Имот 70 дка в лесопарк "Росенец" се продава за 45.2 млн. лв.

Парцелът с изоставени малки хотелски сгради се намира близо до морския сарай на Доган

Преди няколко години собственикът на имота "Атиа резорт" се отказва да го развива
Преди няколко години собственикът на имота "Атиа резорт" се отказва да го развива
Преди няколко години собственикът на имота "Атиа резорт" се отказва да го развива    ©  ЧСИ
Преди няколко години собственикът на имота "Атиа резорт" се отказва да го развива    ©  ЧСИ
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Парцел от близо 70 дка с няколко изоставени сгради за почивни станции се продава отново от частен съдебен изпълнител. Имотът се намира в лесопарк "Росенец" край Бургас, в близост до т.нар. морски сарай на Ахмед Доган, а началната цена е 45.2 млн. лв. с ДДС. Същият имот се предлагаше и преди година, като исканата тогава сума беше значително по-висока - малко над 58 млн. лв., а купувачи нямаше. Сега търгът е подновен по искане на община Бургас, а длъжникът е неработещо дружество с испанска собственост.

Имот с тежести

Имотът се намира на юг от Бургас и е с площ 69 344 кв.м, като в него има изградени няколко малки хотелски и обслужващи сгради, които обаче отдавна не работят. Според обявата на съдебния изпълнител Станимира Николова на север парцелът излиза на морето и до него има път, но голяма част от самото място е обрасло и трудно проходимо. Публичната продан на практика ще започне на 16 юни и ще продължи един месец, като отварянето на евентуални предложения е насрочено за 17 юли сутринта.

Взискател по изпълнителното дело е община Бургас, която преди година имаше да взема около 500 хил. лв. за данъци и такси от собственика "Атиа резорт". Върху имота има и две ипотеки от 2012 г. за отпуснати кредити от Banco CAM и Bankia. Заемите на практика са взети от едноличния собственик на българското дружество - Atia Spain (в ликвидация), като с тях е трябвало да бъде разработен проектът край морето. В края на миналата година вземането на Bankia е било придобито с договор за цесия от Sareb - дружество, създадено от испанското правителство за управление на активи от преструктуриране на банки.

Собственикът

Компанията "Атиа резорт" е създадена през 2007 г. с предмет на дейност управление и придобиване на имоти, като година по-късно купува имота в парка "Росенец". Продавач тогава е друго българско дружество с друг испански собственик, а цената на сделката е 78.2 млн. лв. Според последния публикуван отчет на "Атия резорт" за 2016 г. по време на кризата през 2009 г. проектът е бил замразен, но три години по-късно е бил възобновен. През 2014 г. компанията влиза в процедура по ликвидация, след като такава започва и за испанския й собственик, но няколко месеца по-късно производството е прекратено. Българското дружество обаче явно се отказва от идеята само да разработи проекта и решава да търси купувач. Такъв и досега не е намерен.

Преди "Атиа резорт" имотът е имал други собственици, като следите водят до фонда Equest. Преди години той активно купуваше недвижими имоти на местния пазар, но впоследствие напусна България.