IKEA отвори във Варна втория си магазин в страната

Той се намира в Delta Planet Mall и заменя досегашния център за поръчки на веригата в морския град

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

IKEA отвори във Варна втория си магазин в страната. Той се намира в Delta Planet Mall и ще замени досегашния център за поръчки на веригата в морския град.

Върху 8000 квадратни метра

Магазинът е разположен върху 8000 кв. метра, от които 5400 са търговска площ. Той е по-малък от стандартния формат обекти на шведската верига, но по-голям от досегашния център за поръчки на IKEA във Варна.

Търговският обект е разположен на три нива в мола, на които се намират зона за получаване на поръчките, мебелен салон, зала за аксесоари в комбинация със съвсем нов формат "IKEA on the go" бистро с прочутите шведски кюфтенца. Посетителите на магазина ще избират от над 3500 артикула, които ще са налични за взимане на място.

"Новият обект разчупва познатия досега формат - огромни магазини IKEA далеч от града. Новата концепция изисква изграждане на магазини в удобна и достъпна за хората локация, близо до мястото на живеене, пазаруване и почивка. Обектите на IKEA ще продължат да се доближават все повече до хората по целия свят - това е глобална стратегия на марката", заяви за "Капитал" Йоана Цонева, маркетинг мениджър на IKEA в България.

"С отварянето на магазина във Варна откриваме 120 нови работни места, което е с 6 пъти повече в сравнение с текущата ни дейност", заяви в интервю за "Капитал" Николаос Ифантидис, управител на IKEA за България. Той коментира, че българският пазар е важен за компанията, тъй като предлага много възможности за растеж.

"За девет години работа в страната посетителите ни надхвърлят 21 милиона. Пазарният дял на IKEA в България е стабилен с около 10% от общия пазар на обзавеждане на дома. Вярваме, че тези данни ще бъдат положително повлияни с отваряне на втория ни магазин в България", обобщава Николаос Ифантидис.

От 2011 година

Шведският мебелен гигант IKEA стъпи на българския пазар през 2011 г. чрез договор за франчайз с House Market. "Хаус маркет България" е член на гръцката група Fourlis, която държи правата на IKEA и за Гърция и Кипър. Досега в България групата имаше един магазин в столицата (от септември 2011 г.) и три центъра за поръчки - във Варна (юли 2015), Бургас (2016) и Пловдив (декември 2018), а от април 2015 предлага онлайн продажби в цялата страна.

През 2018 г. дружеството инвестира 300 хил. евро в обновяване на част от магазина в София. Пак през 2018 г. логистичното обслужване за клиентите на центровете за продажба, както и онлайн доставките на IKEA в страната бяха поети от българския клон на "Карго-партнер" (Cargo-partner), избран след тръжна процедура.

Според данните в класацията К100 на най-големите компании в страната приходите от продажби на IKEA в България за 2019 г. са 119.4 милиона лева, а печалбата преди облагане - 10.6 млн. лв.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 1
    • + 3

    Гръцката IKEA в България - годишен оборот 120 млн. лева, а печалба (преди облагане) 10 млн. лева!!! Гръцките хитреци, за разлика от "братушките" ни от Лукойл, ще платят от кумова срама поне някакъв символичен данък в българската хазна.

    Нередност?
  • 2
    svetoslav_petrov avatar :-|
    Svetoslav Petrov
    • + 3

    До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":

    8% печалба от оборота е доста над средното за страната

    Нередност?
Нов коментар