🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдебен изпълнител продава 70 дка до морските сараи на Доган за 58 млн. лв.

Имотът с изоставена почивна база е на "Атиа резорт", която дължи данъци на общината

Снимката е публикувана към обявата на частния съдебен изпълнител
Снимката е публикувана към обявата на частния съдебен изпълнител
Снимката е публикувана към обявата на частния съдебен изпълнител
Снимката е публикувана към обявата на частния съдебен изпълнител
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Парцел от близо 70 дка с няколко малки изоставени хотелски сгради край Бургас е обявен за продажба от частен съдебен изпълнител. Имотът се намира в лесопарк "Росенец", а търгът се организира по искане на общината заради дългове на собственика "Атиа резорт". Началната цена е малко над 58 млн. лв., като дали ще има купувач ще стане ясно в средата на август. Интересното на офертата е, че значителният по площ имот някога е бил собственост на компании, свързани с фонда Equest, а днес недалеч от него се намират т.нар. морски сараи на Ахмед Доган.

На брега

Целият имот е 69 344 кв.м и попада в местността Отманли на юг от Бургас. В него има изградени два малки хотела на по два и три етажа с общо 29 стаи, трета недостроена сграда и отделна столова, като сградите отдавна не се ползват и са в лошо състояние. Общата им площ е малко над 2300 кв.м. От обявата на частния съдебен изпълнител Станимира Николова става ясно, че парцелът граничи на север с Черно море и до него има асфалтиран път, но имотът е обрасъл и трудно проходим. Районът наоколо е горски и има почивни станции.

Началната цена е 58.2 млн. лв. с включен ДДС, като оферти се подават от 12 юли в продължение на месец. Евентуални предложения ще бъдат отворени на 13 август сутринта.

Длъжникът

Публичната продан се организира по искане на община Бургас. Оттам уточниха, че "Атиа резорт" има неплатени малко под 500 хил. лв. местни данъци и такси.

Отделно от това върху имота има вписани и ипотеки, които са сключени през януари и през юни 2012 г. съответно с Bankia и Banco CAM. По-голямата част от имота (84.05%), е заложена в първата банка, а останалите 15.95% - във втората. Ипотеката е направена във връзка с кредит, отпуснат на едноличния собственик на "Атиа резорт" - компанията Atia Spain (в ликвидация), която пък финансира проекта в България. От отчета за 2016 г., който е последният, подаден в Търговския регистър, става ясно, че българското дружество има получени 54 млн. лв. заеми от свързани лица, а натрупаната загуба към края на годината е над 104 млн. лв.

Според информацията в отчета в разгара на кризата през 2009 г. проектът е замразен, но три години по-късно е бил възобновен. Подобно на Atia Spain, която е в ликвидация от 2013 г., през пролетта на 2014 г. "Атиа резорт" също влиза в производство по ликвидация, но седем месеца по-късно едноличният собственик решава да продължи дейността на дружеството. Към 2016 г. целта на компанията е да продаде имота заедно с изготвения технически проект и придобитите разрешителни за строеж, които обаче е трябвало да бъдат подновени.

Верига от собственици

В официалните регистри няма информация кой притежава испанската компания, която не е публична и която от шест години се управлява от ликвидатори. От подадените удостоверения в българския търговски регистър се вижда единствено, че капиталът й е 13.32 млн. евро и е изцяло внесен.

Самата "Атиа резорт" е регистрирана през есента на 2007 г. с предмет на дейност придобиване и управление на имоти. Тя е купила крайбрежния парцел в средата на 2008 г. от дружество с подобно име - "Атиа риъл истейт дивелъпмънт", и също с испански собственик (Arendal Desarrolos Inmobiliarios). Сделката тогава е сключена за 78.2 млн. лв.

Преди "Атиа риъл истейт дивелъпмънт" собственик на имота е бил "Селур ВК холдинг" на Васил Костадинов, който пък през 2003 г. го е купил от "Електрон прогрес" и "Атиа холидейс" за малко над 197 хил. лв., ако се съди по данните в имотния регистър.

Следите на последните две дружества водят до фонда Equest. "Атиа холидейс" не съществува като компания от 2014 г., но дотогава собственик й е било дружеството "Иммофинанс", което е част от групата на Equest. "Електрон прогрес" пък е собственост на компанията "Милтех" на Георги Крумов, който някога управляваше фонда. Equest преди години придобиваше крупни активи в България основно в недвижимите имоти, търговията и услугите и трябваше да стане инвеститор в проекта "Супер Боровец". Впоследствие напусна местния пазар.