🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Реакциите на банките след резултатите

ПИБ вече е набавила половината от необходимите капиталови буфери, Инвестбанк ще управлява консервативно риска си

Първа инвестиционна банка (ПИБ) обяви, че вече разполага с половината средства за попълване на капиталовия буфер
Първа инвестиционна банка (ПИБ) обяви, че вече разполага с половината средства за попълване на капиталовия буфер
Първа инвестиционна банка (ПИБ) обяви, че вече разполага с половината средства за попълване на капиталовия буфер    ©  Цветелина Белутова
Първа инвестиционна банка (ПИБ) обяви, че вече разполага с половината средства за попълване на капиталовия буфер    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проверяваните банки бяха готови със съобщения до обществеността при публикуването на резултатите от прегледа на качеството на активите (AQR) и стрес теста на ЕЦБ. За Уникредит Булбанк, ОББ, ДСК и ЦКБ становищата бяха в стил, че полученото е оценка за консервативната им политика по отношение на кредитния риск. В същото време двете институции, за които негативният сценарий разкри необходимост от допълване на капиталови буфери, а именно ПИБ и Ивестбанк, в съобщенията си обявиха готовност за бързо набиране на необходимия капитал.

Инвестбанк

"Резултатите от цялостния преглед показват, че "Инвестбанк" е значително по-устойчива на неблагоприятни пазарни условия и финансови шокове, в сравнение с извършения през 2016 година преглед на качеството на активите", пише в изявление на институцията. В него се обяснява, че проблем за нея е бил утежненият сценарий на стрес теста, в който са заложени съществени спадове на пазарните цени и макроикономическите показатели за продължителен период от време, съчетани със сътресение на оперативните доходи. Това е поводът банката да регистрира негативен гап при моделирането на финансовите й показатели за 2021, а имено отрицателен капитал в размер на 3.1%, който означава необходимост от набиране на 51.8 млн. евро.

"Този сценарий не е икономическа прогноза и не следва да се приема като индикативен за бъдещите финансови резултати на банките и националната икономика", пишат от Инвестбанк и уточняват, че при базовия сценарий, който е най-близък до очакванията за макроикономическото развитие съотношението е 5.67%, а след прегледа на качеството на активите е 10.01%, което е над минимално изискуемото.

От Инвестбанк посочват, че укрепването на капиталовата й позиция ще се случва с умерено консервативна политика по отношение управлението на риска, диверсификация и преструктуриране на активите, като бъдещият финансов резултат ще се капитализира и дивиденти няма да се раздават.

ПИБ

Резултатът от стрес теста, според който ПИБ би имала капиталов недостиг от 262.9 млн. евро при негативния сценарий, бе посрещнат от институцията със съобщение за вече набавени 130 млн. евро. "Към 30 юни Fibank е осигурила 130 млн. евро от допълнителния капиталов буфер както следва: печалба преди провизии от 65 млн. евро за първото полугодие на 2019 г.; провизии по кредити в размер на 37 млн. евро в резултат на въвеждането на МСФО 9, отчетени във финансовите отчети за 2018 г.; погасени кредити и допълнителни обезпечения по експозиции от проверката в размер на 28 млн. евро. Fibank ще адресира оставащата сума от 133 млн. евро с печалбата си от дейността, с дерискинг на кредитния портфейл, както и с други допустими мерки", се посочва още в изявление на институцията. От нея уточняват, че в AQR-а бяха прегледани 78% от общия й кредитен портфейл и 95% от корпоративния.

Малко преди излизането на резултатите на ЕЦБ ПИБ публикува отчета си към полугодието. В него тя отчита 94 млн. лв. печалба до юни, която обаче е силно подпомогната от преоценка на недвижими имоти за близо 73 млн. лв.

И другите

От Обединена българска банка (ОББ), при която стрес тестът показа високи капиталови показатели над регулаторно изискуемите при всички сценарии, коментират резултата си като потвърждение на разумната политика за управление на риска и счетоводните принципи. "Без съмнение това е резултат и от прилагането на груповите политики и стандарти на нашия акционер, белгийската КВС Груп", посочват от банката.

"Обстойната и обширна цялостна оценка потвърди устойчивостта на Уникредит Булбанк при хипотетичен крайно неблагоприятен макроикономически сценарий, подкрепен от солидната капиталова позиция на банката, превишаваща многократно минималните прагове, определени в методологията на оценката", посочват от най-голямата банка у нас. Според симулацията на най-лошия сценарий на третата година нивото на капитала от първи ред (CET1) достига до 14.3%, при изисквани 5.5%. Въпреки това банката допълнително подобрява и покритието на портфейла си от обслужвани вземания. "Финансовата институция ще продължи конструктивния си диалог с независимите си финансови одитори и Българската народна банка по отношение на кредитополучатели с многогодишна безпроблемна кредитна история, при единични случаи от които изключително взискателната регулаторна методология на Проверката на качеството на активите идентифицира сигнали за прекласификация", пишат още от Уникредит.

"Резултатите от стрес теста, включващи и тези от прегледа на качеството на активите показват, че коефициентът на базов собствен капитал от първи ред (CET1) на Банка ДСК на консолидирана база, би се променил от отчетеното към края на 2018 г. ниво от 19%, на 19.1% (за 2019 г.) при базов сценарий и на 12.3% (за 2021 г.) при утежнен сценарий. Това са двете години с най-нисък резултат от 3-годишния период за всеки от сценариите", обясняват в съпбщението си от ДСК.

"Проведеният преглед на активите и стрес тест установиха адекватно управление на банката, покриващо изискванията на ЕЦБ", рапортуваха и от ЦКБ, при която не бе засечена необходимост от корекции. "Показаните резултати превишават значително референтните капиталови прагове и за ЦКБ не бе установена нужда от каквито и да е допълнителни капиталови мерки", лаконични са от институцията.

26 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    labybamapa avatar :-|
    Labybamapa
    • + 6

    Нищо ново и неочаквано от хората, които познават системата. Добре, че провериха само 6 банки, че иначе и други банки ползващи разтегливи счетоводни салами да си представят отчетите щяха да лъснат.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2
    • + 1

    Ще оцелеят до банковия надзор. Това е ясното и това е важното. После да пият студената вода ако искат.

    Нередност?
  • 3
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин
    • + 2

    Ако случайно някой не е разбрал тези „тестове“ се правят на база предположения.

    Тестващите вадят от едно тъмно място едни числа, вкарват ги в една програма заедно със счетоводните данни на банката и гледат какво ще „изплюе“ тази програма.

    Проблемът е, че няма как да знаем дали тези предположения ще се окажат верни. И числата може да се движат в по-широки граници - както в изгода на банките, така и в обратната посока.

    Нередност?
  • 4
    hua45680745 avatar :-|
    Камелия Нинова

    Паулина Христова и Диана Каменова работят във FiBank и са прикрити зад редица съвестни служители и мениджъри. Възползват се от доброто име на банката и така са излъгали много клиенти.

    Нередност?
  • 5
    enb26680753 avatar :-|
    Найден Матеев

    Причината е повече от ясна – Каменова иска насрещна финансова „почерпка“, за да оправи запорираната сума. В противен случай клиентът ще си види парите на кукуво лято. След всички скандални разкрития, не е учудващо, че срещу банковата шефка има подадени множество жалби в БНБ, а вече и в Европейската централна банка. Тя е била привиквана многократно за разпити в СДВР от икономическа полиция, от където са се заели да разследват злоупотребите й с положението й. Срещу нея са образувани и множество преписки и досъдебни производства. Профилът, който разследващите са й създали, не е никак ласкателен за нея, още по-малко пък такъв, който буди доверие. Мнението на специалистите е, че Диана Каменова е лице, притежаващо ясно изразено криминално подсъзнание. Тя не притежава скрупули в действията си и е склонна към извършване на престъпления. Освен това профилът й ясно посочва, че Каменова не притежава ценностна система, няма ценности и вяра в доброто – все черти, типични за закоравели престъпници.

    Нередност?
  • 6
    dac13635356 avatar :-|
    Данаил Миленов

    Има група за всички станали жертва на финансовите престъпления на Паулина Христова и Диана Каменова. Двете работят във FiBank. Който има проблем с тази банка, има проблем с Диана. Тя върви ръка за ръка с проблемите.

    Нередност?
  • 7
    hha06635339 avatar :-|
    Бойко Тодоров

    Контролните органи алармират всички, които са станали жертва или имат съмнения, че някой в банката вреди на тях и на финансите им, както и ако забележат, че от сметките им липсват суми, незабавно да подадат сигнал срещу Каменова на телефон 112 или в най-близкото полицейско управление. Всяко едно РПУ си има сектор за борба с икономическите престъпления, от където ще се заемат с разследване на сигнала. Служителката Диана няма да продължава дълго още да върти схемите си. Рано или късно всичко ще приключи.

    Нередност?
  • 8
    scp29579546 avatar :-|
    cvetomir_borisov_11_22

    Диана действала на принципа „на мен да ми е добре“. Бивши нейни подопечни разкриват, че тя решавала на кого да бъде отпуснат кредит едва след като получела солиден финансов стимул за одобрението. Очаквано, в даден момент тези и действия довели до смяната й на сладкия пост. Вместо да си вземе бележка и да се кротне обаче, тя си продължава в същия дух до ден днешен. Нещо повече, въпреки скандалните злоупотреби, тя продължава да гради кариера във финансовите институции. И към днешна дата е шеф в голяма банка.
    Където също доволно се възползва от високия си пост. Потърпевши клиенти на банката пропищяха, че Каменова е запорирала солидни суми от личните им сметки. При това без никаква причина! На един от ужилените са му спрени цели 400 хиляди лева! Негови пари, до които той няма достъп заради действията на шефката.

    Нередност?
  • 9
    pdj06681339 avatar :-|
    Давид Атанасов

    И двете са опасни поотделно, какво остава заедно! Съгласен съм с вас! Скандалите ги съпътстват не само в работата, но и в личния им живот. Каквото повикало - такова се обадило. Няма как да лъжеш хората постоянно и да очакваш,че всичко ще бъде наред.

    Нередност?
  • 10
    kfy04682133 avatar :-|
    Камен Даскалов

    Диана Каменова е била привиквана многократно за разпити в СДВР от икономическа полиция, от където са се заели да разследват злоупотребите й с положението й. Срещу нея са образувани и множество преписки и досъдебни производства. Да не говорим за Паулина ….

    Нередност?
Нов коментар