🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Робърт Чапек застава начело на Disney

Боб Айгър изненадващо слезе от поста изпълнителен директор

Робърт Чапек    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Боб Айгър вече не е изпълнителен директор на Disney. Изненадващата новина се появи късно във вторник и свали акциите на холивудския мастодонт (макар за спада причина имаше и всеобщият срив на фондовите заради опасенията от коронавируса). Вместо Айгър начело на компанията застава друг Боб - Робърт Чапек, който досега отговаряше за увеселителните паркове на групата.

Човекът, направил Disney гигант

Айгър няма да напусне компанията изцяло. Той ще продължи да работи като председател на борда на директорите и ще управлява "креативната насока", докато не приключи договорът му на 31 декември 2021 г., казаха още от Disney.

"Компанията стана много по-голяма и сложна през последните 12 месеца", коментира Айгър по време на разговор с журналисти и анализатори във вторник. Той вероятно има предвид придобиването на 21 Century Fox, както и началото на стрийминг услугата Disney+, която вече има над 25 млн. абонати. "След като всички активи са на мястото си и стратегията ни заработи, би трябвало да отделя колкото се може повече време на креативната част от бизнеса."

Disney беше голяма компания и преди Айгър, но той успя да я превърне в гигант, граничещ с монополист. Айгър застана начело на фирмата през 2005 г. Под негово ръководство бяха придобити Pixar, Marvel, Lucasfilm и 21 Century Fox. Промяната се отрази най-вече на представянето на филмите на Disney. През 2019 г. например трите най-касови филма в света (Avengers: Endgame, The Lion King и Frozen II), дойдоха от студиа на Disney, а в десетката компанията има цели седем заглавия. Avengers: Endgame се превърна и в най-касовия филм за всички времена с общи глобални приходи от почти 2.8 млрд. долара.

Кой е Робърт Чапек

Робърт Чапек ще бъде едва седмият изпълнителен директор в почти вековната история на основаната от Уолт Дисни компания. Досега той работеше като директор на Disney Parks, звеното за увеселителни паркове на фирмата. Някои анализатори изразиха изненада от избора на Чапек, както и съмнения дали той е най-подготвеният човек да застане начело на цялата компания. Очакванията бяха Айгър да бъде наследен от Кевин Мейър, който отговаряше за пускането на Disney+.

Чапек е ветеран в Disney и е част от компанията от 1993 г. насам. Под негово ръководство Disney отвори първия си парк в Китай, както и добави паркове под бранда на Star Wars.

Все още няма коментари
Нов коментар