познат като управляващ фонда Equest, а в момента притежаващ "Електрон прогрес" и дял в компанията за бързи заеми "Кеш кредит".

Покупката става през "Палас хотел" с краен собственик Ангел Палийски, показва Търговският регистър. Дружеството е базирано в наскоро закупения хотел "Палас", част от Слънчев ден, и е регистрирано буквално преди покупката, в началото на март. Засега от вписванията не се вижда да е ползван кредит от банка, така че произходът на средствата за покупката е неясен.

Палийски каза пред "Капитал", че не счита за редно да коментира бизнеса си пред медиите.

Опция за удвояване

Сделката вероятно е от порядъка на около 10 млн. лв. - толкова са вложени в ремонта според стари изявления на собственика Крумов, толкова е била и балансовата стойност на обновения хотел (виж карето). В описанието на обекта се споменава, че има парк от 50 декара, макар в имотния регистър този терен да не се вижда по партидата на "Хастингс".

Освен това в пакета върви и план за удвояване на базата. Още миналата година управителят на хотела съобщава, че през 2019 г. започва строителство на нов хотел в съседство на съществуващия, който ще е с 60 стаи и апартаменти. Планът на тогавашния собственик беше по-скоро да се продадат апартаменти на външни инвеститори, а дружеството само да ги изгради и управлява като хотелска част после. Разчетът за разходите за строителство преди година варират между 1000 и 1500 евро на кв.м при завършване "до ключ".

Все още обаче няма издадено разрешително за строеж, така че новият собственик може и да реши друго. В края на 2010 г. Общинският съвет на Самоков е одобрил подробен устройствен план за 5.3 дка, съседни на тези на хотел "Ястребец" - на мястото на тенис игрището и част от паркинга. Планът предвижда свободно стояща сграда с височина до 15 м, планирано застрояване 20% и 50% озеленяване, обясни главният архитект на община Самоков Надежда Клинчева. През 2014 г. е издадена виза за проучване и проектиране, но след това няма никакво развитие по проекта, добавя тя.

Продавачът: сбогом на хотелския бизнес

Още в края на 2017 г. Крумов заяви пред "Капитал", че "така направената инвестиция би се изплатила за около 20 години след отчитане на амортизационните разходи". И че не би инвестирал отново в хотел заради бавната възвращаемост.

Сега Крумов отказа да даде повече детайли по сделката. Но заяви пред "Капитал", че се фокусира върху друг свой бизнес - "Електрон прогрес". Причината - секторът е перспективен заради плановете разходите в НАТО да се увеличат, а оттам да порасне и броят на военните поръчки

Кой е купувачът

Дълги години Ангел Палийски е споменаван предимно в спортните новини като директор на "Ботев" - Пловдив. До есента на миналата година. Тогава той купува Слънчев ден, като цялата операция става с подкрепата на ББР, която вече има експозиция към морския курорт от порядъка на 80-100 млн. лв. През дружеството, с което се купува бившият почивен дом на ЦК на БКП - "Амадеус - Ей Си Джи", той и неговите двама съдружници са управлявали ресторанти, включително в Слънчев бряг. Месеци преди сделката за Слънчев ден дружеството купувач печели концесията на плажа на курорта.

Малко след сделката за морския курорт Палийски прави втора и индиректно придобива имотен проект в столичния квартал "Изток", оценяван на поне 8 млн. лв. Операцията затвърди донякъде неформалните твърдения, че възходът на Палийски става с помощта на брокерството на депутата от ДПС Делян Пеевски. Проектът в "Изток" също е финансиран от ББР, а строителната компания продавач - "Ултрастрой", често е била подизпълнител на свързвани с Пеевски строителни дружества, например при ремонта на Централна гара. Компанията е работила и по ремонт на цехове на компанията за цигарени филтри "Юрий Гагарин", също свързвана с Пеевски.

Мерките на "Ястребец"

Хотелът работи от 24 декември 2006 г., когато е изцяло ремонтиран и с добавен голям спа център. Тогава сграда е била с балансова стойност 8.2 млн. лв., а оборудването и съоръженията са за още над 2 млн. В комплекса има 34 стаи, 7 апартамента и дузина къщички.

"Хастингс" придобива стария едноименен хотел през януари 2004 г., реконструкцията се финансира от ОББ, после заемът е преместен към "Пиреос", а 2010 г. е изцяло погасен.

През последните години с финансов отчет - 2016 и 2017, приходите са по около 4 млн. лв. годишно, печалбата е от порядъка на 200-300 хил. лв. Но дружеството има натрупани стари загуби от 7 млн. лв. Земята в баланса е оценена на 2.35 млн. лв., а сградата - на 4.1 млн. лв. В дружеството са заети около 100 души.

Това вероятно е хотелът с най-високите цени в Боровец, който освен това работи целогодишно. Рейтингът му в booking.com е 9.2, което най-високо ниво за курорта. "Съотношението български към чуждестранни гости в хотела е 60 към 40. Гостите са предимно от европейските страни, като преобладаващите са от съседните държави", каза преди година старият собственик.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tj avatar :-|
    Kiro
    • + 1

    И какво? Хотел Ястребец след март месец 2020а е отварял само веднъж - за Рождения Ден на Пеевски :)
    Тарикати родни капиталисти - алчни за нова собственост, без да си имат идея какво да правят с нея! Единственото, с което се справят добре е да режат за скрап

    Нередност?
Нов коментар