🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнес активността в еврозоната спада значително през януари

Ограниченията заради втората вълна от коронавируса удариха сектора на услугите

Услугите пострадаха повече от производството при новите ограничения в еврозоната.
Услугите пострадаха повече от производството при новите ограничения в еврозоната.
Услугите пострадаха повече от производството при новите ограничения в еврозоната.    ©  Reuters
Услугите пострадаха повече от производството при новите ограничения в еврозоната.    ©  Reuters

Икономическата активност в еврозоната намалява значително през януари в резултат на наложените ограничения за справяне с втората вълна от коронавируса, които засегнаха сериозно услугите. Местата за развлечения бяха затворени в голяма част от континента, с което се обяснява свиването при услугите, осигуряващи най-голяма част от брутния вътрешен продукт във валутния съюз. Данните показват, че производството се представя добре в началото на годината, защото заводите в голяма степен остават отворени.

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI за еврозоната, измерван от IHS Markit, се понижи до 47.5 пункта при 49.1 през декември. Очакванията бяха за спад до 47.6 пункта. Нивото от 50 пункта разделя свиването от растежа, което показва, че началото на годината не започва оптимистично.

"Двойната рецесия за икономиката от еврозоната изглежда все по-неизбежна, защото по-строгите ограничения заради коронавируса нанесоха допълнителни ефекти върху бизнеса през януари", казва Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit. Според него известно успокоение идва от това, че спадът е по-малък в сравнение с миналата пролет. То се дължи и на факта, че производството сега е по-устойчиво, нараства и търсенето на стоки за износ, а карантината не е толкова строга в сравнение с началото на миналата година.

"Високите нива на инфекция отново принуждават правителствата да разширят и затегнат мерките за ограничаване", заявява пред Reuters Томас Дворжак от Oxford Economics. "Първите данни за PMI очертават свиване на БВП на еврозоната през първото тримесечие. Не очакваме значимо икономическо възстановяване, преди пандемията да бъде поставена под контрол", смята експертът.

Последните очаквания на икономистите, до които се допита Reuters, бяха икономиката на еврозоната да нарасне с 0.6% през първото тримесечие. Според проучването на агенцията икономиката трябва да се върне към нивото си преди пандемията в рамките на две години.

PMI за услугите, които са приоритетни във валутния съюз, спадна до 45 пункта от 46.4, но остава далеч от историческите минимуми в началото на пандемията. Тъй като активността продължава да се понижава и ограниченията ще продължат още известно време, компаниите за услуги бяха принудени да намалят цените си.

Германия, Франция и Великобритания със затруднения

Активността в германския сектор на услугите се свива за четвърти пореден месец, когато твърдото блокиране затвори повечето несъществени бизнеси в най-голямата европейска икономика. Въпреки забавянето до най-ниското ниво от четири месеца производството остава на положителна територия, тъй като износът поддържа германските предприятия.

Със затворените хотели и ресторанти секторът на услугите на Франция понесе тежестта на националните ограничения за коронавирус и общата активност в страната се сви повече от очакваното. Във Великобритания третата национална блокада предизвика най-силния спад на бизнес активността от май насам. Промяната след Brexit също допринесе за спада.