Физическото и менталното здраве вървят ръка за ръка

"Все повече хора обръщат внимание на здравето и доброто си физическо състояние", споделя Ралица Балабанова, Мениджър "Човешки ресурси" в "Модис България"

Физическото и менталното здраве вървят ръка за ръка
Физическото и менталното здраве вървят ръка за ръка
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Живеем в динамични времена, където сме обградени от информация, възможности за развитие, технологични иновации и ежедневието ни се преобразява с бързи темпове. Установените практики и норми се променят, а с тях и бизнеса. Всяка промяна обаче неминуемо носи със себе си тревожност и страх. За да се чувстваме добре е необходимо не само да се отърсим от неизбежния стрес, породен от ежедневието ни, но и да бъдем физически активни.

Свидетели сме на бум на информация, свързана със здравословен начин на живот, правилно хранене, споделяне на спортни програми и много други. Множество компании предлагат карти за спортни активности на своите служители, с цел стимулиране на физическа активност.

"Все повече хора започват да обръщат внимание на здравето и доброто си физическо състояние. За нас това е добър знак, който показва, че усилията ни през последните години в тази насока не са били напразни", споделя Ралица Балабанова, Мениджър "Човешки ресурси" в "Модис България".

Освен стандартните спортни карти, компанията организира редица спортни активности за своите служители, сред които йога в офиса, cross fit тренировки, тичане в парка и дори образователни семинари за здравословно и балансирано хранене.

"По време на пандемията, по инициатива на един от нашите мениджъри, стартирахме и виртуална спортна програма, наречена Stay Active. Всяка седмица изпращаме до всички служителите видеа с тренировъчни програми, заснети от наши колеги, които са специално пригодени за тренировка в домашни условия. Освен упражненията, споделяме и препоръки и програми за здравословно хранене. Движението е необходима предпоставка за осигуряване на добро здравословно състояние, особено при работа от вкъщи", обяснява Ралица Балабанова.

За разлика от физическото здраве, темата за менталното такова, все още не е добре разпространена. Всеизвестно е, че аутсорсингът е една много успешна и бързо развиваща се индустрия, която обаче е и силно конкурентна. Поради естеството на сферата, всяка компания се стреми да бъде все по-атрактивна и ефективна в предоставянето на решения за своите клиенти. Това от своя страна означава, че в днешната динамична и силно конкурентна среда, компаниите изискват все повече и повече ефективност, фокус и придобиване на нови умения от своите служители. В желанието си да бъдат успешни, служителите се стремят да дават все повече от себе си и да учат нови процеси и технологии. Стремейки се да бъдем постоянно ефективни, ние неминуемо подлагаме себе си на стрес. А продължителното излагане на стрес, би могло да доведе до много по-сериозни здравословни и психологически проблеми като burnout (прегаряне), тревожност, паник атаки, депресия и много други.

"В България, към момента, все още съществува т.нар. стигма към менталното здраве и това е тема, която е считана за табу. Познавайки естеството на бизнеса си обаче, ние в "Модис България", решихме в края на 2019 г. да въведем като част от социалния ни пакет "Програма за психологическо консултиране", която нарекохме Mental Talks", обяснява Христина Йонова, Експерт "Човешки ресурси" в компанията. "Доверихме се на доказан партньор, предоставящ програми за управление на менталното благополучие", допълва тя.

Компанията организира семинари на различни теми и едновременно с това дава възможност на своите служители да се възползват от т.нар. "Зелена линия" - лични консултации при запазване на пълна конфиденциалност, предоставяни по телефон или на място в офис среда.

"След настъпването на извънредното положение в България през месец март, тази програма се оказа от изключително значение за нашите служители. Поради факта, че всички служители бяха изправени пред предизвикателството да работят от домовете си във време на пандемия, а възможностите за отдих и спорт бяха временно прекратени, много от нашите служители започнаха да усещат напрежение и стрес", коментира Ралица Балабанова.

Програмите за психологическо подпомагане са широкоразпространени в световен мащаб и много от работодателите предоставят услугата на своите служители, като част от социалния си пакет. В САЩ през 2019 г., 79% от компаниите са внедрили програма за психологическо подпомагане. В България, все още тези програми не са силно разпространени, но интересът към тях нараства все повече.