🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Поскъпването на еврото притеснява ЕЦБ

Централната банка на еврозоната вероятно ще трябва да намали очакванията си инфлацията

Знакът на еврото    ©  Reuters

Поскъпването на еврото притеснява ръководителите на Европейската централна банка (ЕЦБ), които предупреждават, че ако то продължи, това ще се отрази негативно на износа, ще "събори" цените и ще засили натиска за още монетарни стимули. Това ще доведе до по-бавно възстановяване на европейската икономика. Управителният съвет на ЕЦБ ще проведе заседание следващата седмица, за да обсъди план за действие, съобщава Financial Times.

Един от членовете на управителния съвет споделя пред британската медия, че най-големият проблем идва от факта, че еврозоната е изключително зависима от глобалното търсене, а в момента то е ниско. Подобно повишаване на цената на еврото би направило купуването на стоки от ЕС още по-непривлекателно за компании от трети страни. Според него поскъпването на единната валута е заради политиката на Федералния резерв на САЩ. Фед зададе по-висока целева средна инфлация, което "изтласка" еврото нагоре спрямо долара.

В началото на тази седмица еврото се повиши почти до най-високите си нива и за кратко надхвърли 1.20 за долар, а от февруари насам поскъпна с около 8%. До края й обаче отстъпи до под 1.185.

Според друг от членовете на управителния съвет на ЕЦБ, силата на еврото се държи на позитивни фактори, включващи фондът за възстановяване на стойност 750 млрд., който ЕС обяви наскоро, както и неочаквано доброто представяне на икономиката на еврозоната след пандемията. Всички от ръководството на банката обаче са категорични, че дори в момента подобно повишаване на цената на еврото да не е толкова сериозен проблем, ако нещата продължат по същия начин, ЕЦБ ще трябва да се намеси, за да предотврати сериозни негативни последици.

По-ниска инфлация

Очаква се следващата седмица ЕЦБ да намали очакванията си за инфлацията до 2022 г. от 1.3% на 1.2% или 1.1%, взимайки предвид дефлационното въздействие, което по-силно евро би имало върху цената на вноса, обяви Фредерик Дукрозет от Pictet Wealth Management. Той допълни, че намаляването на очакваната инфлация, след като тя вече е под целта за малко под 2%, би довело до допълнително напрежение върху централната банка за още парични стимули, особено след като през август еврозоната влезе в дефлация за пръв път от 4 години. През последното десетилетие тази цел от 2% постоянно се оказваше недостижима за ЕЦБ.

Според Дукрозет най-малкото, което от централната банка може да направи, е да увеличи бързината, с която изпълнява своята спешна програма за закупуване на облигации на стойност 1.35 трлн. евро, а тя значително се забави през лятото.

Ник Кунис, който ръководи анализите в ABN Amro, смята, че въпреки опасенията на ЕЦБ, че възходящата линия на цената на еврото може да продължи, те няма да вземат радикални решения на заседанието следващата седмица. В крайна сметка обаче по-късно през година на ЕЦБ ще се наложи да увеличи програмата си за изкупуване на облигации с още 500 млрд. евро.

Най-ефективният метод да се намали курсът на еврото е чрез намаляване на лихвения процент, казва Крисчън Келър от Barclays. "Имайки предвид обаче, че в момента депозитната ставка е на рекордно ниската стойност от -0.5%, от ЕЦБ едва ли биха предприели подобни действия", допълва той.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Да не се притеснява , ами да печата ...

    Нередност?
  • 3
    ironside avatar :-|
    Ironside

    До коментар [#2] от "SS":

    Money printer go brrrrrr

    Нередност?
Нов коментар