🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Bayer купува компанията за генни терапии AskBio за 4 млрд. долара

Германският гигант се стреми да разнообрази лекарствата си

Германската компания ще плати 2 млрд. долара предварително и до още 2 млрд., след като започне да възвръща инвестицията си
Германската компания ще плати 2 млрд. долара предварително и до още 2 млрд., след като започне да възвръща инвестицията си
Германската компания ще плати 2 млрд. долара предварително и до още 2 млрд., след като започне да възвръща инвестицията си    ©  Reuters
Германската компания ще плати 2 млрд. долара предварително и до още 2 млрд., след като започне да възвръща инвестицията си    ©  Reuters

Германският концерн Bayer ще придобие американската биотехнологична компания Asklepios BioPharmaceutical (AskBio) за 4 млрд. долара. Така ще подобри позициите на своето фармацевтично подразделение с експериментални генни терапии, преди да изтекат патентите за някои ключови лекарства. Германската компания обяви, че ще плати 2 млрд. долара предварително и до още 2 млрд., след като започне да възвръща инвестицията си.

Базираното в Северна Каролина дружество се опитва да използва безобидния адено-асоцииран вирус като средство, с което на генетично ниво да се бори срещу редица болести, пише Reuters. Производителят на лекарства и пестициди Bayer се нуждае от обновяване на набора си от разработвани лекарства, особено при неблагоприятните прогнози за ниски продажби на земеделски продукти в условията на пандемията. Освен това компанията трябва да изплати 11 млрд. долара обезщетения заради обвинения, че препаратът Roundup на придобитата от Bayer Monsanto причинява рак.

Потенциалните възможности

Сред най-напредналите проекти на AskBio е разработването на обещаващо лечение срещу болестта на Помпе - рядко генетично заболяване, причиняващо натрупване на глюкоза в клетките. Проектът е в етап на тестване върху доброволци. Други перспективни лечения, изследвани от компанията, са срещу болестта на Паркинсон и срещу сърдечна недостатъчност. Потенциално лечение на мускулната дистрофия на Дюшен, разработено от AskBio, в момента преминава през клинични тестове на Pfizer.

От Bayer твърдят, че сделката за AskBio допълва придобиването на BlueRock Therapeutics през 2019 г. и подчертава желанието на компанията да развива бизнес с клетъчни и стволови терапии. BlueRock - американски разработчик на лечения със стволови клетки - беше присъединен към фармацевтичния гигант Bayer срещу 600 млн. долара миналата година.

AskBio и BlueRock ще си сътрудничат и обменят информация, но всяка от компаниите ще оперира като отделна единица. Това е в резултат на искането на петте главни собственици на AskBio - съоснователи или ключови специалисти, за да останат във фирмата.

"Оставаме заради уникалната структура, която Bayer ни предоставя. Ще можем сами да взимаме научните решения", казва главният изпълнителен директор и съосновател Шийла Михаил.

AskBio помагат и на други компании с проучванията и разработките си относно генните терапии. Някои външни партньори са получили лиценз за експериментални лекарства, което е финансирало голяма част от дейностите на AskBio по разработването на нови лечения. И от Bayer, и от AskBio не са склонни да предоставят данни за приходите от такива лицензи.

През 2018 г. Bayer започна силно да разчита на външни фирми, които да подобрят разработките й на нови лекарства. Анализаторите твърдят, че компанията се нуждае от нови продукти, тъй като се очаква спад в продажбите на най-търсените им лекарства след 2024 г.

Все още няма коментари
Нов коментар