Ерата на големите сливания и придобивания в технологичния сектор може би е към края си

Въпросът е дали регулаторите ще успеят да открият кои по-малки сделки ще дефинират следващата фаза на състезанието между Big Tech

Макар големите поглъщания да се случват все по-рядко, по-малки сделки продължават да бъдат реализирани с приблизително същия темп, тъй като технологичните лидери се стремят да засилят възможностите си в ключови области
Макар големите поглъщания да се случват все по-рядко, по-малки сделки продължават да бъдат реализирани с приблизително същия темп, тъй като технологичните лидери се стремят да засилят възможностите си в ключови области
Макар големите поглъщания да се случват все по-рядко, по-малки сделки продължават да бъдат реализирани с приблизително същия темп, тъй като технологичните лидери се стремят да засилят възможностите си в ключови области    ©  Reuters
Макар големите поглъщания да се случват все по-рядко, по-малки сделки продължават да бъдат реализирани с приблизително същия темп, тъй като технологичните лидери се стремят да засилят възможностите си в ключови области    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Големите технологични компании често разчитат на работата на по-малки разработчици, които придобиват, за успехите си - това е стратегия, която се е доказала като успешна през последните десетилетия. Big Tech все още са един от най-големите играчи в сектора на сливанията и придобиванията, но това вероятно ще се промени през следващите години. Блокирането на използването на M&A тактиката от най-големите американски технологични компании с цел консолидиране на властта им се превърна в явна цел на много регулатори и политици. Затова е важно да се отбележи, че като цяло сумата, която технологичните гиганти изразходват за придобиване на по-малки конкуренти се сви през миналата година, пише Financial Times.

С фокус върху малките

Макар големите поглъщания да се случват все по-рядко, по-малки сделки продължават да бъдат реализирани с приблизително същия темп, тъй като технологичните лидери се стремят да засилят възможностите си в ключови области. А по-малкият поток от сделки може и да не окаже значителен ефект върху разрастването им на нови пазари - придобиванията изиграха малка роля за това през последните 5 години.

Най-голямото придобиване от Big Tech през 2019 г. не получи особено внимание. Всъщност, то се появи в новините при последното обявяване на финансовите резултати на компанията майка на Google Alphabet. В тях проличава нетрадиционен скок на броя на персонала през последните месеци на годината. Причината за увеличението се оказа приключването на придобиването на стартъпа Looker, който се занимава с визуализиране и анализиране на съхранявани в облака данни, на стойност 2.4 млрд. долара. Компанията беше включена в отдела за облачни изчисления на Google - пазар, на който технологичният гигант по-скоро изостава от конкурентите си Amazon и Microsoft.

В центъра на вниманието

Без да е колосална по размери, сделката се оказа достатъчно голяма, за да привлече вниманието на регулаторните органи. Британският антимонополен регулатор Competition and Markets Authority (CMA) заяви, че е отворен за изслушвания на коментари от всеки, който смята, че това придобиване би могло да навреди на конкуренцията. Сделката беше финализирана, но прегледът от регулатора продължава, което означава, че Google не може да интегрира Looker в своя бизнес, докато CMA не се произнесе.

Фактът, че сравнително малкото придобиване на не толкова известна аналитична компания е най-забележителната сделка в технологичните среди, където пазарните капитализации на компаниите достигат стотици милиарди долари, говори много за ограничените амбиции в сливанията и придобиванията на Big Tech.

Регулаторните документи показват, че петте американски технологични компании с най-висока пазарна оценка - Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet и Facebook, са изразходвали едва 7.2 млрд. долара за придобивания през миналата година. Това е близо два пъти по-малко от предходните две години и доста под резултата от 2016 г. - 29 млрд. долара.

Това обаче не означава, че пътят на растежа е затворен за Big Tech. Като цяло напоследък големите придобивания в сектора са по-скоро изключение. През последните пет години броят на сделките на стойност над 1 млрд. долара се брои на пръсти. Освен придобиването на Looker и покупката на бизнеса със смартфони на HTC от Google, сред тях попадат сделките на Microsoft за GitHub и LinkedIn на стойност от съответно 8.4 и 27 млрд. долара, както и придобиването на Whole Foods от Amazon за 13.2 млрд. долара.

Последната година, в която е реализирана поредица от големи сделки, беше 2014 г. - Facebook купи WhatsApp и компанията за виртуална реалност Oculus, Google придоби бизнеса на устройствата за умен дом Nest, Apple затвори най-голямата си сделка, купувайки производителя на слушалки Beats, Amazon добави към активите си компанията за стрийминг на игри Twitch, а Microsoft се сдоби с видеоиграта Minecraft.

Тези сделки насочват към вида придобивания, които регулаторите се надяват да стимулират с действията си. Става въпрос за такива сделки, които позволяват на днешните лидери да гарантират доминиращата си позиция на пазари, които още са в процес на формиране. Въпросът остава дали антимонополните органи са в състояние да преценят кои точно ще са тези нови пазари и кои малки придобивания ще бъдат ключа за развитието им.

Същевременно за агенциите ще бъде трудно да влияят на сделките на процъфтяващия пазар на облачни компютри, където се формира олигопол. Както показва прегледът на Looker в Обединеното кралство, регулаторите със сигурност ще са особено педантични, тъй като новите пазари на технологии са в процес на оформяне. Дали те ще предприемат конкретни действия е друг въпрос.

От другата страна са многобройните по-малки сделки, които се изплъзват под радара, но които играят важна роля за консолидирането на властта на Big Tech върху ключови нови технологии. Основният фокус сред тях попада върху изкуствения интелект. След покупката на Beats Аpple e харчила по-малко от милиард годишно за придобивания, като цел са малки AI компании. Следващата фаза на конкуренцията в технологичния сектор вероятно няма да бъде определена от мегасделките. Но това не означава, че сливанията и придобиванията няма да играят важна роля при консолидирането на позициите на Big Tech.

Все още няма коментари
Нов коментар