🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Аутсорсинг индустрията в България е направила 2.9 млрд. евро през 2019 г.

Всички компании в сектора отговарят за общо 5.5% от БВП на страната, с прогнози за сериозен допълнителен растеж

Илия Кръстев, председател на борда на директорите на AIBEST.
Илия Кръстев, председател на борда на директорите на AIBEST.
Илия Кръстев, председател на борда на директорите на AIBEST.    ©  Капитал
Илия Кръстев, председател на борда на директорите на AIBEST.    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Аутсорсинг индустрията в България е отговаряла за 5.5% от БВП на цялата страна към края на 2019 г., с общи приходи на компаниите от над 2.9 млрд. евро. Това става ясно от данните в годишния доклад на ауторсинг асоциацията AIBEST. Общо приходите на всички аутсорсинг компании в страната са нараснали с 19.6% през миналата година, а през тази растежът се забавя осезаемо - но въпреки това индустрията със сигурност ще излезе като един от големите победители по време на пандемията.

Към края на 2019 г. в сектора са работили малко под 78 хил. души, а междинните данни за 2020 г. към момента показват, че броят на заетите на пълен работен ден се е повишил до над 81 хил. души, което се вписва с прогнозите още преди кризата. Те на практика потвърждават масовото мнение на директорите от сектора в средата на годината, че освен шок заради промяната на начина на работа кризата е и шанс за растеж, защото се вдига потреблението на дигитални услуги, процесите по които се поддържат масово от аутсорсинг компании.

"От отговора на въпроса доколко ще се възползваме от тази възможност през следващата година или две, ще зависи колко добре сме позиционирани, за да бъдем глобално конкурентоспособни и да достигнем нивата на БВП на по-старите членове на Европейския съюз", коментира Илия Кръстев, председател на управителния съвет на AIBEST.

Как изглежда секторът отвътре

Българският аутсорсинг сектор изглежда почти перфектно разполовен между двата вида изнесени услуги - на бизнес процеси (BPO) и на IT процеси (ITO). Към края на 2019 г. в страната има общо 579 аутсорсинг компании, от които 273 в сферата на BPO и 306 в сферата на ITO. От тях 495 се намират в София, а на второ място е Варна с 35 регистрирани компании, следвана от Пловдив с 34. Бройката включва само централи, като има и допълнителен брой вторични офиси - те са общо 141.

Интересното е, че, изглежда, през 2020 г. в страната са отворили офиси немалък брой допълнителни компании, защото междинните данни са за общо 610 фирми. "Разширихме броя на партньорствата ни с местните власти и индустрията вече е по-добре представена на национално ниво. Аутсорсинг хъбове се появиха във Варна, Пловдив, Бургас и Велико Търново, където базирани в София компании отвориха допълнителни офиси", коментира още Кръстев.

Приходите също са разделени почти поравно. Компаниите за износ на бизнес процеси отговарят за 54.8% от приходите на целия сектор, а тези за износ на IT услуги - 45.2%. Общата печалба на всички е 252.1 млн. евро за 2019 г., 8.4% повишение спрямо година по-рано.

Какво показват прогнозите

Според доклада приходите на сектора ще се повишат до 4.7 млрд. евро през 2022 г. Тогава индустрията ще отговаря за 8.9% от БВП. Предвид че данните за ръста на БВП, на които се позовава докладът, вече не са актуални заради новия локдаун, е възможно делът от икономиката да е дори по-голям след две години.

"Кризата около пандемията не засегна индустрията толкова тежко, колкото други части от икономиката", заключава докладът. "Няма официални данни като прогноза за 2020 г., но експертите изчисляват, че въпреки някои трудности за аутсорсинг компаниите, които обслужват най-тежко ударените сектори в световен мащаб, ръстът през 2020 г. ще бъде около 10%."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар