🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сделката за "Нова тв" беше подписана*

Собствениците на БТК United Group очакват само разрешението от КЗК, за да влязат във владение на най-голямата българска медийна група

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

*Статията е допълнена в 19:45 ч.

Сделката за "Нова телевизия" е пред финал, след като купувачът и продавачът са подписали SPA (Share Purchase Agreement), научи "Капитал" от свои източници. Компанията на братя Домусчиеви "Адванс медиа груп" и United Group са се договорили и за окончателната цена, която надхвърля 300 млн. eвро. Преди малко повече от година и половина Домусчиеви влязоха в "Нова" за 185 млн. eвро. Впоследствие новината беше потвърдена и в съобщение от United Group.

"Ние сме изключително удовлетворени от постигнатото споразумение. Купуваме успешна компания от двама уважавани предприемачи, която има голям потенциал за растеж като част от United Group. Покупката е в унисон с цялостната стратегия на United Group да се развива едновременно като телекомуникационен и медиен оператор на всички пазари, където присъстваме. "Нова Броудкастинг Груп" допълва съществуващите медийни канали на групата и съм убедена, че ще постигнем много добра синергия между всички тях, което ще ни даде още по-голяма възможност да инвестираме в локално съдържание и да достигнем бързо и качествено до аудиторията", обяви в съобщението главният изпълнителен директор на United Group Виктория Боклаг.

Според информацията на "Капитал" сегашната цена покрива и редица условия като бъдещи финансови резултати. В нея са включени и кешовите резерви на "Нова броудкастинг груп", както и строящата се нова сграда на телевизията, върху която преди време беше наложено обезпечение заради дело на Агенция за приватизация срещу друга компания на Домусчиеви - "Кей Джи маритайм шипинг".

United Group e бил единственият кандидат за "Нова тв", а това е втората голяма сделка на телекомуникационната и медийна група тук след придобиването на БТК преди месеци. Единственото препятствие пред окончателното приключване на сделката е одобрението от КЗК, но досега регулаторът е показал, че действа светкавично в сделки с участието на Кирил Домусчиев и Делян Пеевски.

Името на депутата от ДПС е замесено индиректно в сегашната сделка, след като преди време в портфолиото на НБГ влязоха и "Канал 3", музикалните телевизии The Voice TV и Magic TV, както и радиата The Voice Radio, "Радио Веселина", Magic FM и "Радио Витоша" - всички те свързани през годините с Пеевски. Отделно от това преди седмица United Group поискаха от КЗК одобрение да купят всички вестници, които са собственост на депутата от ДПС. За тези сделки няма, поне видимо, никакви бизнес основания. "Канал 3" не добавя никаква ценна аудитория към тази на групата около "Нова", а вестниците от всякаква гледна точка - включително имиджова, са сериозен пасив.

Едно от възможните обяснения за тези сделки е те да са свързани със евентуална скрита собственост на Делян Пеевски в "Нова телевизия". Когато Кирил и Георги Домусчиев придобиха медийната група, няколко различни източника на "Капитал" твърдяха, че депутатът от ДПС става скрит съдружник в нея. Сделката тогава беше финансирана на 70% с банкови кредити, а за останалите 30% се казваше, че са "собствени средства". Предположението беше, че зад тях (или поне част от тях) се крие участието на Делян Пеевски. Влиянието му в телевизията стана видимо буквално в първите дни след прехвърлянето на компанията, когато за шеф на новините беше назначен кадър от "Канал 3". Впоследствие почти цялата редакционна политика на медиата беше подчинена на останалите медии на Пеевски - тя стана изцяло проправителствена, журналистите (и не само) бяха прочистени, така че телевизията да е максимално удобна на властта.

Официалното прехвърляне на "Канал 3" към "Нова", както и купуването на вестниците от United Group сега може да е част от изплащането на скрития дял на Делян Пеевски. Депутатът очевидно иска да излезе от медийния бизнес, който вероятно му носи само загуби, без да може да върши работа - компрометирането на вестници и телевизии доведе до там, че те вече трудно могат да се използват за манипулации в полза на властта. Закриването им би изглеждало като слабост, така че продажбата, или поне формалното прехвърляне, изглежда като полза за него. Това, че United Group правят тази услуга на Пеевски освен това и ще направи минаването на сделките през КЗК изключително предвидимо и вероятно бързо и ще предотврати бъдещи проблеми с регулатора.

United Group има интерес и към още активи в България като най-големия доставчик на телевизия "Булсатком" и кабелния оператор "Нет 1".

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 23

    Контролираната от сръбския олигарх Драган Шолак United Group вече е собственик на най-големия телеком в България (БТК), скоро ще придобие най-голямата медийна и интернет група (NOVA и Нетинфо), а също така има и апетити към най-големия сателитен оператор Bulsatcom. В една нормална държава, такава сделка не би трябвало да мине през регулаторните органи, защото подобна концентрация на власт би дала господстващо положение на United Group на малкия български пазар.

    А що се отнася до мафиота Пеевски, той очевидно най-накрая е разбрал, че ако иска медийно влияние, ще му излезе много по-евтино да плаща на парче (т.е. на мисирка), отколкото да влачи цели губещи медии, дори и те да са финансирани с държавни пари от Мутрата от Банкя, както досега.

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 10

    Домузите захлебиха -влезли за 185 млн. излезли за 300 млн. ! Даже да са шарили тук там пак ще им артиса ...

    Нередност?
  • 4
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • + 7

    Честито. Тройна доза Пеевски. С Домус-ага в ролята на хигиенист, разнасящ подлогите и другите подобни артикули.

    Нередност?
  • 6
    mqk48606111 avatar :-|
    mqk48606111
    • - 2
    • + 1

    До кога тези крадци идиоти ще мислят българския народ за глупав и ще го разиграват с ефтени номера.
    Догога този тиквеник премиера ще се прави на разсеен.
    На народа му се повръща от тези евтени номера.
    Бойко,Костов,Цветан,Доган,Пеевски,
    Домушчиеви,Бобокови,Николови кмет Бургас, Караненов-ченге и още стотици крадци.
    Няма държава срам и позор за този народ.

    Нередност?
  • 7
    aussie avatar :-P
    aussie
    • + 3

    Брей, големи бизнесмени. За една година удвоиха капитала на Нова Тв. Ако така бяха направили и с БМФ цена нямаше да имат 😂

    Нередност?
  • 8
    olg05611268 avatar :-|
    olg05611268

    Цецко Василев нали се е скатал в сръбско? Защо домузите и тлъстия им началник направо не изфабрикуват фалшива новина за негово участие в сделката с пари от ктб-чувалчетата?

    ВТБ-Спас-Юнайтед - Бе-Те-Ка все е в ръцете на бункерния ботоксен господар, кзк явно е в токсична кома? Остава да се надяваме на Лаура Кьовеши пак

    Нередност?
  • 9
    v.yosifova.pwc avatar :-|
    v.yosifova.pwc
    • + 2

    Не че принципно не си прав, но конкретно в случая няма смисъл твоя коментар. Българският народ не е "ограбен" от тези сделки. Нова телевизия е била частна собственост преди първата сделка, остава частна собственост и след последната. Българският народ никога не е бил собственик на тази телевизия, че да се разпорежда с нея или да очаква някакви облаги, камо ли да се оплаква че бил ограбен. Някой като си купи дъвка в магазина, ти чувстваш ли се ограбен от тази сделка между трети лица?

    До коментар [#6] от "mqk48606111":

    Нередност?
Нов коментар