Конгресът се нахвърли върху IT гигантите

Директорите на Apple, Amazon, Google и Facebook се сблъскаха с гнева на политиците - някои неудобни въпроси

Четиримата директори - Тим Кук, Джеф Безос, Сундар Пичай и Марк Зукърбърг - се появиха виртуално в Конгреса, но връзката прекъсваше на няколко пъти, а проблем имаше и със самите монитори във Вашингтон
Четиримата директори - Тим Кук, Джеф Безос, Сундар Пичай и Марк Зукърбърг - се появиха виртуално в Конгреса, но връзката прекъсваше на няколко пъти, а проблем имаше и със самите монитори във Вашингтон
Четиримата директори - Тим Кук, Джеф Безос, Сундар Пичай и Марк Зукърбърг - се появиха виртуално в Конгреса, но връзката прекъсваше на няколко пъти, а проблем имаше и със самите монитори във Вашингтон    ©  Reuters
Четиримата директори - Тим Кук, Джеф Безос, Сундар Пичай и Марк Зукърбърг - се появиха виртуално в Конгреса, но връзката прекъсваше на няколко пъти, а проблем имаше и със самите монитори във Вашингтон    ©  Reuters

Конгресът на САЩ изслуша директорите на Apple, Amazon, Google и Facebook - четири от петте най-големи технологични компании в света, с обща пазарна оценка от 5 трлн. долара - в напрегната сесия, при която Тим Кук, Джеф Безос, Сундар Пичай и Марк Зукърбърг отговаряха онлайн на въпросите им, с немалко проблеми при връзката. Общо изслушването продължи шест часа.

От една страна, очаквано, заради отдавнашните проблеми на Вашингтон с IT гигантите, от друга страна - неочаквано, заради факта, че това е единственият растящ сектор по време на кризата, конгресмените и от Републиканската, и от Демократическата партия се нахвърлиха остро върху изпълнителните директори и практиките на компаниите. Те също така обещаха, че през идните месеци ще публикуват доклад за пазарното поведение на фирмите през последните години.

Всички срещуGoogle иFacebook

На практика всички компании бяха широко критикувани от конгресмените - като Google и Facebook получиха най-много критики, а най-малко бяха насочени към Apple, която е и единствената фирма от четирите, която не събира масово личните данни на потребители. Критиките обаче бяха различни по тематика.

Сундар Пичай, изпълнителният директор на Alphabet, компанията майка наGoogle, трябваше да отговаря на въпроси, свързани с "унищожението на анонимността в интернет", налагането на монопол в сферата на дигиталната реклама и търсенето в интернет, както и масовото събиране на данни от потребители. В един от случаите, в които Пичай отказа да поеме директна отговорност, Вал Демингс от демократите повдигна въпроса защо през 2007 г., при придобиването на фирмата за рекламни технологии DoubleClick, Google не е искала да свърже своите данни с тези на фирмата - но впоследствие го е направила през 2016 г.

Друга критика към Google беше относно потенциалната кражба на съдържание от страна на компанията - според ръководителя на антимонополния комитет в конгреса Дейвид Сисилин, фирмата е крадяла ревюта от Yelp. Други критики бяха свързани с политическите кампании в страната, като републиканците обвиниха Пичай, че управляваната от него фирма активно работи срещу потенциален втори мандат на настоящия президент Доналд Тръмп. Пичай отрече всички обвинения.

Марк Зукърбърг, който вече има широк опит в гостуванията си на Конгреса, изпита сериозни проблеми при защитата на някои действия на Facebook. Подобно на Google, фирмата получи много критики относно събирането на лични данни и регулирането на речта в платформата. Истинският удар обаче дойде заради закупуването на платформата Instagram през 2012 г. срещу 1 млрд. долара.

Представителите на Конгреса извадиха вътрешна комуникация от фирмата през 2012 г., според която Зукърбърг е смятал компанията за "сериозна заплаха" (цитатът е негов), която трябва да бъде задушена или купена. Според самия Зукърбърг тогава компанията е била просто малко приложение за споделяне на снимки и не е била заплаха за бизнеса на Facebook. Днес Instagram е огромна част от цялата фирма, напълно интегрирана в общата екосистема и с над 1 млрд. активни потребители.

Друго обвинение срещу Facebook беше, че фирмата копира свои конкуренти, като Snapchat - нещо, което Зукърбърг призна сравнително директно. "Със сигурност сме вкарали в платформите си неща, които първо са били създадени от други", каза той.

Amazon иApple - сухи сред пороя

Най-слабо засегнати от изслушването излязоха Тим Кук и Джеф Безос - изпълнителните директори на Apple и Amazon.

В случая на Amazon основната критика на конгресмените беше по отношение на продажбата на стоки от трети страни в платформата - и дали фирмата събира данни и при тези сделки, в които фирмата е само посредник. Въпросът имаше и допълнителен подтекст, защото други представители на Amazon в миналото бяха коментирали, че компанията не събира такъв тип данни - но медийни разследвания твърдят друго. Безос отговори, че политиката на компанията е данни от такива сделки да не се събират и ако някой от служителите я нарушава, ще бъде наказан.

Това беше първата поява на най-богатият човек в света в Конгреса, макар и виртуално.

Критиките към Apple бяха предимно заради магазина за приложения App Store. Едната критика се отнасяше за това, че миналата година от него изчезнаха много приложения за родителски контрол, а другата - че фирмата може по всяко време да вдигне цените на комисионните за разработчиците на приложения. Тим Кук отговори, че случаят не е такъв и фирмата е в яростна конкуренция - или "уличен бой" - с магазините за приложения на Google, Microsoft, Sony и други, което означава, че комисионните ще вървят само надолу.

Нищо няма да ви спестим

Изслушването в Конгреса ясно показа, че въпреки здравната и икономическата криза в страната, Вашингтон ще продължи да се фокусира върху Силициевата долина. Някои анализатори очакваха, че интересът на политиците върху IT гигантите ще затихне поне по време на кризата, защото това е единственият сектор, който не само не спря да работи в нито един миг, но и започна да расте още по-бързо, заради преминаването на част от бизнес и социалния живот онлайн.

Доброто представяне на технологичните гиганти обаче може да е имало обратен ефект - те добавиха стотици милиарди към пазарната си капитализация в момент, в който огромен брой традиционни фирми вървяха към фалит.

Освен Конгреса, който трябва да публикува доклада си за антимонополните действия на четирите компании в края на лятото или през есента, върху фирмите има натиск и от щатските прокурори, които ги разследват за същото.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар