🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Novo Nordisk засилва позициите си на пазара на лекарства за диабетици със сделка за 1.8 млрд. долара

Датската фармацевтична компания купува Emisphere Technologies

Датската компания е най-големият производител на лекарства срещу диабет в света
Датската компания е най-големият производител на лекарства срещу диабет в света
Датската компания е най-големият производител на лекарства срещу диабет в света    ©  Reuters
Датската компания е най-големият производител на лекарства срещу диабет в света    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Датският производител на лекарства за диабетици Novo Nordisk обяви, че ще купи американската компания Emisphere Technologies за 1.8 млрд. долара, като по този начин ще си осигурява достъп и контрол върху технология за превръщане на лекарствата под формата на инжекции срещу това заболяване в удобни за приемане хапчета.

Надеждите на фармацевтичната компания са чрез тази технология да насочи продажбите на лекарствата си и към диабетици с нетолерантност към игли.

Придобиването на Emisphere се случва във време, в което новото хапче за диабетици на Novo, което е първото им неинжекционно лекарство, е одобрено от регулаторите в САЩ, Европа и няколко азиатски страни.

Най-големият производител на лекарства срещу диабет в света цели да предложи повечето от настоящите и бъдещите си лекарства под формата на таблетки, пише Reuters.

"Не мисля, че някога напълно ще се отървем от иглите", казва в интервю главният научен директор на Novo Мадс Крогсгаард Томсен. "Произвеждаме инжекционни лекарства от близо столетие, но трябва да признаем, че ако искаме пациентите да получават лечението си бързо, са ни необходими таблетки", добавя той.

Според сделката Novo ще трябва да изкупи всички акции в Emisphere на стойност 1.35 млрд. долара. Датската компания ще трябва да поеме и роялти задълженията на най-големия акционер на американската компания, които са на стойност 450 млн. долара.

От Novo Nordisk твърдят, че имат намерение да вложат "значителни инвестиции" в проекта. От компанията заявиха, че вече са ангажирали около сто научни служители в централното си управление в Копенхаген, които да работят върху подобряването на технологията за производство на хапчета за диабетици.

"С разработването на технологията се надяваме, че в бъдеще ще произвеждаме лекарство, което да е по-евтино от сегашните, като това ще ни позволи да пробием на повече пазари и да дадем по-широк достъп до лекарства за диабетици", казва Томсен.