🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Amazon с рекордна тримесечна печалба заради скока на продажбите

Облачните услуги забавят драстично растежа си през второто тримесечие

Добрите резултати идват, след като ден по-рано Джеф Безос беше подложен на виртуален разпит от Конгреса.
Добрите резултати идват, след като ден по-рано Джеф Безос беше подложен на виртуален разпит от Конгреса.
Добрите резултати идват, след като ден по-рано Джеф Безос беше подложен на виртуален разпит от Конгреса.    ©  Reuters
Добрите резултати идват, след като ден по-рано Джеф Безос беше подложен на виртуален разпит от Конгреса.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Най-големият онлайн търговец на дребно и технологичен гигант - Amazon, е един от най-големите печеливши от кризата заради коронавируса досега. Резултатите на компанията на Джеф Безос през второто тримесечие значително надминаха очакванията на Уолстрийт, като изключение прави само бизнесът с облачни услуги AWS, който отчете най-слабия си ръст от 29%. Все пак облакът на Amazon остава лидер на пазара, но конкурентите като Microsoft наваксват бързо.

Кризата - основен двигател

Приходите от продажби са нараснали на годишна база с 40% - до 88.9 млрд. долара, като това се дължи на бума на онлайн търговията в условията на пандемия и ограничителни мерки, отбелязва Bloomberg. Търговските приходи в Северна Америка са се увеличили с 43%, а в света - с 38%.

Въпреки сериозните инвестиции в дистрибуторски центрове, доставки, облачни изчислителни центрове, нетната тримесечна печалба се е удвоила - от 2.6 млрд. на 5.2 млрд. долара. Това е рекордна тримесечна печалба за компанията. Инвеститорите приеха положително резултатите, като книжата затвориха с повишение от 0.6% до 3051.88 долара.

Прогнозите за следващото тримесечие също са добри - Amazon очаква постъпления в диапазона 87 - 93 млрд. долара, а предвижданията на анализаторите досега бяха за средно 86 млрд. долара.

Облак на хоризонта

Бизнесът с облачни услуги AWS отчита ръст от 29% и приходи от 10.08%, но това е най-ниският, откакто компанията дава отделно резултати за него. Освен това AWS продължава да дава твърде голяма част от печалбата - 3.36 млрд. долара при оперативна печалба от 5.83 млрд. за второто тримесечие.

В момента много клиенти на AWS имат финансови затруднения заради кризата. Финансовият директор Браян Ославски се опита да обясни по време на разговора с анализатори след представянето на резултатите с това, че компанията работи активно с клиентите, за да поддържа разходите им облачните изчисления най-ниски.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар