🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сдружението на веригите срещу задължителните 90% бг млечни продукти на рафтовете

Земеделското министерство създава още хаос на пазара чрез решения "на парче" като забрана за връщане и ограничен внос

Френски и италиански сирена трябва да изчезнат, казва с постановление държавата.
Френски и италиански сирена трябва да изчезнат, казва с постановление държавата.
Френски и италиански сирена трябва да изчезнат, казва с постановление държавата.    ©  Георги Кожухаров
Френски и италиански сирена трябва да изчезнат, казва с постановление държавата.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

"Министерството на земеделието, храните и горите ограничава свободната търговия и създава хаос на пазара чрез поредица от решения "на парче", твърдят в официално становище от Сдружението за модерна търговия. Организацията, която обединява 11 от най-големите търговски вериги в България ("Аванти 777", "Билла България", "Ван холдинг" ("Фантастико"), "Дайхман търговия с обувки", "дм България", "Доверие - Брико" ("Мосю Бриколаж"), "Кауфланд България" , "Лидл България" , "Максима България" ("Т маркет"), "Промаркет" и "Хиполенд"), за пореден път втвърдява тона си към държавата, като този път акцентът е върху задължението за цели 90% от млечните продукти да са от български производители и само от мляко. Накратко, с постановление държавата казва на българския потребител да яде само местно бяло сирене и кашкавал и да забрави за всякакви други алтернативи. Веригите отбелязват и две други нови спънки в сектора: забрана със закон да се връщат храни от търговци на дребно на производители, както и спънките при вноса на плодове и зеленчуци.

90% минимум

От сдружението възразяват срещу поредна поправка в Постановление №70 на Министерския съвет от 2020 г. (което задължи веригите да продават български стоки от местни доставчици), изискваща 90% от площта за излагане на някои млечни продукти да бъде за храни, произведени от български производители от 100% сурово мляко. Според търговците определянето на квоти е неприемливо, а текстът е ограничителен и е "груба намеса" в дейността на веригите.

"В момента при някои от изброените млечни продукти предлагането е дори над 90%, при други е под този процент, а количествата се определят единствено на базата на потребителското търсене", отбелязва становището. Според него търговските вериги се обявяват за защита на българската суровина, но са "категорично против намесата в продуктовата политика и разпределението на търговските площи и всяка форма на ограничаване на свободата на търговците на дребно да избират своя асортимент".

Според постановлението имуществени санкции за хранителните вериги, които не изпълняват актове на Министерския съвет за защита на производството на храни, са от 15 до 25 хил. лева при първо и от 30 до 50 хил. лева при повторно нарушение.

Без връщане на храни

Според сдружението напрежение в сектора предизвикват и "несъобразените текстове на Закона за управление на агрохранителната верига", който бе приет на 21 май от парламента.

Още при обсъждането му от сдружението възразиха срещу текст, забраняващ връщането на храни от търговци на дребно на производители. В практиката и бизнеса оперативно и често възникват ситуации, в които се налага връщане на храни - предимно от складовете на веригите, поради неправилно етикетиране, сгрешени адресати, количества или продукти, които не отговарят на договорените условия, но са качествени и безопасни за консумация, дават примери търговците. Аргументите им обаче не са взети предвид и този текст от закона вече е действащ. "Тези продукти не могат да се върнат, не могат да се дарят, единственият изход е да се изхвърлят, а това означава не просто разходи и загуби за бизнеса, а и разхищение на годна храна", коментираха за "Капитал" от сдружението.

Липсващи стоки и по-високи цени

Според организацията сериозно напрежение в сектора предизвиква и инструкцията на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за допълнителни проверки за пестициди на вносните плодове и зеленчуци. Резултатът от това са "липсващи стоки по борсите и вече покачени цени на някои от продуктите".

Налице са и притесненията за "произволно задържане на камиони със стока, която се изхвърля след чакането на пробите от лабораториите на БАБХ", отбелязват от сдружението. Според търговците вносители на плодове и зеленчуци от различни региони на страната протестират срещу въпросната заповед, но "удобно биват квалифицирани генерално като "сив сектор", за да се обясни мярката".

От сдружението припомнят, че водещите търговски вериги от години работят с българските доставчици, а сега полагат допълнителните значителни усилия в подкрепа на местното производство в условията на криза.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zzs386495O7 avatar :-|
    zzs386495O7
    • - 5
    • + 2

    Невиждана наглост от веригите. И традиционните български млечни продукти искали да внасят от чужбина. Това е все едно в Италия да сложат изискване поне 90% от моцарелата да е произведена в страната и некой да се разквичи, че му нарушавали свободната търговия.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2
    • + 1

    "Патриот е – душа дава
    ...
    но не свойта душа, братя,
    а душата на народа!"

    Нямат озаптяване обединените идиоти! Какви ли още безумия ще измислят до края на мандата си?

    Нередност?
Нов коментар