🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Wood & Co прогнозира поскъпване на акциите на "Сирма груп" с 61% за година

Според анализа, изготвен по програма на ЕБВР, компанията ще расте по-бързо от конкурентите си до 2022 г.

Акциите на "Сирма" излязоха на Българската фондова борса през 2015 г.
Акциите на "Сирма" излязоха на Българската фондова борса през 2015 г.
Акциите на "Сирма" излязоха на Българската фондова борса през 2015 г.    ©  Георги Кожухаров
Акциите на "Сирма" излязоха на Българската фондова борса през 2015 г.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Акциите на българската IT компания "Сирма груп холдинг" имат потенциал да поскъпнат с 61% и да достигнат 0.90 лв. за брой след година. Това се посочва в анализ на инвестиционната компания Wood & Company, която беше избрана да изготви серия от доклади за няколко дружества в Източна Европа по проект на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Затова и препоръката на Wood & Co е за покупка на книжата, които според нея в момента са подценени. Към датата на приключване на доклада (3 ноември) акциите на "Сирма груп" се търгуваха по 0.56 лв., а в понеделник 0.57 лв.

Възможности и рискове

В анализа на компанията се посочва, че "Сирма груп" работи в двата най-бързо растящи сегмента на пазара на информационни и комуникационни технологии (ICT), който като цяло се очаква да отбележи кумулативен годишен ръст от 3% между 2019 и 2024 г. Темповете обаче варират значително за различните сфери, като Сирма работи в двата най-бързо растящи сегмента - разработка на софтуер и IT услуги, за които се прогнозира увеличение съответно от 8% и 5% за 5-годишния период.

Според Wood & Co между 2014 и 2019 г. "Сирма груп" е растяла по-бързо от пазара - с годишно увеличение на приходите от 17% спрямо 3% за софтуера и 8% за IT услугите, и тази тенденция се очаква да продължи. От инвестиционната компанията все пак отбелязват, че това може да е свързано с малкия размер на компанията, което означава, че спечелването само на един голям договор може значително да повиши приходите й. Въпреки това от Wood & Co очакват печалбата преди лихви, данъци и обезценки (EBITDA) на "Сирма груп" да продължи да отбелязва кумулативен годишен ръст от 10% до 2022 г. За сравнение, прогнозата на Bloomberg за конкурентите й в региона е за ръст от 7%.

През следващите три години Wood & Co не прогнозира "Сирма груп" да изплаща дивиденти, тъй като се очаква компанията да инвестира в органичния си растеж. Според решение на общото събрание обаче до края на 2022 г. компанията може да изкупи обратно до 34% от акциите, като определения таван на цената е 2 лв. за брой.

Като основни източници на риск се посочва несигурността покрай COVID-19 и съответно перспективата за ICT пазара през 2021 г. Друг рисков фактор за "Сирма груп" е слабата ликвидност на акциите.

Компанията

"Сирма груп холдинг" е създадена през 1992 г. и е една от най-големите софтуерни групи в България. Работи в областта на технологиите с изкуствен интелект, като е специализирана в създаването на поръчков софтуер, IT и бизнес консултиране и професионални софтуерни услуги за различни сектори, включително банки и промишлени предприятия. Най-големият пазар на компанията е Европа (56% от брутните приходи), следван от Северна Америка (24%). В групата работят над 400 софтуерни специалисти. Досега компанията е изпълнила над 400 проекта в 185 държави.

Акционерната структура е силно раздробена, като ключови мениджъри държат най-големите дялове, но никой от тях няма повече от 10%. Сред тях са Георги Маринов (9%), Цветан Алексиев (8%) и Чавдар Димитров (8%).

Програмата

Докладът за "Сирма груп холдинг" е част от серия изследвания на избрани публични дружества в Източна Европа по програма на ЕБВР, която цели да увеличи обществения достъп до инвестиционни проучвания на публични дружества. В нея са включени четири български фирми, които отговарят на критериите за растящи малки и средни публични компании. Освен България програмата покрива също дружества в Хърватия, Северна Македония, Румъния, Сърбия и Словения. След въвеждащ доклад консултантът ще продължи да изготвя и последващи регулярни публикации за компаниите за период от две години.

* Материалът не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар