🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Веригата за играчки "Комсед" ще има нов голям акционер

В компанията влиза Данаил Генев с 50%, а един от досегашните - Галина Гавраилова, ще държи другата половина от акциите, става ясно от решение на КЗК

"Комсед" има 27 магазина и приходи за 2018 г. над 30 млн. лв.
"Комсед" има 27 магазина и приходи за 2018 г. над 30 млн. лв.
"Комсед" има 27 магазина и приходи за 2018 г. над 30 млн. лв.    ©  Анелия Николова
"Комсед" има 27 магазина и приходи за 2018 г. над 30 млн. лв.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Във веригата за играчки "Комсед" ще има промяна на собствеността. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Данаил Емануилов Генев и Галина Огнянова Гавраилова да придобият съвместен контрол върху търговеца на детски играчки "Комсед". Това става ясно от съобщение на сайта на регулатора.

Промяна в собствеността

"Комсед" е акционерно дружество с капитал 1.825 млн. лв., който сега се държи от Росен Филимонов (30%), Таня Гавраилова (30%), Нели Далекова-Филимонова (20%), Галина Гавраилова (20%).

По договор за покупко-продажба на акции от 28.01.2020 г. Данаил Генев ще закупи от Росен Филимонов всички притежавани от него 5475 обикновени налични поименни акции с право на глас, както и 3650 акции от Нели Далекова-Филимонова. В резултат на сделките Генев ще придобие 50% от капитала на "Комсед".

Петдесет процента от акциите на дружеството ще притежава и Галина Гавраилова, която по силата на договор за дарение от 26.03.2020 г. ще прибави към своите 20% и 30% от акциите на Таня Гавраилова.

Целта

От компанията отказаха коментар по сделката. Според уведомлението до КЗК концентрацията има за цел "навлизащият акционер Данаил Генев да инвестира в предприятия, които притежават потенциал да се превърнат в утвърдени лидери в секторите, в които оперират". А Галина Гавраилова цели да увеличи акционерното си участие и дейността си в "Комсед".

Новият акционер

Данаил Генев ума участие в няколко фирми, които се занимават с търговия на едро с насипен и пакетиран цимент ("Българска индустриална бизнес група"); строителство и управление на недвижими имоти ("Хай левел билдинг" - Казанлък, "Дървото на живота 2019"); търговия със строителни материали (ЦЕМ Д); предоставяне на процедури и терапии в областта на козметичните услуги, здравето и красотата ("Медицински център Дървото на живота"). Той държи и 20% от дяловете в "МХТ трейд", където най-голям пакет притежава Виолета Сечкова. В ръководството е и на сдружение "Българска федерация по културизъм и фитнес".

Галина Гавраилова, освен че е досегашен акционер в "Комсед", притежава фирмите "Прайвът риъл естейт" и 50% от "Инком ГР", които се занимават със строителство и управление на недвижими имоти.

Веригата "Комсед" има четири регионални центъра в София, Пловдив, Варна и Слънчев бряг, 27 ритейл магазина в София, Пловдив, Велико Търново, Плевен, Варна, Бургас и Стара Загора с площ над 12 000 кв.м, както и 99 миниобекта "Детски магазини на път" в бензиностанции OMV.

Във веригата се предлагат над 17 хил. играчки, детски облекла и бебешки принадлежности. "Комсед" е изключителен дистрибутор за България на Lego, Playmobil, Disney Plush и др. и директен вносител на Mattel (Barbie, Monster High, HotWheels, Fisher Price и др.), и Hasbro (Nerf, Furby, My little Ponny, Play-do и др.).

За 2018 г. компанията отчита 30.8 млн. лв. приходи (14.3% ръст спрямо 2017) и 946 хил. лв. печалба (34.3% ръст).