🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Melinda добавя нов интелигентен слой към банковите информационни системи

За чатбот платформата Melinda разказва Момчил Зарев, главен търговски директор - "Сирма Салюшънс" АД

Melinda добавя нов интелигентен слой към банковите информационни системи
Melinda добавя нов интелигентен слой към банковите информационни системи
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Представете си свят, в който вашият финансов съветник е робот и получавате от него най-важните съвети за това как да управлявате парите си и комуникацията си с банката. Може и да ви звучи като фантастичен сюжет, но технологиите за неговата реализация вече съществуват.

В банковия и финансов сектор (особено под натиска на FinTech и решенията за дигитално банкиране) е наложително институциите да предоставят на потребителите изключителен клиентски опит с помощта на софтуерни приложения с вградени интелигентни технологии.

Системата с изкуствен интелект Melinda на "Сирма Груп Холдинг" използва най-авангардните тенденции в сферата на машинното обучение и технологиите за естествена обработка на езика (т.нар. Natural Language Processing - NLP) и NLU (Natural Language Understanding). Благодарение на това Melinda може да разговаря с клиентите на банката, да анализира и да се ориентира в контекста на разговора.

Освен известните технологии за интелигентна комуникация Melinda се съчетава и с иновативната RPA (Robotic Process Automation) технология, която позволява чатботът да бъде не просто комуникационно средство, а активен играч в целия процес по завършването на дадено запитване.

Така Melinda влиза в ролята на фронт-енд за RPA, като помага на потребителите да задействат автоматизиран процес. Накратко - потребителят инициира разговор с чатбот, чрез който ботът събира цялата необходима информация за изпълнение на RPA задачата. Ако потребителят дава неясни отговори, чатботът има възможност да попита отново до изясняване и потвърждаване, преди да предаде информацията на RPA бота. След това RPA ботът започва да изпълнява процеса, подавайки информация обратно на потребителя чрез интерфейса на чатбота.

За разлика от традиционните чатботове интелигентността на Melinda позволява на банките успешно да внедрят способността на бота във функции, които нямат предварително дефинирани сценарии, като продажби, генериране на потенциални клиенти, откриване на акаунти и управление на транзакции. Разговорните ботове с изкуствен интелект и RPA предлагат превъзходна подкрепа за бизнеса и клиентите поради способността им да учат с течение на времето.

"Изследванията на Juniper изчисляват, че чатботовете с възможности за обработка на естествен език ще спестят на финансовите и здравните компании 8 милиарда долара разходи само за обслужване на клиенти до 2022 година."

Робо-колега, защо не?

Тъй като в банките има доста трудоемки работни процеси, вграждането на роботизирани решения за автоматизация на процесите при финансовите операции открива огромна възможност за подобряване ефективността на служителите и спазването на регулаторните съответствия.

Melinda може да се превърне в цялостна система за автоматизация на вътрешните процеси, спестявайки значителни ресурси. Разработена е така, че да се интегрира лесно с разнообразни приложения - от ERP и CRM системи до кол-център решения, платформи за електронна търговия и платежни системи, обогатявайки техните възможности.

Технологията осигурява ефективно средство за предоставяне на интелигентна 24/7 поддръжка в центровете за клиентско обслужване, заменяйки обслужването лице в лице и спестявайки до 90% от разходите за човешко взаимодействие.

Приемането на роботизирано управление на процесите позволява бързо да се автоматизират прости и сложни работни процеси и да се реализират значителни ръстове в производителността и маржовете на печалба. С RPA заинтересованите страни във финансовите услуги дават възможност на екипите да се съсредоточат върху задачи, които изискват човешки опит и стратегически подход, прехвърляйки рутинната работа на роботизиран асистент. Пример за това са задачи като преместване на данни от едно приложение в друго, извършване на повтарящи се действия като щракване, въвеждане, плъзгане и пускане и др.

От чатбот до финансов робо-съветник

Базовата версия на Melinda е чатбот приложение, което се надгражда чрез интеграции с банкови системи и става пълноценен робо-съветник (т.нар. robo advisor). Melinda може не просто да отговаря на елементарни въпроси на банковите клиенти, а и да води пълноценен разговор с тях, да им предлага различни банкови продукти и да отговаря на питанията им. На практика - да се превърне в доверен финансов съветник, на когото да разчитат за информация и съвети в тази сложна област.

Благодарение на своята вградена интелигентност системата е способна да увеличи продажбите и същевременно да повиши значително лоялността и удовлетвореността на клиентите на банката. Едновременно с това тя намалява и разходите за поддръжка и отношения с клиентите. Това на практика води до

либерализация на услугата "финансов съветник".

Днес хората с по-ограничени допълнителни средства трудно могат да си позволят такъв консултант и това е услуга, насочена предимно към богатите потребители. Една автоматизирана Robo-advisor система обаче променя това и може да направи качествените финансови съвети достъпни за много по-широк кръг потребители.

Не просто прищявка, а необходимост

"Melinda добавя нов слой интелигентност към банковата информационна инфраструктура, използвайки най-новите възможности на изкуствения интелект. Системата се обновява и развива непрекъснато, което гарантира на използващите я компании, че и в бъдеще ще разполагат с най-новите технологични решения и функционалности в този динамичен сегмент", посочва Момчил Зарев, главен търговски директор на решенията за финансови институции в "Сирма Салюшънс" АД.

Изкуственият интелект вече се очертава като следващата голяма промяна при финансовите услуги - след онлайн банкирането, мобилното банкиране и дигиталните портфейли. А интелигентната система Melinda се позиционира успешно като доверен партньор на банките в този нов сегмент.