🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Huawei планира собствено производство на чипове в Шанхай

Китайската компания се стреми да прекрати зависимостта си от американските технологии

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Huawei разработва план за създаване на завод за чипове в Шанхай, в който да не се използва американска технология, съобщава Financial Times. Целта на компанията е да създаде свои ресурси за основния си бизнес в телекомуникациите, като заобиколи санкциите на САЩ.

Запознати с проекта твърдят, че заводът ще бъде ръководен от партньорите Shanghai IC R&D Center - компания за разработване на чипове, подпомагана от общинското управление на Шанхай.

Експертите в индустрията допускат, че проектът може да осигури на Huawei дългосрочно и устойчиво задържане в сектора. Засега компанията няма никакъв опит в производството на чипове.

Наложените през май и увеличените през август регулации на износа в САЩ затрудняват доставките на необходимите на Huawei полупроводници. През май миналата година китайската компания попадна в "черния списък" на САЩ, известен като Entity List, който ограничава достъпа ѝ до американска технология.

Стъпка по стъпка

Планираното местно предприятие ще осигури нужните полупроводници, твърдят експертите. Това се оказва жизненоважно, след като резервите от вносни чипове, натрупани от Huawei през последната година, са почти изчерпани.

Първоначално новото производство ще експериментира с 45 nm чипове - технология, която световните лидери в сектора започнаха да използват още преди 15 години. Целта на компанията е до края на следващата година да произвежда по-модерните 28 nm чипове според запознатите с проекта. Това би позволило на Huawei да прави смарт телевизори и други продукти, свързани с концепцията за "Интернет на вещите".

Към края на 2022 г. групата има намерение да произвежда 20 nm чипове, необходими за 5G телекомуникационното им оборудване. Ако постигнат успех, бизнесът на компанията в 5G индустрията ще може да продължи въпреки регулациите от САЩ.

"Планираното ново производство няма да помогне в бизнеса със смартфони", казва изпълнителен директор в индустрията, запознат с плановете. "Чиповете, необходими за смартфоните, се произвеждат на по-високо технологично ниво."

"Но ако е успешно, може да осигури устойчиво бъдеще за техния бизнес в комбинация със запасите, които вече имат, и трябва да им стигне за следващите близо две години", казва той.

Марк Ли, анализатор в Bernstein в Хонконг, допуска, че Huawei може да постигнат успех за две години. Той добавя, че въпреки необходимите за смартфони 17 nm чипове използването на 28 nm чипове е допустимо.

"Huawei могат да компенсират за недостатъците от страна на софтуера и системата", казва той. Китайските производители биха могли да толерират по-високи разходи и оперативна неефективност, отколкото техните конкуренти зад граница.

Проектът, за който първо съобщи китайския вестник Caixin миналия месец, може да сбъдне амбициите на Пекин да сложи край на зависимостта от чуждестранни технологии за чипове. Досега Huawei бяха най-зависими от САЩ, които от своя страна искат да забавят развитието на Китай като технологична сила.

Китайската компания вече е правила инвестиции в местния сектор за полупроводници, твърди изпълнителен директор в индустрията.

"Huawei има голям потенциал в разработването на чипове и сме щастливи да помогнем на надеждна компания да развие способностите си в производството на чипове, оборудване и материали. Да помагаме на тях означава да помагаме на себе си", каза пред журналисти ротационният изпълнителен директор на Huawei Гуо Пинг през септември.

Според експерти Huawei планира да оборудва местното си производство единствено с китайски машини и технологии. Анализаторите предупреждават, че тази цел може да стане реалност едва след няколко години.

"Подобно съоръжение най-вероятно би функционирало с оборудване от различни китайски доставчици като AMEC и Naura в комбинация с някои чуждестранни машини, които могат да бъдат намерени на пазара", казва Марк Ли от Bernstein. Той добавя, че производството на чипове в такива условия би било по-малко ефективно и по-скъпо. Но Huawei могат да си позволят това, защото обемът от полупроводници, необходим за базови станции, е много по-малък от нужния за масово производство на смартфони.

Huawei отказаха да коментират плановете си за съоръжението.

Все още няма коментари
Нов коментар