🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фондовите борси на червено, инвеститорите се страхуват от нова блокада

Еврото поевтиня спрямо долара, Уолстрийт започна търговията със сериозен спад

Акциите по света се сринаха в сряда, тъй като инфекциите от коронавирус нарастват бързо в Европа и Съединените щати. Това увеличава опасенията от въвеждането отново на строги мерки за блокиране, които могат да навредят на и без това крехкото икономическо възстановяване.

Европейските акции се понижиха при съобщенията за потенциални мерки за карантина в Германия и Франция. Индексът STOXX600 загуби 2.5%, като котировките достигнаха 5-месечни минимуми заради новината, че Франция може да въведе национален локдаун от полунощ в четвъртък, съобщава Reuters.

Парижкият индекс CAC40 беше сред най-тежко засегнатите - той се понижи с 3.5% и достигна най-ниското си ниво от май. Във Франкфурт отстъплението на DAX надмина през деня 4% и спадна до най-ниските си стойности от юни, след като стана ясно, че канцлерът Ангела Меркел обмисля да се затворят ресторанти и барове, за да се ограничат новите инфекции.

В Европа автомобилните производители и банките водят загубите, като съответно подиндексите падат с 4.2% и 3.9%.

През последните дни САЩ, Русия, Франция и други страни регистрираха рекорден брой инфекции, като правителства в Европа въвеждат нови ограничения, за които инвеститорите се опасяват, че могат да подкопаят и без това крехкото възстановяване.

Азиатските акции също загубиха позиции, след като първоначално показаха известна устойчивост, отчасти поради по-ограничени огнища на коронавирус и по-добро възстановяване в основните икономики на региона.

Притесненията относно втората вълна от коронавирус се отрази и на валутните пазари. Еврото отстъпи с 0.6% спрямо долара и спадна до 1.1720. Американската валута поскъпна и спрямо паунда - с 0.47% до 1.2982 за паунд. Доходността на германските държавни облигации достигна най-ниската си стойност от март.

Опасенията от бързото развитие на втора вълна от коронавирус доведе до срив на цените на петрола, защото нови мерки за карантина със сигурност биха ограничили търсенето на суровината. Освен това запасите от петрол в САЩ се оказаха много над очакванията. Комбинацията от тези фактори доведе до поевтиняване на брента с 4.5% до 39.80 долара за барел, а американският лек петрол отстъпи с над 5% до 37.52 долара.

Неизвестност заради изборите в САЩ

Уолстрийт започна търговията със сериозен спад, като водещите индекси са на червено с почти 3%. Технологичните компании са едни от най-сериозно ударените - акциите на Apple, Amazon, Facebook и Alphabet се понижават съответно с 3.68%, 2.93%, 4.03% и 4.82%. Загубите се увеличиха и сесията приключи със спад на трите основни индекса с над 3.5%.

В допълнение към несигурността на инвеститорите са и президентските избори в САЩ на 3 ноември. Бившият вицепрезидент Джо Байдън се радваше на постоянна преднина пред президента Доналд Тръмп, което кара инвеститорите да залагат предпазливо на победата му и евентуално на "синя вълна", при която демократите също си връщат мнозинството в Сената.

Но индексът на волатилност на Уолстрийт VIX, който измерва пазарните очаквания при колебанията на цените на акциите, се повиши до 36.60, което е най-високото ниво от началото на септември. Това е в резултат на предпазливост от страна на инвеститорите, че самият изборен резултат може да бъде оспорен. Неясен резултат може да остави съмнения кога ще бъде приет новия пакет от фискални стимули за икономиката.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар