Заетите в сектора за изнесени услуги са спаднали през 2020 г., но приходите растат

Индустрията носи 6.6% от БВП на България, или 3.3 млрд. евро, показват данни на аутсорсинг асоциацията

През тази година отново има недостиг на хора, заяви Илия Кръстев, председател на Управителния съвет на АIBEST
През тази година отново има недостиг на хора, заяви Илия Кръстев, председател на Управителния съвет на АIBEST
През тази година отново има недостиг на хора, заяви Илия Кръстев, председател на Управителния съвет на АIBEST    ©  AIBEST
През тази година отново има недостиг на хора, заяви Илия Кръстев, председател на Управителния съвет на АIBEST    ©  AIBEST
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Броят на заетите в индустрията за изнесени услуги в България е намалял през 2020 г., но делът й от БВП се е повишил до 6.6% или 3.3 млрд. евро. Такива са основните данни в годишния доклад на ауторсинг асоциацията AIBEST, покриващ 677 компании. Общо приходите на всички дружества в сектора са нараснали с 11.2%, което е наполовина на растежа от 22.5% през 2019 г., като причината обяснимо е пандемията.

Десетте най-големи компании имат приходи от 1.2 млрд. лв. за миналата година, показа секторната класация К100.

Временно с по-малко хора

Работещите в индустрията са били 77 043 в края на 2020 г., с 1299 по-малко от предишната година. Според представители на бранша причината за лекия спад е замразеното наемане на нови служители и увеличеното текучество през част от миналата година.

"Първият ковид локдаун замрази назначаването на нови служители, но от средата на 2020 г. пазарът се върна към обичайната си динамика и в момента недостигът на кадри отново е гореща тема за компаниите от сектора", заяви при представянето на доклада Илия Кръстев, председател на Управителния съвет на Асоциацията и изпълнителен директор на A Data Pro.

Вече се наблюдава възстановяване през 2021 г., като очакванията са да се върне средният годишен растеж на персонала от периода 2016-2020 г., който е към 9.8%. Което означава към 84 000 заети в края на тази година.

От общо 77 хил. служители над 68% се занимават с износ на бизнес процеси (BPO), а останалите - с IT процеси (ITO). Очакванията на сектора са до 2024 г. общият брой на служителите в цялата индустрия да достигнат 112 хил. души. През миналата година компаниите са продължили да увеличават разходите си за възнаграждения.

По приходи BPO също продължава да води пред ITO с 54.7% от общия оборот, но делът на вторите се покачва с 1 процентен пункт. Нетната печалба в сектора се е увеличила с 5.6% до 308 млн. лв.

София с голяма преднина

Около 82% от всички работещи в индустрията компании са базирани в София, след която идват Пловдив, Варна и Бургас. Пловдив има най-голям брой вторични офиси - 51, следван от Варна и София. Тези 122 дружества с основна база извън столицата, са разпределени в 25 града из цялата страна.

"Най-големите хъбове за изнесени услуги остават големите градове с университети - София, Пловдив и Варна са трите най-големи центрове, като Бургас, Русе и Велико Търново също привличат все повече нови компании", коментира Илия Кръстев.

Все по-голям е делът и на чуждестранните собственици сред компаниите в индустрията. Към август 2021 г. 361 дружества, или 53.3% от всички в доклада, са на инвеститори от 47 различни държави. Най-много идват от Великобритания - 54, следвана от САЩ (49) и Германия (41). Любопитен факт е, че сред чуждите собственици има и такива от Киргизстан, Бахамите, Сирия и Армения.

Според представители на сектора офисите на дружествата в индустрията все повече ще променят предназначението си, като ще изпълняват по-голяма социална функция и ще бъдат центрове за обучения и срещи. Хибридният модел на работа ще остане и след края на пандемията, очакват в бранша.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар