🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Малко преди изборите управляващите удължиха мандата на компрометираната КЗК

Членовете на комисията получават още две години на поста и своеобразен имунитет за нарушаване на закона

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Окончателно парламентарното мнозинство увеличи мандата на настоящата Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) от пет на седем години. Нещо повече, членовете на КЗК получават своеобразен имунитет, защото в закона се записва, че те не могат да бъдат освобождавани заради неточно приложение на закона и правото на ЕС, т.е. няма значение дали нарушават закона или не.

Това става само четири месеца преди изтичане на мандата на сегашната комисия, която беше внимателно подбрана от миналото управляващо мнозинство и седящите зад него и многократно даде доказателства, че изцяло съобразява уж независимите си решения с интересите на ГЕРБ и ДПС. Мандатът на седемчленната КЗК трябваше да изтече през юни 2021 г. и така евентуално да се даде шанс на ново управляващо мнозинство след изборите да назначи комисия. С промените той е удължен до 2023 г.

Закон с приоритет

Няма спор, че сегашният състав се награждава за "цялостно творчество", отбеляза по време на дебатите в четвъртък зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков. В позиция на "Демократична България" пък се казва, че "КЗК е превърната в придатък на изпълнителната власт, вместо да бъде независим орган. Бива използвана за бухалка по най-грозните начини".

Проектът за промени в Закона за защита на конкуренцията е един от най-бързо придвижените закони в парламента за този мандат, вероятно защото управляващите са калкулирали възможността президентът да наложи вето върху закона. Мандатът на парламента приключва на 26 март. Законопроектът на Министерския съвет беше внесен в парламента на 29 януари и мина през две четения за по-малко от две седмици като практически срокът за предложения между първо и второ четене бе само четири дни.

Това стана въпреки значителния обем на закона, сложността и разнообразието на промените, които включват не само проблемите за мандата на комисията, но и редица други теми. Сред тях е въвеждането три европейски регламента и на европейска директива срещу нелоялните практики в търговията със селскостопански и хранителни продукти. Междувременно срещу законопроекта се появиха многопосочни критики от страна на експерти, както и от представители на бизнеса.

Още по-скандалното е, че законопроектът, който бетонира сегашния състав на КЗК, е писан от самата комисия. Членовете ѝ сами предлагат 5-годишният им мандат да стане 7-годишен с право на още 7 години след това, като се мотивират с прилагането на европейска директива за засилване правомощията на националните органи по конкуренцията. В директивата обаче няма изискване към продължителността на мандата на членовете на КЗК, нито за създаване на възможност за преизбиране за още един мандат. Акцентът в директивата е върху независимостта на този орган от политически и други влияния.

В зала предложението за още седем години след първия мандат не мина.

Зависимости

Настоящият състав на КЗК, избран от предишния парламент след сложни договорки, включва именно хора с ясна партийна ангажираност и неафиширани връзки с различни лобита. Председателката Юлия Ненкова беше зам.-кмет на София по времето, когато премиерът Бойко Борисов беше столичен кмет, а след това дълги години оглавяваше надзорния съвет на Агенцията за приватизация. Синът й Александър Ненков е депутат от ГЕРБ.

По-същественото е, че от началото на мандата си настоящият състав взе редица решения, някои от които директно противоречащи си, но очевидно в унисон с коннюнктурните интереси на силните лобита около властта.

Преди две години КЗК забрани на чешкия милиардер Петр Келнер да купи "Нова тв", защото бил финансово много силен, а няколко месеца по-късно Кирил Домусчиев беше одобрен за купувач. Наскоро комисията разреши на собствениците на БТК United Group да придобият "Нова броудкастинг груп" от Домусчиеви, а заедно с това - и редица вестници от групата на Пеевски, сред които "Телеграф" и "Монитор".

През 2019 г. КЗК забрани сделката между "Еврохолд" и CEZ, а само преди няколко месеца - през октомври 2020 г., я разреши. Това стана след скандала от лятото, когато изтекоха записи с глас, приличащ на този на премиера Борисов, където се чува репликата: "Рaздyйтe тoвa, чe вĸaраx KФH пo "Eвpoxoлд" на тoя дa мy paзмaжa физиoнoмиятa, чe нe ce cъoбpaзявa c мeнe, a тoвa e мнoгo вaжнo." КЗК се оказа в координирана акция с други институции срещу веригата за детски играчки "Хиполенд", на която наложи глоба за нелоялна конкуренция, след като собственикът на компанията публично подкрепи протестите срещу правителството и главния прокурор.

За какво я награждавате? За работата ѝ по пазара на горивата, ли? За решенията в енергетиката ли? За прозрачността при отказите и позволенията за придобиване на медии? За практиката в областта на обществената поръчка, където ролята на КЗК е решаваща? Или за зрелищната им намеса на пазара на детски играчки, няколко дни след като собственикът на магазина си е позволил публично да подкрепи антиправителствения протест?

Крум Зарков
Крум Зарков

зам.-председател на ПГ на БСП

"Убедени сме, че увеличаването с 2 години на мандата на водената от Юлия Ненкова (майка на депутатa от ГЕРБ Александър Ненков) комисия, е вредно за България и може да спре за години напред реформите в сектора. Не е случайно, че хората наричат тази комисия за защита ОТ, а не на конкуренцията.", се казва в декларация на "Демократична България" от днес, в която също се припомнят конюнктурните и необосновани решения на КЗК. "По същия начин сегашната власт бърза да проведе "конкурси" за директори в държавните дружества в енергетиката и транспорта. За да избере послушни бордоваци за години напред с минимална възможност да бъдат сменени. Това може да обрече България на още загуби и липса на реформи", се казва още там.

Нови правомощия в съчетание с практическата недосегаемост

Новият удължен мандат на комисията се съчетава с нови сериозни правомощия на комисията по проверките. Тя получава възможност да налага санкции на представители на предприятия, сдружения на предприятия и др., когато те са призовани да се явят за обяснения, а не се явят, както и за предоставяне на невярна, непълна или подвеждаща информация, даване на неверен или подвеждащ отговор, отказ да се отговори и т.н.

Комисията получава право да прави проверки включително и в личните домове и автомобили и други обекти на всеки представител или член на управителните органи или на персонала на предприятия или на купувачи на селскостопански и хранителни продукти. Това прави напълно правдоподобни опасенията, че властите целенасочено доизграждат профила на комисията като поредната бухалка срещу бизнеса, при това в предизборна обстановка, когато действията на един очевидно овладян регулатор като КЗК е очевиден намек към бизнеса.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 2

    Хората на снимката вземат заплати, 2-3 пъти по-високи от тази на президента. Действието е знаково и има за цел да покаже на електората, че лоялността към ГЕРБДПСВМРО гарантира доживотни облаги с парите на данъкоплатеца. Посочвайки постоянно примери като директорските бордове, КЗК, КФН, гербаджиите вербуват бедни и напористи младежи, зажаднели за лесен живот. Казват им "Ние държим всичко, ако бачкаш за нас, ще намажеш дебела филия! Ей тези мерцедеси пред бара са все на наши хора!"

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Аз лично мисля, че всичките еквилибристики в назначаването на бордове ще изиграят много лоша услуга на ГЕРБ.

    Първо, наглостта им подбива бъдещия им резултат. Не знам защо толкова им стана широко около врата, че да правят такива шмекерии точно преди изборите.

    Второ, очертава се шарен парламент. Ако не се излъчи правителство, тези мандати падат с около 1 година при встъпването на следващата власт. Това почти обрича ГЕРБ да бъдат в обратната позиция, ако отново се докопат до властта.

    Нередност?
Нов коментар