🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Големите търговци: Въвеждането на "зелени коридори" за пазаруване е неефективно

Мярката създава напрежение и трябва да отпадне

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Въвеждането на "зелен коридор" за хора на и над 65 години от 13.30 до 16.30 ч. в търговските обекти предизвиква повече напрежение, отколкото решения. Мярката е неефективна и трябва да отпадне, твърди в официална позиция Сдружението за модерна търговия, което обединява 12 от най-големите вериги в страната.

Според едрите търговци мярката не създава по-безопасна среда за пазаруване, напротив - "води до опашки и рискови струпвания на хора пред магазините в началото и в края на "коридора". А това предизвиква "оправдан страх и разбираемо недоволство сред потребителите".

Мярката нарушава права

Веригите са убедени, че мярката "няма да изпълни ролята си да бъдат защитени уязвимите хора", защото тяхно право е да изберат часове за пазаруване извън обявения коридор. В същото време изискването за пазаруване в определени часове за определени възрастови групи ограничава вместо да дава права. Мярката затруднява пазаруването на хора под 65 години и обърква техния дневен ритъм, създава изкуствено предпоставки за струпвания и неспазване на изискването за социална дистанция, показва практиката.

Мярката е неизпълнима

Мярката е на практика неизпълнима, защото на служители на веригите или на охранителни фирми се налага да определят възрастта на клиентите по външни белези, което е повод за конфликти. По закон те нямат правомощия да изискват и проверяват лични документи, припомнят от Сдружението за модерна търговия.

Според търговците всичко това "води до постоянни конфликтни ситуации", с което "застрашава здравето на служителите и охраната на обектите и създава опасност от каскадно заразяване на служители и невъзможност за изпълнение на служебните им задължения". Това може да доведе до недостиг на екипи, които работят на първа линия, и невъзможност за обслужване и функциониране на обектите, опасяват се членовете на сдружението.

Липсва яснота

"Мярката не беше обяснена достатъчно ясно", отбелязва официалната позиция на търговците. Според тях първоначалният ѝ вид, както и последвалото ѝ коригиране са объркали потребителите и са създали неясноти при прилагането ѝ. Част от хората над 65 години не разбраха, че в настоящия момент коридорът е един и той е от 13:30 до 16:30 ч., посочват от организацията.

В същото време ограниченията са само за хранителни магазини и аптеки. Извън обхвата на подобни мерки остават други обекти, в които също може да има струпвания на хора. Това обезсмисля наличието на подобен времеви интервал в магазините, в които престоят е за много по-кратко време. Няма "коридори" и в обществения транспорт, коментират от сдружението.

Веригите напомнят, че влагат значителни средства, за да гарантират безопасна среда за потребителите и екипите - за регулярни дезинфекции, за предпазни средства, за плексигласови прегради, за информационни материали и т.н. Прилаганите превантивни мерки би следвало да гарантират безопасно пазаруване за всички потребители, независимо от тяхната възраст или от избраното от тях време за пазаруване, е категоричното мнение на ритейлърите.

Сдружението предлага изискването за "зелен коридор" за посещение в магазините на хора на и над 65 години да отпадне. И обявява, че компаниите, членуващи в организацията, са готови да проведат съвместна кампания с Министерството на здравеопазването, насочена към хората под 65-годишна възраст, с апел за въздържане от пазаруване в интервала от 8.00 до 10.00 ч. Така според търговците всеки "ще получи възможност доброволно да прояви социална отговорност, като спазва препоръката, без да е задължен за това, независимо от своята възраст и съобразно личния си дневен режим, а при невъзможност или при неотложна нужда ще може да пазарува без ограничения".

Кой членува в Сдружението за модерна търговия

"Аванти 777", "Билла България", "Ван Холдинг" ("Фантастико"), "Дайхман търговия с обувки", "дм България", "Доверие - Брико" ("Мосю Бриколаж"), "ИКЕА - България", "Кауфланд България", "Лидл България", "Максима България" ("Т Маркет"), "ПроМаркет", "Хиполенд"
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    habitat avatar :-|
    habitat
    • + 1

    Пълна глупост е това! Хората се заразяват основно когато са дълго време заедно - около маса, в трудови колективи, в болници и поликлиники. Възможно е да стане и в магазина, но вероятността е доста по-малка отколкото примеро в ресторанта, където Алибегов издейства още един час - до 11.30. Забраната на 80% от населението на България да влиза в магазините три часа през работното време е тъпа сегрегация и не се различава от затварянето на градските паркове през пролетта, което беше другата голяма дивотия.

    Нередност?
  • 3
    veli7820 avatar :-|
    veli7820
    • - 1

    Да се чете–"Падат ни оборотите, без преференции за пенсиите!"

    Нередност?
  • 5
    chichka avatar :-P
    chichka

    Мда, така е! Ако знаете колко бензин се хаби пък като стоим и чакаме на червен светофар????? Колко време хабим, как се затрудняваме..... ама казват спасявало животи! Да премахнем светофарите, а? А пък она Алидагоебов ли беше.... е позор само да го покажат!

    Нередност?
  • 6
    chichka avatar :-|
    chichka

    Къде са коментар 2 и 4 ??? Ба си цирка.

    Нередност?
Нов коментар