🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Забрана за отглеждането на норки няма да се гласува от този парламент

Българското производство на ценни кожи остава извън полезрението на политиците въпреки заразата с COVID - 19 във фермите в Европа

Във фермата в старозагорското село Маджерито се отглеждат 130 хил. норки
Във фермата в старозагорското село Маджерито се отглеждат 130 хил. норки
Във фермата в старозагорското село Маджерито се отглеждат 130 хил. норки    ©  Цветелина Белутова
Във фермата в старозагорското село Маджерито се отглеждат 130 хил. норки    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Едва ли в рамките на този парламент промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност, предвижващи забрана на фермите за норки в страната, ще бъдат приети. Това заяви депутатът от БСП Антон Кутев по време на кръгла маса с представители на различни политически формации, организирана от Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България.

Миналата есен в Народното събрание след събиране на огромен брой подписи от сдружение КАЖИ (Кампании и активизъм за животните в индустрията) бяха входирани промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност с цел забраняването на развъждането и умъртвяването на животни единствено с цел тяхната кожа. Въпреки широката подкрепа и множеството становища законът е минал на първо четене само в една от трите комисии - по земеделие, като впоследствие е била сформирана работна група и промените са останали на трупчета.

В последните седмици темата стана отново много актуална, след като милиони норки в Европа с лидер Дания бяха умъртвени заради разпространението на вируса COVID-19 във фермите и предполагаемата мутация на вируса в хищника, което би могло да постави под риск ваксината. От организаторите напомнят, че общият брой на умъртвените норки в Европа вече е около 20 млн. в над 1200 ферми за кожи.

Българските норки, които се развъждат от групата на производителя на пилешко "Градус", остават извън вниманието на народните представители от мнозинството въпреки новият здравен казус, който се появи тази година.

Иначе шест партии, участвали в дискусията, подкрепиха забраната на фермите за кожи. В дискусията участваха Кристина Петкова от Демократи за силна България (ДСБ), Джема Грозданова, която напусна ГЕРБ и стана част от "Републиканци за България", Борислав Сандов , съпредседател на Зелено движение, Георги Неделчев - Български съюз за директна демокрация, и Атанас Славов от "Да, България", като всички декларираха подкрепата си за промените в законодателството. Кутев, който е и един от вносителите на промените в закона отпреди година, обяви, че се надява забраните да се случат по време на следващото управление.

Българските норки

България присъства на картата на кожите от норки основно с фермата в старозагорското село Маджерито, която е към групата на производителя на пилешко "Градус", където се отглеждат по около 130 хил. норки на година. Инвеститор е "Фармпро" на собственика на "Градус", а бизнесът там започна през 2014 г., като кожите се продават на борсата в Копенхаген.

Компанията е постоянно на загуба. За миналата година тя е 260 хил. лв., общата натрупана е около 1.3 млн. лв., а задълженията са 29.3 млн. лв. Във фермата работят 40-50 души. Според екоорганизации една от основните причина за създаването й е, че норките ядат отпадъци от фермите за пилета на собственика, като това не се отрича и от представители на бизнеса с норки.

По темата с входирания в парламента законопроект Павлина Лоя, председател на сдружението "Фър България", каза пред "Капитал" преди време: "Няма никаква разлика между отглеждането на животни за храна и за обувки и чанти и тези, които се отглеждат за добив на ценни кожи". "Ако се забранят норките, кое е следващото, което трябва да се забрани. Всякакъв друг тип селско стопанство, което включва отглеждането на животни с някаква цел", казва още тя.

Глобалната зараза

Първите случаи на заразени с COVID-19 норки се появиха през пролетта в Нидерландия. Вирусът след това се разпростря във ферми в Испания, Дания, Швеция, САЩ в Юта, Уисконсин и Мичиган, а последно и в Гърция.

Въпреки че научните изследвания не са финализирани, бяха съобщени случаи на хора, заразени от норка. А основното опасение на здравните власти е от мутиране на вируса в хищника, което може да постави под риск от неуспех дълго чаканите ваксини срещу COVID-19. Последва новината, че Дания трябва да унищожи 15-17 млн. норки, като от най-големия аукцион за кожи Kopenhagen Fur коментираха, че масовото избиване, включително и на животните за разплод, би било равносилно на крах за производителите на кожи без връщане назад. "Това е де факто окончателно затваряне и ликвидация на кожухарската индустрия", заяви председателят на борда на директорите на Kopenhagen Fur Таге Педерсен. Датският кооператив на производителите на кожи, създали обединението си преди 90 години, обяви, че ще затвори до 2-3 години.

Очакванията са от това да спечели Китай, но затварянето на европейската борса може да усложни допълнително българския производител.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Казусът е представен много подвеждащо
    Всъщност въобще не става въпрос казусът за или против отглеждането и убиването на норки заради кожите им ли е, защото по сходна причина се отглеждат и убиват всичките свине, говеда, овце, зайци... Ама заради техните трупове в чиниите никой не писка.

    Драмата с норките всъщност е за това, че корона вирусът САРС Ков-2 е намерил чалъм да проникне като у гостоприемник в организма на полярната норка и оттам да "прескача" към човека. Както би казал баце - норката е станала хъб за короната...

    В Дания по тази причина не се поколебаха и миг да разпоредят избиването на 12 000 000 (дванайсет милиона) норки.
    Ние докато изчакаме ситуирането на следващото НС, току в БГ останали само норките...

    Нередност?
Нов коментар