🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 100 на компаниите в Югоизточна Европа: Рекорден ръст на приходите с 46%

Две от трите най-динамични компании в региона са български, половината от представителите на страната растат с трицифрени темпове

Румънският гигант в добива на петрол и газ OMV Petrom оглавява подреждането за втора поредна година
Румънският гигант в добива на петрол и газ OMV Petrom оглавява подреждането за втора поредна година
Румънският гигант в добива на петрол и газ OMV Petrom оглавява подреждането за втора поредна година    ©  Shutterstock
Румънският гигант в добива на петрол и газ OMV Petrom оглавява подреждането за втора поредна година    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки предизвикателната глобална икономическа среда най-големите компании в Югоизточна Европа са успели да запазят добрите си темпове на растеж и през 2022 г., като отчитат рекорден скок в оборотите си с 46% до почти 224 млрд. евро. Печалбите им пък растат още по-бурно - с 61% спрямо 2021 г., като достигат общо 10.3 за водещите 100 корпоративни гиганта в региона. Това показват данните от годишната класация SEE TOP 100, изготвяна от SeeNews.

Румънският гигант в добива на петрол и газ OMV Petrom запазва челната позиция, до която се изкачи в миналогодишното издание на класацията, при това с още по-внушителни резултати. През 2022 г. оборотът му расте над два пъти и достига 13.4 млрд. евро. Увеличението на печалбата пък е почти четирикратно - до 2.1 млрд. евро.

Секторът на горивата е и най-печелившият в региона за изминалите 12 месеца. Представителите му заемат над една четвърт от местата в топ 100 и генерират 39% от общите продажби на най-едрия бизнес в Югоизточна Европа, като бележат удвояване на съвкупните си продажби.

Всъщност, едва три от компаниите в топ 100 са свили оборотите си през годината - което е рекордно нисък брой в историята на класацията, отбелязват авторите й.

SEE TOP 100 обхваща нефинансови предприятия от България, Румъния, Северна Македония, Словения, Сърбия и Хърватия (както и от Албания, Босна и Херцеговина, Молдова и Черна гора, които нямат представител в топ 100). Основният критерий при подреждането са приходите им за изминалата финансова година.

Динамичната българска група

След две години поред в челната петица на регионалните лидери този път медодобивният комбинат "Аурубис" в Пирдоп остава извън водещите 10 - на 11-а позиция. Лидерската десетка за 2022 г. е доминирана от представители на секторите горива и енергетика, като единственото изключение е румънският автомобилен производител Dacia, който допреди две години редовно беше начело на подреждането, но сега пада до петото място. Така българският шампион на практика е втората най-голяма компания в региона извън представителите на тези два сектора.

Иначе с дейност в сферата на горивата и енергетиката са и девет от общо 14-те компании от България, които тази година намират място сред 100-те най-големи дружества в региона. Броят им е с две повече спрямо година по-рано, като пет от тях не са били в предишната челна стотица - в тази група са дебютантите сред най-едрия бизнес в страната "Акспо България" и "МЕТ енерджи трейдинг България", държавната въглищна централа ТЕЦ "Марица-изток 2", както и завръщащите се сред топ 100 рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" и производител на стъкло "БиЕй глас България".

Забележителното е, че половината от българските представители отчитат трицифрен ръст на продажбите си през изминалата година. Най-силно по този показател се представят именно "Акспо България" (510%) и "МЕТ енерджи трейдинг България" (409%), които търгуват с енергия и газ, т.е. зад впечатляващото им представяне до голяма степен стоят високите енергийни цени. Двете компании са и в топ 3 на най-динамично растящите в региона за годината - изпреварва ги единствено хърватското дружество на швейцарската MET Group, при което скокът в оборота е с 688% до 1.3 млрд. евро. В челната десетка на бизнесите от Югоизточна Европа, които са пораснали с най-бързи темпове през 2022 г., са и още три представители на България, също от секторите енергетика и горива - държавните ТЕЦ "Марица-изток 2", "Булгаргаз" и русенският производител на биодизел "Астра биоплант".

Въглищната централа е и сред десетте компании в региона с най-висок финансов резултат за 2022 г., като в челната десетка влизат също НЕК и АЕЦ "Козлодуй".

Извън топ 100 тази година остават "Българска независима енергийна борса" (БНЕБ), търговецът на горива "Сакса" и производителят на медни изделия "София мед".

Секторите шампиони

Освен лидери по общ обем на приходите и на печалбите, представителите на петролната и газовата индустрия доминират класацията и по още един показател - те са най-многочислената група. В тазгодишното издание на SEE TOP 100 общият им брой е 26 спрямо 21 преди година. Така те изпреварват търговците на едро и дребно, чийто брой намалява от 25 до 22 тази година.

Те пък, от своя страна, отстъпват и по още един показател - общи приходи. Ако преди две години търговците генерираха най-голям дял от съвкупния оборот в топ 100, а преди година бяха изместени от компаниите от сектор горива, то тази година енергийните дружества също ги изпреварват, благодарение на бумтящите цени в сектора. Резултатът е, че към края на 2022 г. съвкупният оборот на 20-те енергийни дружества в топ 100 е 44. 7 млрд. евро, докато продажбите на 22-та търговеца са в размер на 36 млрд. евро.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар