НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

В Ню Йорк S&P 500 удари нов исторически рекорд и изтри загубите от Covid-19

Индексите в САЩ преодоляха негативите от пандемията, но акциите на много компании са далеч от възстановяване

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Широкият индекс S&P 500 вече преодоля всички загуби за годината и е на исторически връх. Малко след началото на борсовата сесия в Ню Йорк във вторник той удари за кратко нов исторически рекорд - 3394.22 пункта, което е малко над върха от 19 февруари, след който започна най-бързият му срив от десетилетия насам. В края на деня вчера той приключи с леко повишение от 0.23% до 3389.78.

Предишният му исторически рекорд беше 3393.5 пункта, след който започна и най-бързият мечи пазар от десетилетия. Тогава в рамките на месец широкият американски индекс загуби над 30%. От дъното през март пък повишението досега е с 52%.

Силният растеж на технологичните компании, като Apple, Amazon, Alphabet и други от Big Tech сектора вече помогнаха на Nasdaq да елиминира всички загуби и да е на нов връх още през юни. Във вторник също те бяха причината за растежа на S&P500. Печелившият им бизнес модел се оказа почти недокоснат по време на затварянето на икономиките, което стана и причина инвеститорите да се насочат към тях.

Другият водещ индекс на Уолстрийт Dow Jones 30 все още е с няколко процента под историческия си рекорд.

Индексите в момента може и да са нагоре, но това не важи за много акции. През последните месеци пазарите са движени именно от технологичните компании, докато традиционните индустрии остават на заден план и са на загуба. Още по-сериозно е положението и при малките компании, които най-трудно се справят с кризата. Това е показателно и от индекса Russell 2000, чийто последен рекорд беше през 2018 г. Всичко това става и на фона на рекорден брой безработни американци.

Все пак надеждите за стимули и възстановяване сега обаче отново обръщат погледите към най-засегнатите индустрии - авиация, туризъм, енергиен и петролен сектор.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар