Тротинетките на Lime започват работа и в Пловдив

Компанията пуска 150 е-скутера в първи опит за излизане от София

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията за споделено ползване на електрически тротинетки Lime официално започва работа и в Пловдив от 3 октомври. Това е първият град извън София, в който ще се появят услугите за споделено ползване на тротинетки. Досега те бяха налични само в столицата, където има три опериращи компании: Lime, BRUM и Hobo.

Тротинетките ще могат да се ползват в две зони в града: южна част, която покрива пространството между бул. "6-ти септември", бул. "Източен", бул. "Христо Ботев" и бул. "Васил Априлов"; както и северна част: между бул. "България", бул. "Цар Борис Обединител III", бул. "Марица" и ул. "Победа". "Зелените" зони в града, в които може да се карат тротинетките, вече могат да се видят в мобилното приложение на Lime. Цените ще бъдат същите, каквито са в момента и в София: 1.20 лв. за отключване и 25 стотинки на минута след това.

"Започваме със 150 тротинетки в Пловдив, което смятаме за малка бройка като начало. Това винаги е бил планът ни за втори град след София", коментира пред "Капитал" Петко Анчев, оперативен мениджър на Lime за България и Гърция. "Уведомили сме общината, но все още не сме имали дискусия. Очакваме такава да има впоследствие."

Дебютът на Lime в Пловдив се случва малко над година след като американската фирма започна да предоставя услугата си в София. Тя липсваше между март и септември заради коронавируса и намаления туристически поток в страната, а при завръщането си цените на услугата бяха намалени. Въпреки това услугата на Lime в София е генерирала над 150 хил. пътувания от повече от 30 хил. потребители, като са изминати над 220 хил. км.

През септември Анчев коментира, че фирмата има планове да навлезе в още български градове, дори и при липсата на голям брой туристи, които формират голяма част от потребителите на тротинетки.

"Имаме планове за още градове в България, като въпросът дали това ще стане до края на годината или през 2021 г. зависи от времето навън. Ако е влажно, това поражда проблеми. Не изключваме възможността да влезем в още градове и преди Нова година, макар че по-вероятният сценарий е след това", коментира още Анчев.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар