🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

WeWork отлага излизането си на борсата след реакции на инвеститорите

Компанията се сблъсква с опасения относно управлението на изпълнителния директор Адам Нойман и големите загуби

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като миналата седмица най-големият инвеститор на WeWork - Softbank, препоръча на компанията за споделени работни пространства да отложи излизането си на борсата, в понеделник това официално се случи, съобщава Financial Times.

Стартъпът се бореше за спечелването на инвеститорския интерес и доверие преди многомилиардното листване. Базираната в Ню Йорк компания беше планирала да проведе кампания през следващата седмица, чрез която да промотира IPO-то. Сега новата цел на WeWork е да излезе на борсата до края на годината.

Миналия месец компанията подаде документите си за първично публично предлагане, а те разкриха натрупани загуби за милиарди, потенциални конфликти на интереси и съмнителни финансови операции. Само за първите шест месеца на 2019 г. WeWork е загубила 690 млн. долара, като така е увеличила общите си загуби за последните три години до близо 3 млрд. долара.

Натискът

Компанията се сблъска с негативна реакция от страна на институционалните инвеститори, след като опасенията за неправомерно голямата власт на основателя и главен изпълнителен директор Адам Нойман се засилиха наред с увеличаващите се оперативни загуби. Нойман, който работеше с JPMorgan Chase и Goldman Sachs, целеше WeWork да финализира листването до края на септември, като очакваше да набере от него между 3 и 4 млрд. долара.

Сега анализаторите смятат, че компанията за споделени работни пространства ще срещне големи трудности при намирането на нови инвеститори, което ще забави плановете й да се листне на борсата до края на тази или в началото на следващата година.

Най-големият инвеститор на WeWork - SoftBank Group, и нейни филиали притежават около 29% от компанията. Този дял е дори по-голям от този на основателя и главен изпълнителен директор Адам Нойман, който обаче поддържа ефективен контрол над правата на глас чрез трикласна структура на акциите. SoftBank е инвестирала общо 10.65 млрд. долара в базираната в Ню Йорк компания. Фондът Vision на японския конгломерат инвестира еднократно в WeWork в началото на 2017 г., когато оценката на стартъпа беше около 20 млрд. долара. SoftBank Group продължи да влага средства в компанията за споделени работни места, като последната инвестиция е от януари тази година, когато оценката е била около 47 млрд. долара.

Липса на средства

WeWork е под натиск да завърши листването въпреки по-ограничения интерес на инвеститорите. Забавянето на IPO-то вероятно може да блокира получаването на заем в размер на 6 млрд. долара, предоставен от консорциум от банки и зависещ от успешното първично публично предлагане на компанията. Ако WeWork не успее да финализира листването си през 2019 г., може да бъде принудена да изготви и нови финансови планове.

Въпреки че е планирано компанията да получи капиталова инвестиция в размер на 1.5 млрд. долара от SoftBank през 2020 г. като част от по-рано договорена сделка, паричните разходи от глобалната й експанзия изчерпват резервите й и се оказват ключов проблем за инвеститорите. Компанията губи приблизително два долара за всеки долар приходи, които е реализирала през първата половина на 2019 г.

Все още няма коментари
Нов коментар