🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия започва разследване на Amazon

Антимонополните органи в страната ще разгледат ценовите практики в платформата

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Германските федерални власти започват разследване на Amazon. Конкретната причина са цените на търговци от трети страни в платформата, става ясно от изказване на Андреас Мундт, президент на Федералния картелен офис, пред всекидневника Frankfuter Allgemeine Zeitung.

"В момента разследваме дали и как Amazon въздейства на цените, определяни от търговците в платформата за свободно пазаруване", коментира Мундт.

Става дума за разследване на практиките на Amazon по време на пандемията, когато компанията се намеси в собствената си платформа, за да свали цените на някои продукти, които скочиха неколкократно заради повишеното търсене онлайн и откровената паника сред някои потребители. Тази политика доведе до свалянето на множество обяви, които според Amazon се възползвали неетично от ситуацията.

Не ви е работа

Според германските власти обаче това не е работа на компанията. "Amazon не трябва да контролира цените", казва още Мундт. Според него фирмата е откликнала на исканията на антимонополния офис за информация и разследването се движи нормално.

Самата Amazon коментира, че действията на фирмата са с цел цените в платформата да останат конкурентни. "Партньорите на Amazon сами поставят цените си в магазина. Нашата система е създадена така, че да засича координираното вдигане на цените", коментира говорител на фирмата.

Случаят не е първи, в който Германия вижда лоши практики в Amazon. През 2013 г. отново антимонополният регулатор се намеси заради политиката на фирмата да не позволява на търговците в платформата за свободна търговия да поставят по-ниски цени за продуктите си в друг онлайн сайт. Миналата година Amazon достигна и до сделка за нови правила в свободната платформа за трети страни.

Германия е втория най-голям пазар за Amazon след САЩ, където също имаше намеса по отношение на някои продукти в корона кризата, но поне за момента няма интерес от страна на федералните регулатори.

Все още няма коментари
Нов коментар